etusivulle                                     talliesittely tammat oriit kasvatustoiminta

Caherduff Úna

Rotu    Connemara Sukupuoli    Tamma
Syntymäaika    30.07.2010 (4 vuotta .08.2010) Säkäkorkeus    145cm
Väri    Ruunikonkimo Rekisterinumero    VH11-035-0038
Painotus    Esteratsastus Koulutustaso    120cm
Omistaja    Painswick Kasvattaja    Wilma Caherduff, IE

Saavutukset
1x MVA-SERT NJ-näyttelyistä
1x irtoSERT NJ-näyttelyistä
Kantakirjaus 30.06.2011
Nuoren oloinen, kevyt kaula, riittävä säkä, tiivis runko, lihakseton takaosa, ej etunojoiset, tj pystyt vuohiset.
15 + 17 + 16 + 16 = 64 p., KTK-III

Caherduff Úna on oikea lempeyden perikuva. Tamma suorastaan rakastaa lapsia, eikä sen kanssa koskaan tarvitse pelätä, että se hermostuisi suuren väkijoukon keskellä, päin vastoin se tuntuu nauttivan mitä enemmän sen ympärillä on hälinää. Una on oikea enkeli käsitellä, ja se käyttäytyy hoitajan seurassa kuin koiranpentu - seuraa jopa taluttajaansa ilman riimunnarua, minne ikinä tämä meneekin. Upean luonteensa takia vuokraamme usein Unaa erinlaisiin tapahtumiin talutusratsastukseen aina silloin, kun sillä on kotona kilpailutauko.

Hoidettaessa Una seisoo nätisti paikoillaan räpäyttämättä silmääkään, tai no, yleensä se tosin seisoo silmät kiinni alahuuli lörpöttäen ja ottaen irti kaiken siitä, mitä hoitaja sille toimenpiteen aikana antaa. Tamma ei kutia juurikaan mistään ja se on siksi helppo harjata kauttaaltaan ilman turhia säpsymisiä. Kiltteytensä takia Unan voi hyvin hoitaa karsinassa vapaana, vaikkei se pistä pahakseen seisoskella hetken ajan käytävälläkään. Una nostaa kaviot lähes tulkoon automaattisesti kun lähestyt niitä kaviokoukun kanssa ja pitääkin niitä helposti ite ylhäällä kunnes hoitaja päästää otteensa kaviosta. Varustaminen hoituu aivan yhtä helposti kuin kaikki muukin. Una seisoo rauhassa ja antaa hoitajan asettaa satulan ja kiristää satulavyön odottaen vain ratsastuslenkille pääsyä. Kuolaimet sujahtaa suuhun kuin itsestään eikä remmien kiinni saaminen tuota mitään vaikeuksia.

Ratsastettaessa Una jatkaa lempeää olemustaan ja pyrkii miellyttämään ratsastajaansa parhaansa mukaan. Tamma reagoi hyvin pieniin ohjas- ja pohjeapuihin, eikä sille koidu ongelmaksi yrittää niitäkin tehtäviä, mitä se ei vielä oikein hallitse. Upean ratsastettavuutensa ansiosta Unaa voi helposti käyttää niin koulu- kuin esteratsastukseenkin. Koulu-urilla neiti jaksaa keksittyä suorittamaan jokaisen liikkeen kauniina loppuun asti, eikä se koskaan kyllästy saman tekniikan hiomiseen. Esteillä Unalla on helppo ratsastaa huollitellut ja tarkat tiet, sillä tamma taipuu mitä tiukemmissakin mutkissa täysin ongelmitta. Unan hyppytyyli on mitä mahtavin, sen liitäessä esteen yli tuskin huomaatkaan sen ponnistaneen. Vaikka Una välillä innostuukin esteillä, ei ratsastajan kuitenkaan tarvitse pelätä menettävänsä tamman hallintaa, sillä Una keskittyy aina vähintään 110% ratsatsajaan ja tämän apuihin.


Sukutaulu


     i. Hillways Morrison evm
        ruunivoikko connemaranponi, 147cm
        
ii. Hillways Mihail
   
iii. Arnroch
    
iie. Billars Dory
     
ie. Hillways Nattashia
    
iei. Hillways Jonathan
     
iee. Kathlee Nom
     
     e. Caherduff Ulrica evm
        ruunikonkimo connemaranponi, 144cm
        
ei. Hamilow
    
eii. Great Kilroy
     
eie. Mary's Jools
      
ee. Caherduff Usanna
     
eei. Donahue Black
      
eee. Caherduff Beauty
       

Caherduff Únan sukutaulu on jokseenkin mielenkiintoinen ja erilainen mitä tulee menestyvien connemaranponien sukutauluihin. Tamman isä Hillways Morrison elelee nykyään ruunana eteläenglantilaisella ratsastuskoululla, mutta ennen tätä se ehti saada Irlannin puolella muutaman jälkeläisen. Morrison tiinehdytti tammoja huonosti, joten omistaja päätti ruunata sen ja myydä eteenpäin, sillä hänellä itsellään ei ollut varaa pitää ponia, josta ei saanut tuloja. Tämä ruunivoikko poni on nykyään monen lapsen suosiossa ja se on opettanut isompiakin erityisesti esteiden ja maastoilun saloihin. Luonteeltaan 147-senttinen Morrison on melko lempeä, mutta päättäväinen.

