etusivulle                                     talliesittely tammat oriit kasvatustoiminta

Sapphire kel


Tästä kuvagalleriaan

   Rotu    Ratsuponi, poniverta 75%    Sukupuoli    Tamma
   Syntymäaika    10.01.2009 (4 vuotta 7.2.2009)    Säkäkorkeus    141cm
   Väri    Tummanruunikko    Rekisterinumero    VH06-029-7150
   Painotus    Esteratsastus    Koulutustaso    Re 120cm
   Omistaja    Painswick    Kasvattaja    Kelmin Ponitalli

Mielenosoituksellisesti juoma-astiaansa kolisteleva ratsuponitamma, joka mulkoilee ohikulkijoita varsin tylsistyneen näköisenä, riittää jo yksinään karkottamaan suurimman osan ihmisistä lähistöltään. Yhdessä nastoilla karsinan oveen ripustetun "Varothan purevaa hevosta"-kyltin kanssa uteliaimmatkin siirtyvät usein kuuliaisesti kauemmas, vaikka se ei välttämättä tulisikaan tarpeen.

Jokseenkin arvaamattomasta luonteestaan huolimatta Safia ei ole syytä pelätä, ainoastaan hieman varoa. On täysin mahdollista, että tamma keksii kokeilla, mitä tapahtuu, jos iskee purukalustonsa ohikulkevan ihmisen käsivarteen, tai miettiä, saisikohan karsinan oveen järsittyä poninmentävän aukon. Tuntemattomien ihmisten käsiin Safia ei oikein uskalla laskea, sillä tammalla on tapana esittää tempauksiinsa tottumattomalle koko temppuvarastonsa varpaiden tallomisesta ja seinää vasten lyttäämisestä riimusta ulos pujottautumiseen ja palata sitten silminnähden itseensä tyytyväisenä karsinaansa totta kai oven monimutkaisen, moneen kertaan narulla vahvistetun lukon itsekseen ja sen enempiä miettimättä avaten. Jos uusi tuttavuus osaa kuitenkin olla riittävän päättäväinen eikä anna ponin komennella itseään, Safi antautuu varsin nopeasti.

Tallissa, oli kyse sitten karsinan puhdistuksesta, loimituksesta tai eläinlääkärin tarkastuksesta, Safi on parasta pitää (mielellään johonkin kiinteään rakenteeseen) kiinni sidottuna, sillä vaikka tammalla onkin taito suoriutua ulos lähes riimusta kuin riimusta, tarjoaa kunnon solmu sille enemmän haastetta kuin riimunnarussa roikkuva ihminen. Otsahihnalla varustetusta riimusta vapautumiseen se ei ole (vielä) onnistunut keksimään keinoa, mutta eiköhän sekin vielä joskus tule onnistumaan. Yritys on ainakin kova; sen näkee tavasta, jolla Safi hankaa päätään tallirakenteita vasten.

Tuttujen kanssa Safi käyttäytyy varsin siivosti, vaikka sille tuottaakin suuria vaikeuksia pysytellä paikallaan. Jos se suostuukin pitämään jalkansa hetken lattiassa, se on joka tapauksessa seuraavassa hetkessä jo toisin päin tai vähintäänkin sivuttain. Harjaaminen on tästä syystä jokseenkin hankalaa, mutta onneksi Safi ei ole kehitellyt toimenpiteeseen muita oikkuja vaan hyväksyy reipasotteisenkin harjauksen mukisematta. Kavioiden puhdistaminen onnistuu joko erinomaisesti, jolloin tamma nostaa itse jalkansa ja seisoo liikahtamatta paikoillaan, kunnes saa luvan laskea kavionsa, tai sitten ei ollenkaan, jolloin se esittelee kaikki noin sata kavioiden puhdistuksen varalle keksimäänsä temppua.

Loimituksen ongelmana on saada Safi pysyttelemään paikoillaan hihnojen kiinnittämisen ajan, sillä alituisesti hyrrän lailla pyörivän ponin loimittaminen on, no, hankalaa. Onhan Safilla tähänkin liittyen jos jonkinlaista vaikeutusta, mutta niitä se ei tuppaa esittelemään kuin tuntemattomille. On kieltämättä hankala yrittää asettaa loimea ponille, joka päättää aina juuri viime hetkellä siirtyä täydellisellä lähes sivuttaisella pohkeenväistöllä kauemmas. Satulointia koskee sama kuin loimitustakin; tutun on kohtalaisen helppo vain liikkua ponin mukana, sillä muuten se on kyllä nätisti, ei pullistele ja ottaa kuolaimet kuuliaisesti, mutta tuntemattoman on syytä pitää varansa, sillä koskaan ei tiedä, milloin tamma päättää loikata sivuun tai hutkaista kaviollaan lähestyjää.

