etusivulle                                     talliesittely tammat oriit kasvatustoiminta

Alicia

Rotu    Ratsuponi, poniverta 87,5% Sukupuoli    Tamma
Syntymäaika    01.04.2009 (4 vuotta 29.4.2009) Säkäkorkeus    142cm
Väri    Voikko Rekisterinumero    VH06-29-67377
Painoitus    Kouluratsastus Koulutustaso    Helppo B
Omistaja    Painswick Kasvattaja    Cerylia Appletown, GER

   

Siina on yltiömäisen rauhallinen ja nöyrä tamma, jota ei saa hermostumaan sitten millään. Ponilta löytyy rutkasti hyväsydämmisyyttä, eikä se kenellekkään mitään pahaa tahdo pienestä ja harmittomasta jekkuilusta huolimatta. Hoitajaansa poni kiintyy melko syvästi, ja seuraa tätä mielellään joka paikkaan jos tarve vaatii. Halutessaan se seuraa ihan vaikka vain tarhaankin ilman mitään varusteita.

Karsinassa Siina on lempeä oma itsensä, mitä nyt pientä jäynää voi sattua; kun hoitaja kääntää selän ja kääntyy hetken kuluttua takaisin, ei ole mikään ihme vaikka kaviokoukkua ei löytyiskään mistään - Siina on ollut asialla. Se osaa napata tarvikkeita salamannopeasti, ja sitten se muka muina miehinä piilottelee niitä ympäri karsinaa. Onhan sieltä löytynytkin milloin mitäkin: lapasia, raippoja, harjoja, kerran jopa iso helosan-tuubi! Harjauksen aikana Siina tyytyy vain seisoskelemaan korvat hörössä ympärillensä katsellen.

Ratsastaessa Siina on mukavan tasainen liikkuja, joka sopii niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin kuskille. Kummassakin tapauksessa siitä löytyy kyllä haastetta: kokemattomilla Siina osaa säikäyttää ratsastajan tehokkaasti jos tämä vain istuskelee kyydissä, kun taas kokeneemmat saavat tosissaan laittaa osaamisensa peliin jotta saavat kuorittua Siinasta sen koulutykin. Neiti on hieman liian verkkainen ratsastaa, mutta kunhan sen saa heräteltyä ja aktiiviseksi takaa niin alkaa ponikin kulkea oikein. Siina on todella tarkka ulkoavuista; jos ne ovat vähänkään häilyvät niin poni on välittömästi ties millä mutkalla, eikä se meinaa enää edes kääntyäkkään.

Siina on varma kaveri maastoon, sen kanssa ei tarvitse pelätä mitään. Tamma lähtee matkaan mielellään niin yksin kuin joukonkin kanssa, ja se pysyy hyvin käsissä vauhdikkaammassakin menossa. Muita poneja Siina ei erityisemmin noteeraa, mutta jos nämä tulevat tuttavuutta tekemään niin se osaa käyttäytyä ihan siveliäästi eikä ala rähinöimään turhasta, mutta tarpeen tullen tamma osaa kyllä pitää puoliaankin.
© twinkey

Sukutiedot ja jälkeläiset


     i. Alto Vito evm
        ruunikko ratsuponi 93.75%, 144cm
        
ii. Alberton Star
newforest
iii. Winsome
iie. Nibbley
ie. Winalot
ratsuponi 87.5%
iei. Noworro
walesinponin (sec B)
iee. Nubia's Princess
ratsuponi 75% (nf x rp (nf x ox))
     e. Amber evm
        voikko ratsuponi 81.25%, 142cm
        
ei. Bar-K
ratsuponi 62.5%
eii. Butterworth
ratsuponi 75% (nf x rp (conn x hann))
eie. Sarsaparilla
ratsuponi 50% (welsh B x ox)
ee. Haley's Comet
newforest
eei. Fernando
eee. Felena
01.05.2009 o. Wunderbaum pot (i. Bongolow)
01.12.2009 o. Twin Tigertail (i. Bongolow)

Siinan isä Alto Vito oli kouluradoilla vaikuttava komistus Saksasta. Tämä energinen ori oli selvästi kisakenttien väriläiskä, sillä ori kehitti jos jonkunmoista temppua. Kentälle päästyään malttoi Alto Vito sentään rauhoittua, ja orin lahjat pääsivät esille. Ori jätti jälkeensä useamman jälkeläisen, jotka kulkivat isänsä menestyksekkäissä jalanjäljissä koulukentillä.

