etusivulle                                     talliesittely tammat oriit kasvatustoiminta

VIR MVA Ch Emsdetten kel

Rotu    Ratsuponi, poniverta 93.75% Sukupuoli    Tamma
Syntymäaika    10.11.2009 (4 vuotta 10.12.2009) Säkäkorkeus    136cm
Väri    Ruunikko Rekisterinumero    VH06-029-9135
Painoitus    Esteratsastus Koulutustaso    120cm
Omistaja    Painswick Kasvattaja    Kelmin Ponitalli

VIR MVA Ch-arvonimi myönnetty 14.09.2010

Elsi on ärhäkkä pikkutamma joka usein tuottaa kanssaolijoilleen päänvaivaa ponimaisella asenteellaan. Elsi on luonteeltaan aivan shetlanninponin tasoinen, yhtä paljon itsepäisyyttä ja luupäisyyttä löytyy tästä neidistä. Karsinassa tamma ei ole mikään täysin kauhukakara, mutta saattaa tarrata hihasta kiinni tai muuten vain hieman napsaista kiinni. Rapsutuksista neiti pitää, mutta ei oikein osaa sitä näyttää. Hoitaessa helpointa on ristikiinnitys, sillä vapaana ollessaan tai karsinassa Elsi liikuskelee saadakseen jotain suuhunsa. Suuhunpantava asia voi olla hoitajan hiha, sormi, riimunnaru tai harja, sillä ei ole väliä. Tarttumisvimman vuoksi ei olekaan ihme että tamman karsina on täynnä erilaisia virikkeitä, joihin Elsi voi kuluttaa puremisvimmaansa.

Taluttaessa Elsi ei ole aivan pienimpien lemppari, tamma nimittäin menee hyvin päätäväisesti syömään ruokaa nähdessään. Lyhyet talutuspätkät vielä menevät hienosti, mutta jos ajattelee lähteä kunnolla kävelemään niin ongelmia tuottaa varsinkin ravailu, Elsin mielestä taluttamiseen ei ravailu kuulu. Ratsastaessa tamma on itseasiassa hyvin osaava, reipas ja herkkä, jos ratsastaja vain saa nämä kyvyt esiin. Osaamattomilla Elsi temppuilee kuin shettis, pyörimiset ja pienet pukit raipasta eivät ole harvinaisia tällä ponilla. Jos ratsastaja on kuitenkin osaavampi eikä vain suostu tamman hölmöilyihin, niin Elsistä kuoriutuu hienossa muodossa kulkeva reipas kouluponi. Toki tilaisuuden tullen Elsi on edelleen valmis temppuilemaan, joten selässä ei parane nukkua.

Esteillä Elsin mielialat vaihtelevat hyvin nopeasti, mutta alkuun tamma on aivan menossa nähdessään vaikkapa jo pelkästään puomin avautuvan edessään. Puomit saattavat kyllä mennä pienellä hypylläkin, Elsi kun tuppaa innostumaan liikaakin. Esteillä tamma osaa hypätä erittäin hyvin ja ponnua löytyy yli metrinkin luokkiin. Vauhtia vain saattaa joskus tulla ryntäyksellä ennen estettä, mutta Elsin saa kyllä takaisin puolipidätteillä vaikkakin joskus myös vähän lujempi pidäte on tarpeen. Kieltoja saattaa tulla, jos ratsastaja ei ole varma ylitse menosta. Elsi ei kiellä koskaan kaukaa esteelle, vaan juuri esteellä kääntyykin pois. Tämän takia ennen estettä pohkeet täytyy olla hyvin kiinni ja ratsastajalla olo että nyt mennään eikä meinata.

Matkustaminen on Elsille tuttua hommaa, reissaaminen ei tätä neitiä ressaa. Sen sijaan traileriin menemisessä on aina vähän kokeiltava varsinkin uusien tapauksien päättäväisyyttä, että mitäs jos en menisikään.. Tuttujen kanssa Elsi on kuitenkin jo oppinut olemaan testailematta, joten lastauskin sujuu jo hyvin. Kisapaikalla Elsi ei muista hevosista piittaa, ratsastajan kanssa tehdään ratsastajan ehdoilla töitä. Esteradalla tamma on oma itsensä, ratsastajan virheistä Elsikin tekee virheitä. Palkintojenjakotilaisuudessa tammalla on aina omaa kivaa, ja vain harvoin neiti ilahduttaa ratsastajaansa olemalla kiltti kunniakierroksella.