Lyhyitä reittejä taluttaessa Safi on varsin harmiton ja seuraa taluttajaansa mallikelpoisesti säikkymättä turhia, mitä nyt välillä saattaa nykiä riimunnarua kuin sanoakseen, että voitaisiin laittaa jalkaa toisen eteen. Pidemmillä matkoilla sen kanssa on hyvä olla hieman varuillaan, sillä kyllästyttyään tallustelemaan etanavauhtia se saattaa aivan yllättäen ottaa hillitsemättömän laukkaspurtin jopa lähes paikoiltaan, ja kuten arvata saattaa, taluttaja löytää itsensä tämän jälkeen usein lähimmästä ojasta. Muiden lajitoveriensa kanssa Safi tulee toimeen oikein hyvin, mutta tamman riehakkuuden ja energisyyden vuoksi kannattaa hieman katsoa, kenen kanssa sen antaa seurustella.

Lastattaessa Safi käyttäytyy muuten hyvin, mutta tajutessaan, että se tosiaan on lähdössä matkaan, se pyrkii rymistelemään autoon sellaisella vauhdilla, että moni on mennä nurin. Jos paikalla on tuttuja, joista Safi pitää, tamman voi päästää nousemaan autoon ilman riimunnarua ja mennä itse perässä. Tiukasti kiinni sitominen on tärkeää, sillä yleensä tamma lähtee hosumaan innostuneena ympäriinsä enkä toivoisi sen vahingoittavan itseään. Solmut on syytä sijoittaa niin, ettei Safi ylety niihin, sillä se on erikoistunut availemaan monimutkaisiakin virityksiä.

Hyvinkoulutettuna ja herkkänä Safi on haasteellinen ratsastettava, jonka kanssa täytyy tosiaan miettiä, mitä on tekemässä. Epäselvät tai ristiriitaiset avut saavat sen turhautumaan, minkä tamma kyllä ilmaisee ärtyneenä pukitteluna. Safin liikkeet ovat oikein ratsastettuina pehmeät, kevyet ja helposti istuttavat, ja kunhan ratsastaja vain osaa käyttää todella pehmeää kättä ja yhtä aikaa sekä määrätietoisia että varovaisia apuja, Safin saa kulkemaan oikein mallikelpoisesti. Kovista otteista tamma vain hermostuu ja lähtee liikkumaan lyhyin, terävin askelin, mitä seuraa nopeasti ankara pukkisarja, jonka seurauksena taitava ja kokenutkin ratsastaja löytää itsensä aidan toiselta puolen.

Kouluratsastuksesta Safi nauttii, vaikka useimmat sanovatkin, että se nauttii nimenomaan ratsastajan kusettamisesta. Niin kauan kun ratsastaja pysyy valppaana ja terävänä ja vaatii tammalta kaiken olevan täydellistä, kaikki sujuu mallikelpoisesti. Sillä samalla hetkellä kun huomio herpaantuu edes sekunnin puolikkaaksi, Safi on jo napannut kuolaimet hampaidensa väliin ja nostaa laukan, jota seuraa yleensä äkilliseen pysähdykseen päättyvä iloinen pukkisarja, joka sinkoaa pahaa-aavistamattoman ratsastajan tantereeseen. Määrätietoisella, hevostakin kunnioittavalla ratsastuksella Safi suorittaa liikkeen kuin liikkeen taidokkaasti, ehkä hieman turhan vauhdikkaasti ja hätäillen, välillä sivuaskelilla tai ylimääräisillä laukka-askelilla mieltään osoittaen, mutta taidokkaasti kuitenkin.

Esteillä Safin kanssa on oltava tarkkana, sillä vaikka tamma on lajissa elementissään, on muistettava useampikin asia, jotta edes yksittäinen puomi pysyy paikoillaan. Vauhtia ei tältä tammalta puutu ja esteiden välillä sen voi antaa kaahata juuri niin kovaa kuin ratsastaja vain sietää, kunhan vain muistaa koota ponin hyvin ennen estettä. Hypyssä ja etenkin laskeutuessa ohjastuntuma on parasta säilyttää kevyenä, sillä jos tamma tajuaa, että ratsastajalla ei ole siihen enää tuntumaa, se nappaa kuolaimet nopeasti hampaisiinsa ja ravistettuaan satulan tyhjäksi muutamalla pukilla ja äkkipysähdyksellä jatkaa esteradan loppuun ilman ratsastajaa. Esteille ravaaminen on Safille lähes mahdoton tehtävä, sillä sen mielestä esterata kuuluu suorittaa mahdollisimman lujaa. Ratsastajan on myös hyvä ottaa huomioon, että Safi on esteillä tyhmänrohkea ja yrittäisi hypätä vaikka kahden metrin esteen, jos vain saisi mahdollisuuden.

