etusivu      ~      oritarjonta      ~      astutus info

VIR MVA Ch Kajo-Varjo KTK-II

Virallinen nimi Kajo-Varjo Rekisterinumero VH06-018-0088
Syntymäaika 28.04.2009 (ikääntyminen) Kasvattaja Ilomantsi   
Rotu Suomenhevonen Sukupuoli Orii
Väritys ja merkit vkk, takarungolla mlia Säkäkorkeus 147cm
Painotuslaji Kouluratsastus Koulutustaso ko: Vaativa A, re: 100cm
Omistaja ja kotitalli Cery (VRL-02116) & Daivive (VRL-05706), Suomenhevostalli Helmi Saavutukset VIR MVA Ch, KTK-II, 52 KRJ sijoitusta

   

Suomenhevosori Varjo-Kajo on luonteeltaan ilkeä ja ovela. Laitumella ollessaan Varjo pomottaa kaikkia. Jos joku uskaltaa tulla vähänkin liian lähelle hänen tammojaan, se saa kyytiä. Tarhasta ori karkaa niin lanka- kuin puuaidoistakin. Silloin kun on tammoja lähettyvillä sitä ei pidättele mikään. Taluttaessa Varjoa kannattaa aina olla varuillaan, koska Varjon temput ei jää väliin. Heti tilaisuuden saatuaan ori kiskaisee itsensä irti, eikä anna helpolla kiinni.

Hoitaessa Varjo ei ole kaikkien suosikki. Karsinan oven avattua näät orin vihaisen katseen, kun se laukasee potkun sinua päin. Metsästettyäsi orin kiinni ja solmittuasi sen kiinni Varjo tarkkailee jokaista askeltasi ja pitää huolen siitä, että saat mahdollisimman monta tälliä sen takakavioista. Yrittäessasi harjata Varjon päätä se nostaan sen niin ylös, että et yltä siihen. Sitten se laskee sitä hiukan ja puraisee sinua. Varjo ei pidä yhtään kun sen mahan alle kosketaan. Aina mahan alta harjatessa tai satulavyötä kiristeessä Varjo potkii mahansa alle. Kun astut orin karsinaan satula kädessä, saat olla varuillasi, sillä jos orille tulee tilaisuus niin sen vaikka syö satulansa. Suitsiessa Varjo ei enään nosta päätään, mutta puree takuuvarmana sormiasi.

Ratsastaessa Varjo on suosittu. Se liikkuu hyvin eteen ja on kuuliainen. Ori ei siedä suusta repimistä tai kylkiin potkimista ja onkin heitellyt lukuisat repijät tai potkijat alas selästään. Kun Varjoa osaa ratsastaa oikein, se ei tee pahojaan vaan keskittyy työn tekoon. Kouluratsuna ori on erittäin mukava. Se kulkee rehdisti pää nyökyssä ja kuuntelee kaikkia avut. Varjo taitaa myös vaikeita koululiikkeitä. Uudet asiat se oppii helposti, kunhan ratsastaja on vain kärsivällinen. Mitään se ei kuitenkaan anna ilmaiseksi. Varjo ei myöskään anna virheitä rtasastajalle anteeksi, eikä edes yritä korjata niitä. Esteillä ori innostuu. Kuten koulussa myös esteillä Varjon kanssa saatehdä paljon töitä, koska se ei anna mittän ilmaiseksi. Se ei anna mitään anteeksi. Ei edes pienen pientä ratsastus virhettä. Varjo kuumenee hypätessä helposti, mutta vahvemmalla kuolaimella on hyvin hallittavissa. Varjoa kuitenkin arveluttaa hieman erikoisesteet. Niistä mennään kyllä yli, mutta todella korkealta ja lujaa. Varjo omaa hyvän hyppytekniikan, sillä riittää vauhtia uusinta radoille ja onkin siksi hyvin tuttu näky palkintojen jaossa. Maastossa Varjo käyttäytyy hieman lapsellisesti. Aina, kun ei tehdä töitä se kuvittelee näkevänsa kaikkialla pelottavia mörköjä. Ori rakastaa uintia ja pitkiä laukkapätkiä.

Kilpailuissa Varjo unohtaa kaikki paheensa ja keskittyy täydellisesti lajista huolimatta. Radalla se antaa ratsastajalleen virheet anteeksi ja pyrkii korjaamaan ne parhaansa mukaan. Onnistuessaan ylpeys paistaa orin silmistä, mutta epäonnistuessaan se ei lannistu. Vaikka orista on mukava kaahata kunniakierroksilta, se on tyytyväinen huonoihinkin suorituksiin. (© Cery)

Sukutiedot

i. Peltopyy
tprt suomenhevonen, 154 cm
Ch, ERJ-III, KTK-III, YLA2
ii. Veli Vikuri
vkk sh 153cm EVM
iii. Nisve
vkk sh 156cm EVM
iie. Oivariina
tprt sh 154cm EVM
ie. Vaimean Tytär
vkk sh 152cm EVM
iei. Yllerö
trt sh 155cm EVM
iee. Vaimea
vkk sph 151cm EVM
e. Aino-Kaisa
vprt suomenhevonen 146cm
KRJ-II, YLA2
ei. Pehtoori
rt sh 149cm EVM
eii. Artteri
prt sh 154cm EVM
eie. Irkku-Liina
rt sh 152cm EVM
ee. Kaisa
rt sh 152cm EVM
eei. Ykä-Linjuri
trt sh 155cm EVM
eee. Ellan Toive
prt sh 153cm EVM