Elsin luonteesta kiitos ex omistaja Vipeltäjä!

Sukutaulu

i. VIR MVA Ch Wyn's Songwriter
musta welsh mountain, 121cm
KTK-II
ii. Wyn's Martin evm
iii. Unbeliever SWA
iie. Wyn's Farewell
ie. Swanheart GBR
iei. Razorliquid
iee. Loveletter GBR
e. Poniniemen Elfi
ruunivoikko ratsuponi 87.5%, 148cm
48 ERJ sijoitusta
ei. Poniniemen Mozart
newforest
eii. Leveto Cosini
eie. Mimosa's Blinfere
ee. Poniniemen Elise
ratsuponi 75%
eei. Poniniemen Joosua
welsh part bred 50% (wB x ox)
eee. Kosken Eloisa
newforest
04.05.2011 t. Painswick Emeline, i. Solo Shreed
12.07.2012 t. Painswick Emilia, i. Oxford kel

i. Wyn's Songwriter on komeaakin komeampi musta welsh A ori, jolta löytyy säkäkorkeutta vain 121cm. Sakuksi kutsuttu ori onkin saanut hienosta ulkonäöstään paljon palkintoja, ori on palkittu VIR MVA Ch arvonimellä ja kantakirjattu KTK II palkinnolla! Kaksi pistettä jos olisi enemmän tullut niin I palkinto olisi napsahtanut.. Saku on painotukseltaan estepainotteinen, ja tähän mennessä herra on kerännyt monia sijoituksia aina 90cm tasolle saakka. Ponnua siis löytyy vaikka säkäkorkeutta ei paljoa löydykään. Hieno rakenne on jo yhdelle varsalle periytynyt, joka on Champion maitovarsa. ii. Wyn's Martin on tietenkin poikansa tapaan rodultaan welsh A. Säkäkorkeutta tältä mountilta löytyy 119cm verran, mutta muuten ori on kuin ilmetty poikansa. Nykyään Martinilla ei enää kilpailla, mutta nuoruudessaan orilla kilpailtiin aina 110cm tasolle saakka! Martin valittiinkin Britannian parhaaksi esteponiksi vuosina 2003, 2004 ja 2007. Luonteeltaan Martin on erittäin kiltti ja hyvätapainen. Martin on suosittu jalostusori, mikä näkyy mahtavissa astutusmaksuissa. iii. Unbeliever SWA oli rodultaan welsh A ja väriltään ori oli hätkähdyttävän hallakko. Unbeliever oli kasvattajatallinsa Sun Ambrey Welshin ylpeys, ainot kunnolla tunnetuksi tullut poni kyseisestä siittolasta. Unbeliever kisasi aikanaan estekilpailuiden lisäksi kenttäkilpailuita aina CCI/CIC* aluetasolle saakka, ennen kuin kisaura katkesi onnettomuuden vuoksi. Tämän jälkeen ori siirtyi siitoskäyttöön. iie. Wyn's Farewell on kaltoinkohdeltu welsh A poni, joka eli melkein koko elämänsä kodista kotiin siirtyen kiertolaisena. Tammaa kohdeltiin eräässä ratsastuskoulussa kuin esinettä, mikä ei auttanut laisinkaan jo varsin vaikeaan luonteeseen. Lopulliseen kotiinsa päädyttyään Farewell on kuitenkin osoittautunut hyväksi siitostammaksi, jonka varsoilla on hyviä esteominaisuuksia.