Hillways Morrisonin isä Hillways Mihail sen sijaan on edelleen oripoika ja se on saanut astutusluvan aina vuodelle 2012 asti. Ponia käytetään jalostukseen sen miellyttävien liikkeiden ja korrektin rakenteen ansiosta, vaikka luonteessa olisi hieman toivomisen varaa. Mihail on niin sanotusti "yhden ihmisen poni", eikä siedä lainkaan ylimääräistä hälyä eikä muutoinkaan ole erityisen ihmisystävällinen eläin. Näyttelykehissä tämä ruunivoikko 145-senttinen ori on herättänyt ihastusta ja se on kantakirjattu ykköspalkinnolla. Käyttöponina Mihail ei ole juuri niittänyt menestystä häseltävän luonteensa vuoksi, vaikka liikkeiden puolesta niin voisi kuvitellakin.

Arnroch oli perinteinen irlantilainen työponi, jonka koko kylä tunsi. Omistaja piti Arnrochin orina, vaikka moni sanoi, ettei ori ollut hyvä työponina. Tämä eläin kuitenkin todisti aivan toisin ja teki isäntänsä kanssa töitä aina viimeisiin päiviinsä asti. Arnroch tunnettiin rauhallisena ja rehellisenä ponina, ja siksi sen omistaja saikin usein kyselyitä mahdollisista astutuksista. Mies suostui, sillä neljän lapsen, vaimon ja eläinten elättäminen on jokseenkin työlästä ja astutusmaksuista sai hyviä lisätuloja. Arnroch jättikin jälkeensä parikymmentä loistavaa connemaranponia. Ruunikko, 144-senttinen ori nukkui ikiuneen omassa tarhassaan isäntänsä läsnäollessa 32-vuotiaana.

Billars Dory oli yksi Arnrochilla astutetuista tammoista. Ruunivoikko ponitamma oli luonteeltaan hieman äksy, mutta sen omistaja William "Bill" McCairn halusi kauniista, ensimmäisestä itse kasvattamastaan ponitammasta jälkeläisen. Mies kuuli rauhallisesta Arnrochista ja päätyi tapaamaan ponin omistajaa. Loppu on niin sanotusti historiaa ja Arnroch sai tavata Doryn, joka vajaan vuoden päästä varsoi kauniin orivarsan. Säkäkorkeutta tällä ponitammalla oli 146 senttimetriä. Dory menehtyi ähkyyn ollessaan 20-vuotias. Tamma sai elämänsä aikana seitsemän varsaa, joista viisi oli tammoja ja kaksi oreja.

Hillways Nattashian kasvatti sama pariskunta kuin Unan isän Hillways Morrisonin. Natashaksi kutsuttu ruunivoikko tamma oli yksi lempeimmistä ja katseita eniten keräävistä poneista, joita siittolassa on koskaan ollut. Tamma hoivasi omien varsojensa ohella myös orvoksi jääneitä varsoja muutaman elämänsä aikana. Käyttöponi Natasha ei koskaan varsinaisesti ollut, vaikka pariskunnan poika kilpailikin sillä muutaman kerran läheisen tallin järjestämissä kilpailuissa. 147-senttinen tamma kantakirjattiin aikanaan toisella palkinnolla ja se ehti varsoa kymmenen kertaa elämänsä aikana. Valitettavasti Natasha jouduttiin lopettamaan tarhassa sattuneen onnettomuuden seurauksena sen ollessa 18-vuotias.

Natashan isä Hillways Jonathan oli yksi ensimmäisiä Hillways -kasvatteja. Tämä komea ori syntyi kesällä mukavalle laitumelle isoon ponilaumaan, eikä sen kouluttaminen ollut aivan helppoa. Jonathan oli hyvin viisas ja itsepäinen olento, mutta toisaalta kuitenkin rehellinen ja toimi silloin, kun tunsi olonsa mukavaksi. 147-senttinen ruunikko Jonathan kantakirjattiin toisella palkinnolla ja se toimi pääasiallisesti vain siitosorina hieman arvaamattoman luonteensa takia. Poni luotti vain muutamiin ihmisiin ja näidenkin kanssa ratsastettaessa Jonathan noudatti enemmän vaistoaan kuin ihmisten antamia käskyjä. Muutamassa orishow'ssa poni esittelikin vapaudenhuumaansa laukkaillessaan ja pukitellessaan pitkin tarhaa.

