ESITTELY

Aurinko porottaa kuumana ja lintujen hilpeäsävyinen ooppera aloittaa näytöksensä varhain.  Viehättävään johtavaa tietä reunustavat vuoroin peltomaisema ja kaunis metsikkö. Viehättävä-kylttiä on mahdotonta olla huomaamatta. Se pistää jokaisen silmään muutamaa mutkaa ennen tallin pihaa.  

Viehättävän tallipiha alkaa parkkipaikoista, joka suuresta koostaan huolimatta on usein täpösen täynnä. Päätalli ja pikkutalli on rakennettu punertavasta tiilistä. Kummallakin tallilla on kokoa, päätalliin mahtuu 70 hevosta ja pikkutalliin 30. Tallien karsinapaikkoja on siis yhteensä 100. 

Viehättävän historia

Kaikki alkoi eräänä päivänä vuoden 2003 alkupuolella, jolloin olin jo melkein vuoden ehtinyt tutustua virtuaalimaailmaan. Olin hoitanut yli viittä eri virtuaalihevosta ja nyt halusin oman tallin omine hevosineen. Luonnollisesti avuttomana vähän yli kymmenvuotiaana jouduin kysymään isältä apua. Hän auttoi minut onneksi alkuun ja sain melkein heti käyttööni oman domainin, joka vaihtui vuonna 2013 alussa.  

 

Vuosi 2003 oli yhtä opettelua. Yksinkertaiset ulkoasut ja hevoset varustettuina freefoton kuvilla. Ymmärsin että talli tarvitsi myös kävijöitä. Näinpä kiertelin tallien vieraskirjoissa mainostamassa ja sehän toimi. Mainostin ahkerasti ja pian tallille kerääntyi muutamia hoitajia. Vuosi 2004 ulkoasu vaihtui jo hienompaan, tosin valmiin ohjelman tekemään ulkoasuun ja pikku hiljaa nimi muuttui muodin mukaiseksi, KultaKauraksi. Kultakaura alkoi pikku hiljaa olla suositumpi ja tunnetumpi. Yllättäen joka päivä tuli monia viestejä vieraskirjaan. Arabit olivat suosittu rotu siihen aikaan ja meillä tietysti oli niitä monta. Vaikka siitostoiminnasta ei vielä ollut hajuakaan alkoi hoitajatoiminta kukoistaa yhä paremmin. Vuosi 2005 oli muutosten aikaa, sain kuvankäsittelyohjelman ja opin koodaamaan. Vuoden alussa hevosmäärä ylitti jopa 60 ja oma seura perustettiin. Vuoden 2006  alussa kyllästyin tallin nimeen ja se vaihtui Desperatiksi. Kasvatus rotukin vaihdettiin arabeista suomenhevosiin. Syksyllä hoksasin, ettei suomenhevosia kasvattavaan talliin kuulu ulkomaalainen nimi. Itseäni viehätti kovasti nimi Viehättävä. Nyt osasin jo koodata suhteellisen hyvin ja 2006 kevät-kesä ulkoasu näytti tältä.  Kun sitten lunta satoi, piti saada sinistä. Ja sitä tulikin.  Vuosi kului loppuun rauhallisesti ja tallissa aloitettiin myös pienimuotounen shetlanninponien kasvatus muodin mukaisesti. 

 