ie. Swanheart GBR oli kaunis musta welsh mountain (welsh A) tamma. Valitettavasti Swanheart kuitenkin menehtyi viimeiseksi jääneen varsansa Sakun varsomiseen, mutta onneksi varsa jäi henkiin. Swanheart oli rakenteeltaan melkeinpä täydellinen, tamma kantakirjattiin I palkinnolla kantakirjaan. Muuten tamma osoitti myös kykyjä esteradoille, mutta kunnon kisakäyttöön tamma ei koskaan ehtinyt. Tammasta jäi 3 tammavarsaa ja 3 orivarsaa. iei. Razorliquid oli kaunokaisvarsansa vastakohta, Razorliquid nimittäin oli hieman heikkorakenteinen ruunikko welsh A ori. Razorliquid kantakirjattiin III-palkinnolle nipinnapin, melkeinpä ainoastaan hyvien varsojensa ja estemenestyksen ansiosta. Razorliquid menestyi kuitenkin leipälajissaan loistavasti, ori ehti sijoittua sata kertaa joista noin kolmekymmentä oli voittoa. iee. Loveletter GBR on kaunsi welsh mountain tamma. Hienosta ja romanttisesta nimestään huolimatta tamma oli kuitenkin hyvin äkkipikainen ja helposti tulistuvaa mallia, kuten vanhempansa. Alkujaan Loveletteristä kaavailtiin kenttäponiksi, mutta luonteensa vuoksi tämä suunnitelma ei onnistunut. Myös esteradalla tamma kuumui turhan nopeasti vaikka hyppäsi kotona jopa 110cm ratoja, mutta kisakentillä tamma nähtiin lähinnä vain koulukentillä.

e. Poniniemen Elfi on yksi Kelmin "toisen tuotannon tuonneista", rodultaan tamma on tietenkin ratsuponi. Poniverta Elfistä löytyy 87.5%. Väriltään Elfi on kauniin ruunivoikko, ja säkäkorkeutta löytyy 148cm verran. Luonteeltaan Elfi on hyvin kovapäinen ja arvaamaton, mutta tarvittaessa lyömätön esteradalla. Elsi on Elfin ensivarsa, mutta kisauransa jälkeen Elfillä on odotettavissa vielä monia varsoja. Esteura on lähtenyt hienosti käyntiin, sijoituksia on tullut 130cm luokistakin! ei. Poniniemen Mozart on harvinainen new forest, ori on nimittäin väriltään voikko. Säkäkorkeutta orilta löytyy 143cm, ja kaikin puolin Mozart on katseita pysäyttävä poni. Kilpapuolella ori on kilpaillut lähinnä estekilpailuissa, 120cm luokissa ja pienemmissä. Pari kenttäkisaakin on kokeiltu, mutta koska kenttäosiossa Mozart saattaa riehaantua liikaa niin rataesteet ovat parempi valinta. Luonteeltaan ori on raisu, kovasuinen ja hieman äksy, kuten meidän Elfikin. Jälkeläisiä Mozart on saanut kymmenen kappaletta, joista kukaan ei ole vielä loistanut (Elfi tietenkin tulee loistamaan). eii. Leveto Cosini on rodultaan myöskin new forest. Leveto on ruotsalainen poni, rodultaan new forest. Ruotsissa ori on vaikuttanut hyvin paljon esteponeihin hyvällä hyppymekaniikallaan ja rohkealla luonteellaan. Väriltään ori on vaaleanrautias, säkäkorkeutta löytyy 143cm verran. Suomeenkin on eksynyt viisi Leveton jälkeläistä, joista kuitenkin ainoastaan Mozart on saanut ratsuponijälkeläisen. Luonteeltaan Leveto on kiltti, rohkea ja kaikin puolin malli new forest. eie. Mimosa's Blinfere on Brittien saarelta Ruotsiin tuotu new forest tamma. Blinfere kilpaili jo Brittien saarella pienissä koulu- ja esteluokissa hyvin nuorena, mistä saattoi johtua pienet rasituksesta johtuvat jalkaviat. Ruotsissa Blinfere kisasi vain pienemmissä luokissa lasten ensiratsuna, mutta tämän homman kiltti tamma hoiti loistavasti. Blinfere on 139cm korkea voikko tamma, ja luonteeltaan hyvin miellyttämishaluinen ja herttainen.