Alberton Star eli Alto Viton isä, eli lyhyen mutta menestyksekkään elämän. Ori oli lupaava nuori, jonka kilpailu-uralta odotettiin paljon. Kolari kisamatkalla kuitenkin päätti orin kilpauran jalkamurtumaan. Tarpeeksi menestystä ja huomiota saavuttanut ori vietti eläkepäiviään maalla, aina satunnaisesti tammavieraita saaden. Alberton Star menehtyi ähkyyn vain 12-vuotiaana.

Winsome oli hurmaava newforestori, joka ei kuitenkaan kilpaillut vuotta pidempään. Orilla oli tapana stressata kilpailumatkoja aivan liikaa, joten se muutti ratsastuskoululle yksityiseksi. Ennen ruunausta oria käytettiin jalostukseen, josta seurasi kolme jälkeläistä. Ruunauksen jälkeen Winsome kävi satunnaisesti tunneilla, ja vietti leppoisaa harrasteratsun elämää. Poni loisti tallilla pidetyissä koulukilpailuissa, ja olikin yksi tallin suosituimmista ratsuvaihtoehdoista kilpailuihin.

Nibbley oli pieni ja pippurinen ponitamma, jonka kanssa elämä ei käynyt tylsäksi. Tamma kiersi hankalan luonteensa takia omistajalta toiselle, kunnes se oikea löytyi. Tamma löysi pysyvän kotinsa erään newforestkasvattajan luota, jossa tamma vietti lähinnä oloneuvoksen elämää. Perheen lapset touhusivat Nibbleyn kanssa mielellään, ja tamman luonnekin tasoittui rauhallisen elämän ansiosta.

Alto Viton emä Winalot oli sattumalta samalta kasvattajalta kuin orin isänisä, Winsome. Winalot pysyi kuitenkin koko elämänsä kasvattajansa luona, aluksi tamma opetti kasvattajan lapset ratsastamaan, ja myöhemmin toimi kilpaponina lasten aloitellessa kilpailemistaan. Tamma siirtyi täysipäiväiseksi siitostammaksi jäätyään pieneksi lapsille, ja saikin useita jälkeläisiä. Tamma tuli tunnetuksi hyvän luonteen periyttäjänä.

Komea näyttelykehien ruusukehai Noworro hurmasi useita komealla ulkonäöllään. Pienikokoinen oriherra oli erittäin itsevarma tapaus, ja olikin aina uhittelemassa itseään isommille. Rohkeutta ei orilta puuttunut, tosin touhu menikin välillä uhkarohkeuden puolelle. Pieni ja pippurinen welshorhi toikin väriä monen elämään, ja varmasti myös vauhtia.

Ratsuponitamma Nubia's Princess oli aivan nimensä mukainen, nimittäin täysi prinsessa. Tamma vaati kuninkaallisen kohtelua, ja oli erittäin tarkka käsittelijöistään. Olipa tammalla tapana ottaa nokkiinsa kaikesta mikä ei miellyttänyt, ja ratsastaessa se tarkoitti ehdotonta yhteistyön loppumista. Diivan piirteitäkin tammasta löytyi, kurakelit olivat aivan kamalia. Kuivilla ja kauniilla keleillä tamma oli kuitenkin koulukentillä kuin kotonaan.

Siinan emä Amber oli kuvankaunis ratsuponitamma. Nuorena tamma kilpaili sekä kouluratsastuksessa että esteillä menestyksekkäästi. Loukattuaan jalkansa eräällä esteellä tamma siirtyi jalostuskäyttöön, ja vietti eläkepäivänsä varsoja hoivaillen sekä lasten ratsuna.

Bar-K oli alunperin vahinkovarsa, joka myytiin heti vieroituksen jälkeen. Nuorille vanhemmille syntynyt orivarsa oli kuitenkin sitkeä tapaus, ja päätyi sopivalle omistajalle muutaman vuoden aktiivisen omistajanvaihdon jälkeen. Välillä liiankin energinen ori kunnostautui erityisesti esteillä, sillä huonompina päivinä orin kärsivällisyys ei meinannut riittää koulukentillä.

Bar-K:n isä Butterworth myytiin nuorena erääseen perheeseen, jossa ponista oli tarkoitus tulla ratsu perheen lapsille. Ennen ruunausta Butterworth ehti kuitenkin vierailemaan perheen ratsuponitamman aitauksessa, joten Bar-K jäi orin ainoaksi jälkeläiseksi. Ruunauksen jälkeen Butterworth vietti elämänsä saman perheen hoivissa ratsuna, aina silloin tällöin seurakisoissa menestyen.

