etusivulle                                     talliesittely tammat oriit kasvatustoiminta

Winterset

Rotu    Ratsuponi, poniverta 68.75% Sukupuoli    Tamma
Syntymäaika    01.07.2008 (4 vuotta 01.08.2008) Säkäkorkeus    137cm
Väri    Ruunikonkimo Rekisterinumero    VH05-029-2578
Painoitus    Kouluratsastus Koulutustaso    Vaativa B
Omistaja    Painswick Kasvattaja    Viivi Jakojärvi, FIN

Mä menen, sä menet, me mennään... Mennäänkö yhdessä? No ei tasan mennä, mä menen, sä menet ja me ei mennä. Selvää, eikö? (Ei)

Vivi on vastarannan kiiski suoraan sanottuna, Vivin on aina pakko saada viimeinen sana ja olla kaikesta eri mieltä. Hoitaessa kun Viviä pyytää menemään oikealle, Vivi katsoo ilkikurisesti ja menee vasemmalle. Vivin kanssa jos antaa alussa periksi tammalle, on koko loppuhoito pelkkää taistelua puolin ja toisin. Viviltä täytyy, todellakin siis täytyy, ottaa luulot pois heti ensiksi, jos ei halua koko loppupäivää kuluttaa siihen, että saisi tamman toisen puolen harjattua. Kavioiden odotta Vivin lempijekku on tietenkin väärän jalan nostaminen, joka saa aloittelijat melkeinpä lopettamaan harrastuksensa siihen. (Paha poni kiusas, äitii)

Ratsastaessa jos Vivi saisi päättää, niin koko tunti menisi tikitiki askelilla ja kulmat oikaisten. Vivi on oikea poni, jolta löytyy henkistä laiskuutta sekä itsepäisyyttä liiankin paljon. Viviä ei aloittelijoille voi laittaa, tai voi mutta hyvin nopeasti nämä ovat tulleet alas ja lopettavat tämän jalon ratsastuksen Vivin takia (Paha poni heitti mut selästä ja potkas takapuoleen, äitii). Vivin selkään kun menee kokeneempi ratsastaja, on ensimmäiset kierrokset ratkaisevat. Jos ratsastaja näyttää että hän on pomo hyvin selvästi, voi Vivi joko alkaa totella tai laittaa kapulat lopullisesti rattaisiin. Päättäväisyyttä tarvitaan tämän ponin kanssa, muuten ei selviä. Vivi osaa kulkea peräänannossa, tehdä etu- ja takaosakäännökset, taivutukset ja paljon muuta, mutta selässä täytyy sitten myös ne osata.

Esteillä Vivi on oikea pikku piru, jonka vain aniharva uskaltaa esteille ottaa. Kun Vivi ohjataan edes puomille, vauhti kiihtyy joko nollasta sataan, tai sitten sadasta nollaan. Joko Vivi ryntää puomille tai esteelle täyttä sataa hypäten esteen ylitse kuin kahden metrin okserin, tai Vivi laittaa jarrut päälle eikä mene sitten millään esteen ylitse. Vivin kanssa kun esteille uskaltaa on luvassa yllätyksiä ja hurjaa menoa.

Wintersetin luonteesta kiitos ex omistaja Vipeltäjä!


Sukutaulu


     i. Vilinän Hulina evm
        ruunikonkimo ratsuponi 87.5%, 139cm
        
ii. Vilinän Villikko
   welsh A
iii. Viisikko
    
iie. Vilinän Sadetanssi
     
ie. Poutapilvi
    ratsuponi 75%
iei. Ara Halam
     ratsuponi 50% (nf x ox)
iee. Poutalammas
     newforest
     e. Dadubles evm
        ruunikko ratsuponi 87.5%, 140cm
        
ei. Sabluens CES
    ratsuponi 50%
eii. Homer CES
     welsh B
eie. Varahami ox
      connemara
ee. Donelope v. Rumits
     ratsuponi 50%
eei. Maran Jotteck
      arabialainen täysiverinen
eee. Penelope v. Rumits
       newforest