Heti vuoden 2007 alussa vaihdettiin hevosille ulkoasuja ja talli oli suhteellisen valmis taas ja toimi hyvin. Kevät oli hieman hiljainen koekauden alkaessa, mutta kasvatteja silti siunaantui. Hoitajia tuli koko ajan lisää ja heille muutettiin vähän systeemiä. Ensimmäiset KRJ alaiset kilpailut tuli pidettyä. Hevosten määrä pidettiin siinä 25 alla ja talli ensimmäiset pohjapiirroksetkin ilmaantuivat, sekä paljon uutta tietoa tallista. Kesän alkaessa piti vähän kesä lookkia suunnitella, ja tämä tulikin käyttöön.  Ulkoasusta pidettiin ja se toimi loistavasti. Kesä taukoiltiin, mutta muutama kasvatti saatiin lisää ja sitten syksyn alussa tuli tämä ulkoasu. Talven alussa alettiin suunnittelemaan uutta ulkasua ja ulkoasusta pidettiin. Vuosi 2008 on viehättävän juhlavuosi, yhteensä 5 vuotta olemassa! Niinpä pistin ulkoasun vaihtoon ja pisti tallille tämän. Kesällä lähdin kesälomalle, jättäen kuitenkin uuden ulkoasun mennessäni. Kesälomilta tullessani oli taas paljon mielessä. Valitettavasti aktiivinen hoitajatoiminta sai kenkää ja uusia suomenhevosia, aina vain entistä hienompia, tuppasi ovista sisään. Marraskuun alkaessa talli saa taas uuden ilmeen. Vuoden lopulla kilpailu toiminta sai taas uutta puhtia. Nuoret hevoset pääsivät kunnolla kisakentille haalimaan sijoituksia, niin että vuoden lopussa kukin ole haalinut itselleen oikein mukavan määrän. 

   

Vuosi 2009 alkoi rauhallisin merkein, mutta kisatahtia alettiin kiristelemään jo ensimmäisen kuun puolessa välissä kymmenellä KRJ:n alaisella kilpailulla. Huhtikuussa Jeanne U niminen sh tamma palkittiin useilla palkinnoilla ja siitä tuli oikea tallin ylpeys. Huhtikuun lopuilla tapahtui muitakin isoja muutoksia. Uniruutu-niminen hieno suomenhevosia kasvattava talli lopetti ja tallin omistaja ehdotti, että toisi kaikki suomenhevosensa Viehättävään. Tämä sopi minulle oikein hyvin, niin että pian vielä melko keskikokoinen sh talli muuttui erittäin suureksi talliksi. Viehättävä siirtyi Ram.in ja Zanen yhteisomistukseen. Toukokuun aikana Viehättävä ja Raadelma järjestivät epäviralliset s(p)h rotunäyttelyt. Jossa Viehättävä oli kolmanneksi paras kasvattaja ja tallin ylpeydet Jeanne U ja Tinakenkätyttö veivät BIS1 sijan yhdessä. Kesä elettiin melko hiljaiselolla, mutta uusia ** HUI kasvatteja pistettiin myyntiin 20 kappaletta. Koulujen alkamisen myötä alkoivat syksyn tuulet puhaltaa ja niin Viehättäväkin päivitettiin ulkoasua myöten syksyyn. 5xkrj ja 5xerj, sekä NJ:t ehdittiin vielä pitää elokuussa, ennen rankan syyskuun alkua. Syyskuussa kaikki kasvatit myytiin ja tallille vaihdettiin taas uusi ulkonäkö

 

 Vuosi 2010 alkoi hiljaisissa merkeissä VRL:n mentyä "lyhyelle lomalle". Viime vuoden lopulla taisikin inspiraatio virtuaalihevosia kohtaan hiipua ja melkein pakko lomalla olikin oltava kunnes vrl palailisi lomaltaan. Uutta samanhenkistä ulkosua alettiin vaihtaa viehättävän sivuille vuoden 2010 ensimmäistä kertaa 12.3.2010. VRL:llää ei vain näkynyt ja Viehättävä elelikin hyvin hiljaiselolla koko kevään ja suurimman osan kesästäkin. Kävimme jo melkein lopetuksen partaalla. Kesän puolenvälin jälkeen vaihdoin piristykseksi hieman ulkoasua. Oikeastaan muokkasimme vain edellistä uuteen uskoon. Into alkoi pikkuhiljaa palailla kisakalenterien heräiltyä henkiin, kun tajuttiin, ettei se vrl sieltä henkiin palaisi ihan hetkeen. Virtuaalimaailma oli taas aktiivistumiseen päin ja niin Viehättäväkin. Aloitin pitämään näyttelyitä, kirjoittamaan hevosille tekstejä loppuun, järjestämään kilpailuja, kilpailemaan jnejne. Lopulta kaikki pyörät pyörivät taas. Syksyllä suuri määrä hevosia nukkui vihreille laitumille, mutta näiden valopilkkujen hävittyä, syntyi uusia. Kasvattejakin vuonna 2010 syntyi aikaisempaa vähemmän. Marraskuun viimeisenä päivänä Viehättävään vaihtui ulkoasu. Vuoden lopussa alkoi jännitys ja supatus VRL:n paluusta ja kyllä, suuria lupauksia palaamisesta oli.