ee. Poniniemen Elise on Poniniemen oma kasvatti, siittolan yhdestä kantaorista. Alkujaan Elise lähti nuorelle tytölle kisaponiksi, ja Elise kilpailikin monien ratsastajien kanssa esteluokissa aina 115cm tasolle. Sijoituksia tuli satunnaisesti, johtuen Elisen herkkyydestä kieltää. Loukattuaan jalkansa maastossa, Elise palautui Poniniemeen siitostammaksi. Ruunivoikon värinsä vuoksi tamma onkin suosittu tamma, jälkeläisiä on Elfin lisäksi viisi. Luonteeltaan Elise ei ole maailman helpoin, hieman säpsäkkä mutta toimiva. Säkäkorkeutta tammalta löytyy 148cm verran, ja rodultaan tamma on ratsuponi 75%. eei. Poniniemen Joosua on Poniniemen yksi ensimmäisestä kantaorista. Joosua on welsh part bred, welshponiveriprosentiltaan 50%, ja hyvin hyvin komea. Joosua on käynyt jo varsasta lähtien näyttelyissä, joista on melkein poikkeuksetta tullut ykköspalkintoja. Ori kantakirjattiinkin kantakirjaan myös I-palkinnolla, ja loistavilla arvosteluilla. Joosua ei pahemmin kilpaile, ori on lähinnä siitoskäytössä. Luonteeltaan Joosua on herkkä, hieman kuuma mutta kiltti. Varsoja herra on saanut jo toistakymmentä, joista kaksi orijälkeläistä on kantakirjattu myöskin I-palkinnoilla. eee. Kosken Eloisa onkin sitten hieman tuntemattomampi neiti. Eloisa on rodultaan new forest, säkäkorkeutta löytyy 140cm verran. Tämä sopusuhtaisen rakenteen omaava ruunikko tamma on aina välillä liisauksessa Poniniemessä, mutta muuten tamma on valjakko- ja maastoponina lähellä asuvalla kolmilapsisella perheellä. Eloisa ei ole korkealle koulutettu, tamma opettaa enemmänkin lapset perusratsastukseen. Valjakkoponiksi tamma sopii, Eloisa ei turhia hätkyile toisin kuin tamman nimi antaisi olettaa. Jälkeläisiä tamma on saanut nyt kaksi.

Sukuselvityksestä kiitos ex omistaja Vipeltäjä

Kilpailumenestys ja valmennukset

HUOM! Esillä vain sijoitukset.

NJ Näyttelyt

ERJ Esteratsastus - 21 sijoitusta

13.11.09 - ERJ - 60cm - Hafrena - 5/60
12.09.10 - ERJ - 100cm - Mörkövaara - 6/40
13.09.10 - ERJ - 110cm - KK Bailador - 7/100
18.09.10 - ERJ - 110cm - Lime - 6/100
11.09.10 - ERJ - 120cm - Cornic Sporthorses - 5/40
20.09.10 - ERJ - 110cm - Painswick Ponies - 5/60
06.10.10 - ERJ - 110cm - Korge Hobused - 7/50
23.10.10 - ERJ - 110cm - Vivaldio - 3/60
17.10.10 - ERJ - 110cm - Bairdon - 3/40
19.10.10 - ERJ - 110cm - Trystan Welsh - 1/50
14.10.10 - ERJ - 120cm - Mitar Warmbloods - 2/50
15.10.10 - ERJ - 120cm - Wild Flower - 1/40
06.10.10 - ERJ - 120cm - Vivaldio - 7/70
20.10.10 - ERJ - 90cm - Scandinavian wbs. - 5/100
08.11.10 - ERJ - 120cm - Lime - 1/50
16.11.10 - ERJ - 110cm - B Ponies - 2/50
26.11.10 - ERJ - 120cm - Bailee showjumpers - 1/30
26.11.10 - ERJ - 90cm - Suvanto - 4/40
28.12.10 - ERJ - 100cm - Viehättävä - 2/50
30.12.10 - ERJ - 120cm - Bailee Showjumpers - 2/30
23.12.10 - ERJ - 90cm - WPRC - 4/43