Kathlee Nom ostettiin Iso-Britannian puolelta, missä se oli kilpaillut mukavalla menestyksellä koulukilpailuissa. Tamma kantakirjattiin melko pian sen tultua Irlantiin kolmannella palkinnolla. Kathleen luonteessa ei ollut minkäänlaista moitteen sijaa: tamma oli rehellinen, uuttera, kiltti ja helppo käsitellä, vaikka se viettikin suurimman osan ajasta laitumella muiden ponien kanssa. Tamma oli ruunivoikko, 143-senttinen pikkutamma, johon moni pikkulapsi ihastui myös Irlannissa, missä se ei kuitenkaan enää kilpaillut kuin muutamissa näyttelyissä ja niiden yhteydessä järjestetyissä ridden -luokissa. Varsoja Kathlee sai Irlannissa viisi: kolme tammaa ja kaksi oria, joista toinen kuitenkin valitettavasti kuoli muutaman päivän päästä syntymästään.

Caherduff Ulrica, Unan emä, on Wilman itse kasvattama ponitamma, jota sain käydä katsomassa Irlannissa. Tuolloin tamma odotti varsaa Hillways Adamista ja oli pyöreä kuin pallo, mutta hyvin, hyvin utelias ja se notkuikin melkein koko ajan aidan tuntumassa. Ulrica kilpaili nuorempana esteillä ja näyttelyissä, ja sen ruusukekokoelma on melko laaja. Tamma on kantakirjattu toisella palkinnolla ja se toimii edelleen siitostammana Wilma Caherduffin ponitilalla. Ulrica on 145,5 senttiä korkea ja väriltään ruunikonkimo. Sain kokeilla ratsastaa ponilla (ilman satulaa) ja huomasin, että se oli hyvin tarkka avuista ja vaati todella kevyen käden. Moni tamman jälkeläinen on pärjännyt hyvin esteradoilla, mutta myös koulukisoissa ja näyttelyissä. Toistaiseksi Ulricalla on Unan ja vatsassa olevan varsan lisäksi kaksi jälkeläistä.

Hamilow on yksi ehdottomasti upeimpia connemaranponioreja, joita jalostukseen on koskaan ollut mahdollista käyttää. Maalaisjuuriensa ansiosta Hamilow on rauhallinen ja rehellinen, mutta sen ulkonäkö hurmaa kenet vain. Tämä poniori on juuri sellainen unelmien kimo, jonka harja ja häntä hulmuavat silkin lailla. Hamilow on ollut jalostuskäytössä niin suosittu, että nykyään astutettaville tammoille asetetaan melko kovat vaatimukset, jotta nimi ei pääsisi yleistymään suvuissa liikaa. 146-senttisen orin jälkeläiset ovat osoittaneet olevansa paitsi hyviä käyttöponeja, myös näyttelytuomareiden suosikkeja korrektin rakenteensa ansiosta. Ykköspalkinnolla kantakirjattu poni asuu nykyään Waterfordin liepeillä olevalla tallilla.

Great Kilroy on nykyään ruuna, sillä omistajansa mielestä se ei sopinut orina maatilan töihin. Ponilla on kuitenkin kolme jälkeläistä, joista kaksi ensimmäistä olivat vahinkovarsoja. Omistaja totesi kuitenkin jälkeläisten olevan kestäviä ja hyviä käyttöponeja, jotka kaiken lisäksi näyttivät hyviltä ja joista tuli kyselyitä, joten mies astutti yhden tamman tarkoituksella ennen kuin sitten ruunasi ponin. Kilroy oli pitkään hieman hötkyilevä, mutta nyt vanhemmiten se on rauhoittunut huomattavasti. Säkäkorkeutta tällä kimolla ponilla on 145 senttiä. Nykyään Kilroy tekee vielä joitain maatilan töitä, mutta se on vähitellen siirtymässä kokonaan eläkkeelle - onhan ikää kertynyt jo 24 vuotta!