Sarsaparilla oli tuo tamma, jonka aitaukseen Butterworth päätyi. Tamma oli päätynyt omistajilleen erään tuttavan kautta, joka oli saanut käsiinsä useamman kaltoin kohdellun ponin. Varsa taisi tehdä epäluuloiselle tammalle hyvää, sillä varsomisen jälkeen sitä luottamusta ihmisiin alkoi vähitellen löytyä. Sarsaparilla vietti loppuelämänsä saman perheen luona oloneuvoksena.

Haley's Cometin elämä oli täynnä epäonnea. Tamma tuntui jatkuvasti löytävän ongelmia, ja loukkaantuikin useamman kerran. Koulukentillä keskinkertaisesti pärjännyt tamma ehti jättää jälkeensä vain kaksi jälkeläistä, ennen kuin eräs karkumatka päättyi huonosti ja tamma jäi rekan alle.

Englannissa asustellut ori Fernando oli aikansa tunnetuimpia nimiä. Komean ulkomuodon lisäksi ori oli perinyt erinomaiset hyppylahjat, ja mielenkiintoista onkin että ori tunnetaan paremmin lyhyestä ja lennokkaasta urastaan esteillä, kuin pitkästä ja menestyksekkäästä urasta kouluradoilla. Ori oli erittäin suosittu valinta isäorina, joten varsinkin Englannissa oriin saattaa törmätä useankin ponin suvussa.

Felena asusti samalla tallilla kuin Fernando. Tammasta oli ollut tarkoitus tulla kouluratsu, mutta tarhassa riehuessa aiheutunut jalkavamma esti kaiken raskaan käytön. Felena viettikin elämänsä opettaen lapsia ratsastamaan ja varsoja hoivaten. Tamma periytti mainion luonteen lisäksi upeita askellajeja, ja tamman varsat kilpailivat aktiivisesti kouluratsastuksen parissa.
© twinkey

Kilpailumenestys ja valmennukset

HUOM! Esillä vain sijoitukset.

KRJ 29 sijoitusta, joista 4 voittoa
29.09.09 - Daftomor - KRJ - helppo B - 4/30
30.09.09 - Daftomor - KRJ - helppo B - 4/30
01.10.09 - Daftomor - KRJ - helppo B - 2/29
06.10.09 - Nepola - KRJ - helppo B - 6/60
05.11.09 - Västerby - KRJ - helppo B - 1/50
07.11.09 - Västerby - KRJ - helppo B - 5/50
25.10.09 - Bownie - KRJ - helppo B - 6/40
01.11.09 - Daftomor - KRJ - helppo B - 4/26
05.11.09 - Daftomor - KRJ - helppo B - 5/25
09.11.09 - Daftomor - KRJ - helppo B - 4/29
03.12.09 - Hafrena - KRJ - helppo B - 6/60
15.11.09 - Hopeatoffee - KRJ - helppo B - 7/60
25.11.09 - Gräslund - KRJ - helppo B - 5/40
25.11.09 - Gräslund - KRJ - helppo B - 5/40
27.11.09 - Gräslund - KRJ - helppo B - 1/40
30.11.09 - Gräslund - KRJ - helppo B - 3/40
01.12.09 - Gräslund - KRJ - helppo B - 3/40
25.11.09 - Hopeatoffee - KRJ - helppo B - 3/60
03.12.09 - Abetal - KRJ - helppo B - 2/51
01.12.09 - KK EP - KRJ - helppo B - 2/89
07.12.09 - Gräslund - KRJ - helppo B - 3/50
08.12.09 - Gräslund - KRJ - helppo B - 4/50
09.12.09 - Gräslund - KRJ - helppo B - 2/50
09.12.09 - Gräslund - KRJ - helppo B - 1/50
08.12.09 - Fiktio - KRJ - helppo B - 4/40
09.12.09 - Fiktio - KRJ - helppo B - 5/40
12.12.09 - Vinlanti - KRJ - helppo B - 6/60
12.12.09 - Vinlanti - KRJ - helppo B - 6/60
12.12.09 - Wonderfull - KRJ - helppo B - 1/48

14.03.2010 Kouluvalmennus valmentajana maXie
Alussa Siina kiemurteli hieman eikä jaksanut oikein keskittyä. Kuitenkin reippaalla ratsastuksella ja muutamalla laukannostolla askel parani ja Siina käytti mukavasti myös takaosaansa. Ympyröillä poni kiemurteli aluksi, mutta muistuttaessasi ulkoavuilla Siina keskittyi paremmin. Laukannostoissa Siina säikähti muutaman kerran maneesin katolta tippuvaa lunta, ja tammalla kesti hieman rauhoittua. Lopuksi tekemänne väistöt sujuivat ongelmitta, kun Siina oli taas päässyt jännityksestään eroon. Poni oli mukavan virkeä koko tunnin ajan.