8.11.09 Vipeltäjä ja Elsi kävivät Pientalli Roihun puomivalmennuksessa, tässä valmentajan kommentit:
Valmennus alkoi kylmissä ja tuulisissa merkeissä – onneksi sentään maneesiin ei tuullut. Alkuun Elsi kuunteli korvat valppaina rämisevää tuulta, eikä keskittynyt alkuverryttelyihin ollenkaan. Vipeltäjä sai kuitenkin vangittua tamman mielenkiinnon pienellä laukkapyrähdyksellä, ja tuodessani puomit kentän keskelle Elsi oli jo täysillä mukana. Puomeja lähestyessä Vipeltäjä joutui pidättämään tammaa aika paljon – ensimmäisen kerran Elsin ylitettyä puomit Vipeltäjä ei ollut ehtinyt tehdä puolipidätyksiä, jonka takia Elsi ylitti kolme maapuomia kahdella valtavalla loikalla. Tamma yritti vielä puomien jälkeenkin kiihdyttää ja suoraan menemisen sijaan pyöristää kulman – mutta nyt Vipeltäjä oli valmis, hidasti Elsiä istunnalla ja teki puolipidätyksiä. Pyysin Vipeltäjää valmistelemaan kulman sisäpohkeella, jotta Elsi ei pyöristäisi sitä. Sisäpohkeella ja rauhallisemmalla tempolla Vipeltäjä sai ratsunsa nätisti kulmaan ja puomien yli – ilman jättiloikkia, kiihdytyksiä ja pyöristettyjä kulmia. Elsi tuppasi menemään (varmaankin pakkasen tähden) kokoajan aavistuksen turhankin reippaasti, mutta saadessaan Vipeltäjältä tukea ja selkeät ohjeet, meni tamma kauniisti puomien yli. Kiitos että osallistuitte valmennukseemme!

30.5.10 Vipeltäjä ja Elsi kävivät tauon jälkeen estevalmennuksessa, tasolla 80cm Suomenhevostalli Mutkattomassa. Tässä valmentajan Wiwin kommentit:
Vipeltäjällä ja Elsillä valmennus sujui loistavasti. Ihastelin Vipeltäjän loistavaa istuntaa ja ohjausta. Hän oli kaikissa esteissä keskellä estettä, ja hallitsi Elsin tietysti loistavasti. Vipeltäjä vaikutti hevoseen juuri oikealla tavalla, niinkuin kuuluukin. Ensimmäiset hypyt olivat hieman liian vauhdikkaita, eikä askeleet menneet oikein. Eikoisesteet Elsi tykkäsi hieman kiertää, joten minun piti laskea niitä hieman. Hassua oli kuitenkin se, että kaikki muut esteet sujuivat mutkitta ja reippaasti. Elsi ja Vipeltäjä olivat kaikinpuolin toimiva ratsukko!

17.8.10 Maneesin ollessa täynnä irtijuoksevia poneja, joutui Lenni menemään sateisellä kentällä. Kun Vipeltäjä vielä sattui paikalle, niin soppa - eli metrin esterata - oli valmis. Sateesta intoutunut Elsi suunnilleen vei ratsastajaansa radalla alkujaan, mutta seuraavassa hetkessä päätti, että märkänä kiiltelevä sateenkaarieste oli turhan pelottava. Lennin sulosointuisen karjaisun jälkeen sekin okseri kuitenkin ylittyi, ja rata meni kaksi kertaa täysin puhtaastikin läpi.

1.9.10 Lennin ollessa flunssan kourissa kotona, joutui Anssi huolehtimaan pikkutammasta. Kaksikko ei ole oikein koskaan tullut toimeen, johtuen ehkä Anssin shettisvihasta ja Elsin shettisluonteesta. Anssi lähti kuitenkin tänään vastahakoisesti neitiä maastoon taluttamaan, mikä oli tietenkin virhe, sillä Elsi on pahimmillaan taluttaessa. Reissu menikin suunnilleen siihen, että tamma hakkasi päällään Anssia tämän yrittäessä saada ponia ravaamaan ja lopulta Elsi kyllästyi ja laukkasi talliin, jättäen hölmistyneen Anssin keskelle mutalammikkoa.

2.9.10 Vipeltäjä sattui kuulemaan Elsin paluusta yksin edellisenä päivänä, ja niin Anssi joutui tänään Elsillä ratsastamaan Vipeltäjän valvovan silmän alla. Tunnin harjoituksena oli tietenkin Elsin vihaamat väistöt, joita tehdessään tamma yrittää kaikkensa lintsatakseen. Anssi kuitenkin väläytti tänään sen, miksi poika on Kelmissä työntekijänä: Elsi kulki koko tunnin täydellisesti, väistäen jokaisen väistön hienosti. Vipeltäjä istui kentän laidalle hämmästyneenä, Anssin hymyillessä omahyväisesti "shettiksen" selässä.