Mary's Joolsin omisti sama mies kuin Great Kilroyn. Jools oli ainoa tarkoituksella Kilroylla astutettu tamma. Tämä ruunikko poni valittiin siksi, että sen luonne oli rauhallinen ja se oli hyvä työponi, vaikka ulkonäössä ei ehkä ollutkaan kehumista. Jools menetti toisen silmänsä 8-vuotiaana, mutta oppi elämään melko hyvin ilmankin - olihan se luottavainen tamma ja eli koko elämänsä samalla omistajalla. Jools oli myös työponi, eikä siis koskaan kilpaillut missään "hienostokisoissa" kuten esteillä tai koulukilpailuissa. Varsoja Jools sai elämänsä aikana neljä, joista viimeisen synnytettyään tamma menehtyi melkein heti. Säkäkorkeutta tammalla oli 146 senttiä.

Caherduff Usanna on myös Wilman kasvattama ponitamma, joka on luonteeltaan naisen omien sanojen mukaan "yksi laumaan eksynyt sähikäinen". Usanna ei siis ole mikään rauhallisuuden perikuva, vaan se tarjoaa haastetta sitä käsitteleville ihmisille. Tamma on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla ja se on jättänyt suorastaan erinomaisia jälkeläisiä, joten Wilma on pyrkinyt valitsemaan sille rauhallisia, tasaisia oreja, jotta varsoista tulisi mahdollisimman loistavia. Usanna on saanut kahdeksan varsaa, joista kaksi on perinyt äitinsä mielenkiintoisen luonteen. Tämä ruunikonkimo, 145-senttinen ponitamma elelee edelleen synnyintilallaan Wilma Caherduffin hoivissa.

Donahue Black oli nimensä mukaan musta poniori, jolla oli pirullinen luonne, mutta erinomaiset liikkeet. Käyttöponina Donahue Black toimi vain parhailla ratsastajilla. Ori oli hyvin osaava ja siksi vaati myös satulassa olijalta paljon taitoa ja herkkyyttä. Donahue Black oli mukana juniorijoukkueen voittaessa kultaa Ranskassa. Tuolloin poni teki puhtaan radan ratsastajansa Tom Ellisin kanssa. Donahue Black joutui kuitenkin siirtymään vain jalostuskäyttöön maastossa tapahtuneen onnettomuuden jälkeen. Donahue Black on saanut tähän mennessä 34 jälkeläistä, joista moni on joko jalostuskäytössä tai kilpaponina, vaikka joukosta löytyy myös ratsastuskouluponeja. 144-senttinen Donahue nukkui ikiuneen karsinassaan ollessaan 21-vuotias.

Caherduff Beautyn kasvattajiin lukeutuvat Wilman itsensä lisäksi myös tämän vanhemmat. Nimen Wilma sai itse valita, mutta vanhemmat olivat tukena kouluttamassa ponitammaa. Beautyn kanssa Wilma kävi muutamissa kisoissa, mutta mitään mainittavaa menestystä pari ei saavuttanut. Luonteeltaan kimo ponitamma oli kuitenkin melkoisen nallekarhumainen ja säkäkorkeutta oli mukavat 143 senttiä, joten Wilma piti ratsastustunteja ja kävi Beautyn kanssa myös tapahtumissa talutusratsastusta tarjoamassa. Kerran ratsukko osallistui paraatiinkin ja Wilman isosisko poistui hääkirkostaan Beautyn vetämillä kärryillä. Beauty sai elämänsä aikana kuusi jälkeläistä ja se eli melko vanhaksi: tamma oli 24-vuotias siirtyessään ajasta iäisyyteen.

© BillKilpailumenestys ja valmennukset

Huom! Esillä vain sijoitukset.

ERJ sijoitusta, joista voittoaEstevalmennus 13.02.2011, valmentajana Vanda
Jo heti alusta alkaen ratsukon työskentely näytti perushyvältä, eikä pienellä jumppasarjalla lämmitellessä suurempia moitteita esiintynyt. Hieman vaativammissa tehtävissä Unan keskittyneisyys pysyi hyvin aiheessa ja näin ollen 90 cm:n rata sujui puhtaasti ratsastajan korjattua asentoaan hieman vakaammaksi. Ponin innostuneisuus toi hieman haastetta Daivivelle tarkkojen teiden ratsastamisessa, mutta loppujen lopuksi 110 cm:n hyppelytkään sujuivat virheittä. Ratsukko vaikutti hyvin potentiaaliselta, ja kunhan vain ratsastaja muistaa pitää istuntansa ja apunsa kuosissa, heillä on mahdollisuuksia vaikka mihin.


Kuvagalleria

Tämä on virtuaalihevonen! This is a SIM-Game horse! Detta är en virtualhäst!
Kaiken materiaalin © Painswick Ponies 2009-2013 ellei toisin mainita.
Otsikon kuvista kiitos Lapse of the Shutter (CC BY-NC-SA 2.0), ReeSaunders (CC BY 2.0), DHP
Ponin kuvien © saat esille pitämällä hiirtä kuvan päällä.