 

Vuoden 2011 alussa VRL palasi kuin palasikin. Tosin hitaasti ja aluksi toimettomana. Viehättävän menoa se ei kuitenkaan vieläkään hidastanut ja minulle opiskelun täytteinen vuosi alkoi krj:n, erj:n ja nj:n alaisia kisoja järjestellen. Hevosia tulikin todella hyvää vauhtia lisää ja Viehättävässä piti tehdä muutoksia. Karsinapaikkojen määrää lisättiin 100 ja ulkoasua muokkailtiin vähän, sekä muutenkin navigointisysteemiä. Loppuvuonna muutamia hevosia jouduttiin lopettamaan, mutta uusiakin ilmestyi. Ulkoasu vaihtui ja uudesta ulkoasusta onkin pidetty paljon. Loppuvuosi oli Viehättävän kohdalla hyvin hiljainen. Vuosi 2012 alkoi omalta kohdaltani jälleen kiireisenä uusien tuulien kera (kotoa muutto, työpaikan vaihto, opiskelupaikan vaihto jnejne.) jotka sotkivat jälleen Viehättävän elämää ja hiljaiselo jatkui alkuvuodesta.  Vuosi 2012 oli kokonaisuudessaan hiljainen. Ulkoasua ei vaihdettu kertaakaan, mikä on erikoista koko Viehättävän historiassa. Kesällä ehdin Viehättävää useampaan otteeseen päivittää ja syksyn alussa pidettiin taas useampia kisoja. Loppuvuodesta elo oli taasen hiljaisempaa ja vuoden vaihteessa useita hevosia jouduttiin kuoppaamaan.

 

Vuosi 2013 vaihtui jo vähän pirteämmissä merkeissä. Viehättävän osoitteen muutos aloitettiin helmikuun alussa. Lisäksi Viehättävä täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Vuosi 2013 vaihtui äkkiä vuoteen 2014, joka oli jälleen aikaisempia hiljaisempi. Ulkoasu pysyi samana ja toiminta jatkui normaaliin tapaan. Uusia hevosia tuli ja muutamia kasvattejakin saatiin myytyä. Vuonna 2015 Viehättävä sai taas uutta vauhtia moottoreihin ja onkin lähes koko vuoden toiminut viimevuosia paljon aktiivisemmin. Kasvatteja on myyty ennätysmäärä ja vuoden lopussa ulkoasua muokattiin hieman väreiltään. 

 

                                                     

 

                                                     

 

                                                    

 

                              Kesä-syksy2010                       Talvi2010->2011

 

 

Viehättävän palkinnot

Suomenhevoskasvattajapäivät 22.1.2009  

4. Viehättävän / om. Ram.
o. Viehättävän Viivakoodi i. Kotikunnaan Viljo, e. Ristin Sydämetön
· 24.5 + 19 + 26 + 19 = 88.5 pistettä » I-palkinto
t. Viehättävän Villiriina i. Hilavitkutin, e. Pirun Morsian
· 16.675 + 22 + 25 + 15 = 78.675 pistettä » II-palkinto
t. Viehättävän Onttosydän i. Viehättävän Tuttiritari, e. Ristin Sydämetön
· 23 + 20 + 26 + 17 = 86 pistettä » II-palkinto
t. Viehättävän Rikissa i. Riitamaan Ristinolla, e. Jeanne U
· 11.5 + 21 + 18.5 + 13 = 64 pistettä » III-palkinto
= 317.175 pistettä, 79.30% » II-palkinto

 

 

Webdesign © 2011 Ram. (Lue lisää).