Muistaessaan pitää vauhdin sopivana Safi on ihanteellinen ratsu, joka ei pelkää ainuttakaan pusikkoa tai edes aivan turpansa editse lentäviä lintuja. Maastossakin se tosin pyrkii usein laukkaan ja saattaa heittää muutaman iloisen pukin, mutta taitavan ratsastajan käsissä se pysyy kyllä kuosissa.

Kaikista tarjoamistaan haasteista huolimatta Safi on rakastettava poni enkä kadu hetkeäkään, että rakastuin siihen heti ensi silmäyksellä. Safin kanssa ei tarvitse pelätä, että aika käy pitkäksi, ja se antaa hyvän malliesimerkin siitä, millainen on hevonen, joka rakastaa kujeilua mutta ei koskaan tarkoita pahaa.

Aina välillä on hauskaa tulla tallille huomatakseen poninsa ulkokentällä laukkaamassa itsekseen puhdasta esterataa. Ilman, että kukaan olisi päästänyt sitä karsinasta ulos ja suljetusta portista kentälle, tietenkin.

© Delay (VRL-09578)

Sukutaulu


     i. Dreary Timber
        kimo ratsuponi 75%, 145cm
        70 erj-sijoitusta
        73 krj-sijoitusta
ii. Solitary evm
   connemara
iii. Insulation
    
iie. Destricted
     
ie. Cosseted evm
    ratsuponi 50%
iei. Intulgent
     trakehner
iee. Mollycoddle
     connemara
     e. Muscots Erbblune
        tummanruunikko ratsuponi 75%, 145cm
        26 erj-sijoitusta
ei. Salmiak ZD evm
    newforest
eii. Drkwood Gerald
     
eie. Anjuska
      
ee. Muscots Shny evm
     ratsuponi 50%
eei. Orakel xx
      
eee. Shennye
       newforest


Jälkeläiset

Safi ottaa vastaan oreja jotka ovat suvultaan yksipolvisia ja virtuaaliseen ratsuponijalostukseen hyväksyttyjä. Myös kilpailumenestys on plussaa.

00.00.2010 skp. Varsan Nimi e. Isän Nimi omistaja Nimimerkki
00.00.2010 skp. Varsan Nimi e. Isän Nimi omistaja Nimimerkki
00.00.2010 skp. Varsan Nimi e. Isän Nimi omistaja Nimimerkki


Kilpailumenestys

HUOM! Esillä vain sijoitukset.

ERJ 20 sijoitusta, joista 3 voittoa
20.9.2009 ERJ 100cm Wimbledon, 1/40
14.9.2009 ERJ 100cm Daftomor, 1/30
14.9.2009 ERJ 100cm Daftomor, 4/30
14.9.2009 ERJ 110cm Daftomor, 4/30
14.9.2009 ERJ 110cm Daftomor, 2/30
13.9.2009 ERJ 110cm Unikko, 2/60
12.9.2009 ERJ 100cm Daftomor, 5/30
11.9.2009 ERJ 120cm Daftomor, 4/30
11.9.2009 ERJ 120cm Daftomor, 3/30
9.9.2009 ERJ 100cm äsvee, 3/71
9.9.2009 ERJ 110cm äsvee, 6/63
6.9.2009 ERJ 80cm Step Ponies, 8/80
5.9.2009 ERJ 110cm Houkutus, 4/50
5.9.2009 ERJ 70cm Hiprakka, 2/13
3.9.2009 ERJ 110cm Step Ponies, 8/80
27.8.2009 ERJ 90cm Viehättävä, 3/23
27.8.2009 ERJ 100cm Viehättävä, 1/26
26.8.2009 ERJ 80cm Viehättävä, 4/21
24.8.2009 ERJ 100cm Viehättävä, 4/26
22.8.2009 ERJ 100cm Hiprakka, 2/15

KRJ 11 sijoitusta, joista 1 voittoa
5.9.2009 KRJ heC Sarkasmi, 5/50
4.9.2009 KRJ heA Sarkasmi, 7/50
3.9.2009 KRJ heB Prominent, 5/100
3.9.2009 KRJ vaB Prominent, 7/100
27.8.2009 KRJ vaB Viehättävä, 3/12
26.8.2009 KRJ heA Viehättävä, 1/16
25.8.2009 KRJ vaB Viehättävä, 1/12
23.8.2009 KRJ heB Oravanpyörä, 2/100
23.8.2009 KRJ heA Oravanpyörä, 10/100
23.8.2009 KRJ vaB Oravanpyörä, 2/89
13.6.2009 KRJ heC Kirkhakki, 2/35

Kuvagalleria