23.12.10 Lenni treenaili Kelmin oman "shettiksen" kanssa vähän hangessa, pikkutamma joutui todella tarpomaan päästäkseen edes eteenpäin saati sitten reippaasti. Pöllyävä hanki oli kuitenkin niin hauska juttu varsinkin laukassa, että pukkeja ja kiitospurttejakin sateli Lennin iloksi. Poika päätyi jopa lumeenkin Elsin nähtyä piilossa olevan rusakon, mutta onneksi neiti hölmistyi sen verran putoamisesta ettei muistanut yrittää riuhtaista itseään irti Lennin pitävästä otteesta. Kaksikko tuli tallille aivan lumisena, tallilaisten riemuksi.

24.12.10 Vipeltäjä ja Elsi pääsivät yksityisaattoestevalmennukseen, tässä valmentajan Jjunen kommentit:
Hyvinkin sympaattinen ja omaa huumoria kaipaava ratsutamma oli hauskaa seurattavaa alkuvalmennuksesta. Se ei olisi jaksanut ravata eikä kävellä, ainut mitä tarjottiin oli pikkulaukkaa paikoillaan. Puomitkin taisivat tuoda lisäpompintoja, päätinkin harjoitukseksi seuraavanlaisen treenin: aina ennen puomia (lähtien kaukaa, tavoite melkein puomissa kiinni) tuli tehdä pysähdys, sama sitten puomin jälkeen. Elsi tuppasi aina säntäämään _jopa_ puomille ja ohjausharjotus teki terää, poni ei rynninyt pienille esteillekään edellisen harjoituksen jälkeen. Pysähdyksiä saa toki tehdä sileälläkin, ja onneksi Elsi ei keksinyt että kun pysähdystään puomilla, voi pysähtyä myös ennen estettä. Sait kyllä tehdä melko paljon töitä tasaisella pohkeella, ettei poni pysähtynyt ennen ristikkoa. Sitten kun tamma ymmärsi että ”hei nyt saakin hypätä”, se loikkasi 70-80cm esteen ainakin metrisenä. Kaikki tai ei mitään, selvästikin. Kun Elsi ei enää kaahottanut esteelle eikä sännännyt esteen jälkeen nopeasti pois vaan sait ratsastajana itse päättää tahdin ja suunnan, aloititte oikean harjoituksen. Olin kasannut esteitä pituus- ja leveyshalkaisijalle. Esteet olivat suorassa, mutta ne piti hypätä vinosta. Elsi oli aluksi hyvin hämmentynyt ja muutaman esteen kielsitte. Ilmeisesti esteitä on hypätty aina suoraan ja keskeltä. Shokkitila lientyi kuitenkin ja rohkaistuna tamma uskalsi ylittää esteen hyvinkin tiukasta kulmasta. Kotiin voisin ehdottaa teidän tekevän paljon herkistelyharjoituksia, kuten pysähdyksiä ja mahdollisimman paljon pohkeille töitä. Elsi ei aina nimittäin halunnut kuunnella sisäpohjetta ja saattoi liirailla. Muutoin hyvä parivaljakko, poni hyvin innokas mutta ei näyttänyt ratsastajaa haittaavan!

27.12.10 Vipeltäjä lähti monen ponin kanssa match showhun Kisakeskus CK:hon, Elsi oli yksi näistä poneista. Elsi oli varsin oma itsensä, vaikkakin varsin innokkaalla päällä. Saimme sentään punaisen ruusun, mutta siihen jäi neidin tämänpäiväinen voittosaldo. Näyttelykonkari innostui hieman liikaa päästessään taas esille, ja ravi oli usein pukkilaukkaa. Myöskin paikallaolo tuotti tänään vaikeuksia, Elsi hirnuili pienellä kimakalla äänellään muille poneille.

Tämä on virtuaalihevonen! This is a SIM-Game horse! Detta är en virtualhäst!
Kaiken materiaalin © Painswick Ponies 2009-2013 ellei toisin mainita.
Otsikon kuvista kiitos Lapse of the Shutter (CC BY-NC-SA 2.0), ReeSaunders (CC BY 2.0), DHP
Ponin kuvien © saat esille pitämällä hiirtä kuvan päällä.