Vivin isän suku on täynnä niin suomalaisia upeuksia, mutta myös Englannissa asuva arabiorikin löytyy. Vivin isä Vilinän Hulina on ratsuponi 87.5% veriprosentilla. Hulina on säkäkorkeudeltaan vain 139cm ja väriltään täysin kimo, josta pohjaväriä ei osata sanoa. Hulina asuu Viivi Jakojärven tallilla siitosorina sekä Viivin tyttären kouluponina. Hulinan askeleet ovat korkeat ja arabimaiset, joilla ori hurmaa koulukentillä. Hulina on vielä varsin nuori, mutta mitä luultavimmin koulukenttien tuleva hurmaaja ja valloittaja. Vivin isänisä, eli Hulinan isä on edesmennyt Vilinän Villikko. Villikko oli 127cm korkea welsh mountain-ori. Eläessään Villikko asusteli myöskin Jakojärvien tilalla, lähinnä vain siitoskäytössä. Villikko oli varsin herrasmies luonteeltaan, ja jätti monia hienoja varsoja niin ratsuponien kuin mounttien puolella. Vivin isänemä on upea Poutapilvi, joka on rautiaankimo ratsuponi, poniprosenteiltaan 75%. Poutapilvi on säkäkorkeudeltaan 140cm, ja erittäin sirorakenteinen. Poutapilven kanssa kilpailtiin ennen niin koulun kuin esteiden puolella, ja välillä sijoituksiakin sateli. Nyt tamma on ansaitulla eläkepäivillään.

Vivin emän puolella onkin sitten enemmän kansainvälistä meininkiä, nimittäin kukaan emänsuvusta ei ole syntynyt Suomessa. Vivin emä on erittäin kaunis ja sulavalinjainen Dadubles. Dadubles on Ruotsista tuotu ratsuponi, jonka omat juuret ovat kuitenkin Ranskassa ja Saksassa. Dadubles on erittäin herttainen ja herkkä tamma, joka hurmaa niin kauniilla punarautiaankimo värityksellään ja elastisilla liikkeillään. Dadubles on ollut Suomessa vasta parin vuoden ajan, ja sinä aikana varsonut meidän Vivin ja toisena vuonna aloitellut kilpauraansa. Dadublesin kanssa kilpaillaan lähinnä kouluratojen sisäpuolella. Dadublesin isä, eli siis Vivin emänisä on ranskalainen Sabluens CES. Sablunes on rodultaan ratsuponi ponivereltään 50%. Sablunes ei ole mikään maailman kaunein otus, mutta Sablunesin luonne korvaa kyllä kaikki ulkomuodon virheet. Sablunes on nimittäin erittäin lojaali ja kiltti ori, joka on menestynyt varsinkin kenttäkilpailuissa. Vivin emänemä on Donelope v.d. Rumits, joka on myöskin ratsuponi 50% poniverellä. Donelope syntyi Saksassa, mutta tamman täyttäessä kaksi vuotta tamma myytiin Ranskaan siitostammaksi, Donelopen upean sukupuun vuoksi. Donelope omaa hienot liikkeet, jotka tamma on omistajien iloksi periyttänyt melkein jokaiselle jälkeläiselleen. Donelope periyttää myöskin hieman äkäisyyttä, sillä tamma itse on varsin tammamainen diiva.

Sukuselvityksestä kiitos ex omistaja VipeltäjäKilpailumenestys ja valmennukset

HUOM! Esillä vain sijoitukset.