08.11.2009 Kouluvalmennus valmentajana Mea
Valmennuksemme Twin Peaksissa alkoi hyvissä merkeissä - olit saapunut paikalle ajoissa ja kerennyt lämmittelemään Siinaa jo hyvän tovin. Tarkoituksemme oli alunperin työstää pohkeeväistöjä, mutta vaihdoimme aiheeksi kuitenkin siirtymiset, niissä oli mielestäni hiomista. Sait Siinan kulkemaan allasi hyvin, vähän se yritti testata sinua, mutta antoi nopeasti periksi. Käynti-ravi siirtymiset sujuivat hyvin, sait tamman siirtymään raviin hyvin kevyin ja huomaamattomin avuin. Ravista käyntiin siirtymisissä puolestaan oli juuri sitä hiomista - tamma tiputti käynille melko kevyin avuin, mutta teki siirtymisen niin sanotusti epäsuorasti, sen huomasi erityisesti keskihalkaisijalla, ei niinkään kaviouralla. Lopputuntia myöten siirtymiset alkoivat sujua paljon paremmin, Siina oli rento ja kulki suorempana kuin aikaisemmin. Edistystä siis oli havaittavissa! Aivan koko tuntia emme tämän asian parissa touhunneet, kerkesimme lopputunnista hieman harjoittelemaan pohkeenväistöjä, joka sujuikin melko hyvin.

19.03.2010 Kouluvalmennus valmentajana RS
Siina oli hieman laiskanpulskea, eikä tehnyt mielellään töitä, jonka seurauksena ratsastaja sai tehdä paljon töitä saadakseen ponin edes oikein päin. Kun poni saatiin heräteltyä ja takajalkoihin työntöä alkoi meno näyttää varsin tyylikkäältä. Pohkeenväistöt menivät tänään mallikkaasti, eikä ongelmia ollut kummassakaan suunnassa. Laukassa Siina oli jo sitten turhankin reipas ja ratsastaja joutui pidättämään sitä vähän voimakkaammin ottein. Siina tuli kuitenkin avuille ja saimme hienoja laukkapätkiä.

10.12.2010 Kouluvalmennus valmentajana kuusnelonen
Olin jättänyt edellisestä valmennuksesta kentän keskelle kaksi puomia pituushalkaisijan suuntaisesti. Tänään harjoittelisimme suoraa linjaa ja sille pysähtymistä. Siina oli alkuverryttelyssä tasainen, mutta olisin kaivannut pientä ryhdikkyyttä tamman työskentelyyn. Ratsastaja teki kyllä kaikkensa, keskittyi selvästi ulkoapuihin, jolle tamma oli niin herkkä. Lähdimme harjoittelemaan kuitenkin käynnissä pituushalkaisijaa. Käskin tulla rauhassa, kädet ja jalat rauhassa, istuen keskellä satulaa. Tämä harjoitus on kuitenkin vaikeinta käynnissä. Muutaman toiston jälkeen pyysin pysähdyksen puomien väliin ja napakan siirtymisen raviin. Jatkoimme harjoitusta ravissa, joka sujui kaksikolta moitteetta. Sitten lisäsimme pysähdyksen puomien väliin ravista, ja siirtyminen raviin. Siinalla lipsahteli muutamia käyntiaskelia siirtymisissä, joten kehotin ratsastajaa valmistelemaan kaiken mahdollisimman hyvin. Jatkoimme laukassa pituushalkaisijaa pitkin. Laukassa Siina heitti takapäätään usein sivulle. Kun saimme ongelman korjattua, jätimme treenin sikseen ja hyvään tulokseen.

Tämä on virtuaalihevonen! This is a SIM-Game horse! Detta är en virtualhäst!
Kaiken materiaalin © Painswick Ponies 2009-2013 ellei toisin mainita.
Otsikon kuvista kiitos Lapse of the Shutter (CC BY-NC-SA 2.0), ReeSaunders (CC BY 2.0), DHP
Ponin kuvien © saat esille pitämällä hiirtä kuvan päällä.