KRJ 41 sijoitusta, joista 4 voittoa


  06.11.08 - KRJ - HeB - Mörkövaara - 1/50
  05.11.08 - KRJ - VaB - Vaapukka - 7/163
  03.11.08 - KRJ - VaB - Aweia - 1/52
  04.11.08 - KRJ - HeA - Aweia - 6/40
  05.11.08 - KRJ - HeA - Aweia - 6/55
  07.11.08 - KRJ - HeA - Aweia - 3/52
  15.10.08 - KRJ - VaB - Reyan - 2/30
  28.10.08 - KRJ - VaB - Vaapukka - 10/185
  03.11.08 - KRJ - HeB - Mörkövaara - 2/50
  15.11.08 - KRJ Cup - HeC - Romulus - 13/245
  02.12.08 - KRJ - VaB - Gotham Warmbloods - 4/100
  28.11.08 - KRJ - VaB - Inah - 8/100
  29.11.08 - KRJ - VaB - Inah - 3/100
  05.12.08 - KRJ - heC - Vaapukka - 6/100
  02.12.08 - KRJ - HeA - O'Polo Warmbloods - 2/64
  14.12.08 - KRJ - HeB - Heijastus - 5/39
  14.12.08 - KRJ - HeA - Heijastus - 1/39
  23.01.09 - KRJ - HeB - Arwyn - 6/52
  25.01.09 - KRJ - Kur HeB - Arwyn - 7/100
  28.01.09 - KRJ - HeB - Arwyn - 6/100


Otahan nyt heti alkuun oikein pomo-fiilis! Ja poni liikkeelle.. enemmän ravia niille puomeille, pohkeita! Nyt se siirtyi käyntiin, nyt suutut ja pistät sen liikkeelle, hop hop! Ympyrällä myös puomit. Hieman paremmin, pysyi ravissa, mutta ravia saisi kyllä olla puomeilla paljon enemmän. No jos ei ravaa, niin ei sitten ravaa, nyt nostat laukan! Ohhoh, kylläpäs se lähti vauhdilla, tee puolipidätteitä. Vielä vaan, niin että se laukkaa normaalitempolla. Parempi jo. Kevyessä istunnassa kädet kuitenkin oikeassa asennossa, älä anna niiden lepattaa! Tee vielä puolipidätteitä, muista että sun pitäisi olla se pomo.. Esteistunta selvemmin, alemmaksi! Hyvä. Sitten ravissa ensimmäiselle esteelle! Ihan hyvä ravi, mutta tee muutama puolipidäte. Eikun puolipidäte, niin että se poni hidastaa.. Nyt se ravaa kuin monté poni suoraan estettä kohden, sen täytyy ravata tasaisella normaalilla tahdilla, puolipidätteitä! Myötää enemmän esteellä, Vivi tarvitsee enemmän tilaa. Sitten laukka jatkuu ympyrällä ja puomeille. Laukassa nyt, ne on laukka puomit, ei käynti. Yritä nyt näyttää sille kuka on pomo, sehän päättää nyt itse melkein kaiken mitä se tekee. Uudelleen esteelle, hyvä, nyt meni jopa melkein sopivassa ravissa ja sitten katso että tulee hyvä tie seuraavalle esteelle. Pidä pohkeet kiinni laukassa ja myötää esteen päällä. Hidasta hidasta! Menee taas aika lujaa.. Ota nyt kunnolla seis, et sä voi antaa ponin mennä noin päättömästi! Noniin, nosta laukka ja tee muutama ympyrä, tule sitten esteelle kun se on hallinnassa. Paljon parempi nyt! Kunnon tie esteelle, jota on nyt korotettu 70cm. Pidä pohkeet ja muista mennä hyppyyn mukaan. Hyvä! Hidasta taas laukkaa! Tee ympyrä esteen ohi ennen kuin menet, pitää nyt saada toi vauhti laskemaan ainakin 70%! Puolipidätteitä, lisää. Hae sille nyt lyhyt, hidastempoinen laukka! Lisää puolipidätteitä ja tuostakin vielä lyhentää, hyvä! Nyt esteelle. Hieno hyppy! Ette todellakaan olleet tunnin aikana missään asiassa Vivin kanssa samaa mieltä, mutta se kuuluukin ponin luonteeseen. Muista näyttää heti alkutunnista kuka määrää!


Tämä on virtuaalihevonen! This is a SIM-Game horse! Detta är en virtualhäst!
Kaiken materiaalin © Painswick Ponies 2009-2013 ellei toisin mainita.
Otsikon kuvista kiitos Lapse of the Shutter (CC BY-NC-SA 2.0), ReeSaunders (CC BY 2.0), DHP
Ponin kuvien © saat esille pitämällä hiirtä kuvan päällä.