Varjon isä Peltopyy on yksi Vihkalan rakastetuimmista ja suosituimmista oreista. Nuori ori herätti huomiota jo nuorena uskomattomalla menestyksellään sekä koulu-, että esteratsastuksessa. Ori on valoittanut myös rakenteellaan. Pyyn luonne paistaa orimaisuuttaan, itseppäisyyttään ja ilkikurisuuttaan. Kuitenkin ori on ottanut ihmisen johtajakseen ja on näin ollen mitä mainioin kilpahevonen ripauksella pippuria maustettuna. Pyyn isä, Veli Vikuri on 146 cm korkea suomenhevos-ori. Väriltään ori on rautias. Veli Vikuri, tutummin Vikuri on menestynyt todella hyvin niin este- kuin kouluratsastuksessakin. Ori on niittänyt suurimman osan menestyksestään kansallisen tason estekilpailuista. Vikurilla ei ole Pyyn lisäksi muita jälkeläisiä.

Pyyn emä, Vaimean Tytär on punarautias, 156 cm korkea suomenhevos-tamma. Se ei ole menestynyt yhtä paljon, kuin Vikuri, mutta myös tältä neidiltä löytyy hyvä määrä sijoituksia, kouluratsastuksesta. Se on kilpaillut enimmäkseen aluetasolla, mutta tammalla on hyviä tuloksia myös kansalliselta tasolta. Tammalla on myös muita jälkeläisiä. Vikurin isä, Pyyn isoisä, Nisve on ruunikko, 153 cm korkea suomenhevos-ori. Myös tältä orilta löytyy todella hyviä sijoituksia kansalliselta tasolta. Ori oli myös todella suosittu jalostuskäytössä. Se jätti Vikurin lisäksi peräti 100 jälkeläistä. Ori saavutti myös MVA arvonimen, sekä sai erikoismaininnan: suositellaan jalostukseen. Ori kuoli vuoden 2005 maaliskuussa.

Vikurin emä on nimeltään Oivariina . Tamma ei jälkeläisensä tavoin niittänyt kovin paljoa menestystä. Ei koulu, eikä esteradoilta. Oivariina pyörikin oikeastaan vain aluetason kilpailuissa, niissäkin vain muutaman kerran. Tamma siis kilpaili suurimmaksi osaksi seuratason kilpailuissa. Vikurin lisäksi tamma jätti jälkeensä vain 3 jälkeläistä. Pyyn toinen isoisä, Yllerö on melko tuntemattomaksi jäänyt hevonen. Ori ei kilpaillut kertaakaan edes aluetason kilpailuissa. Kyseessä on siis näyttelyitä kiertänyt ja niissä hyvin pärjännyt. Yllerö ei kerennyt saavuttaa muotovalion arvonimeä, sillä se jouduttiin lopettamaan vakavan jalkavamman takia muutama vuosi sitten.

Vaimea Pyyn emänemä on tummanruunikko, vain 147 cm korkea suomenhevonen. Tamma kilpaili todella menestyksekkäästi aluetason kouluratsastuskilpailuissa. Sitä ei nähty montaa kertaa kansallisissa koulukilpailuissa. Aluetasolta kerätyt tulokset olivat suunnilleen kaikki sinivalkoiseen ruusukkeeseen oikeuttavia. Kansallisen tason kilpailuista tamma ei kerennyt napsia yhtään sijoitusta. Orin emä, Aino-Kaisa on aina ollut Ceryn henkilökohtainen ihailun kohde. KRJ-II ja YLA2 palkittu tamma on vailla vertaa, onhan se luonteensakkin puolesta täysi kymppi. Aino on vaativan tason kouluratsu ja onkin parhaillaan kouluratsastuksessa, mikä varmaankin heijastuu kouluratsastuksessa pärjänneestä suvusta.

Tamman isä, Pehtoori, on vaaleanpunarautiasta linjaa suvussaan ylläpitävä suomenpienhevosorii. Herra on kouluratsastuspainotteinen ja on kerännyt painotuslajissaan mukavasti sijoituksia ja pari voittoakin. Pehtoori kilpailee koulua tasolla vaikea A, joten kisakentillä ei pitäisi olla leikin aihetta, jos haluaa päästä menestyneesti loppuun saakka. On astunut elämänsä aikana seitsemän tammaa ja ruunauksen, joka tapahtui vuoden 2007 lopulla, jälkeen ei ole enää kisakenttiä niin ahkerasti kierrellyt. Säkää löytyy 147 cm. Neidin isänisä, Artteri oli rautias suomenpienhevosorii. Artterin painotuslaji oli kouluratsastus ja hän kilpaili siinä tasolla vaikea B. Omasi myös mahtavan ponnistusvoiman, jota tuskin kauheasti ehdittiin edes käyttää hyväksi, kuitenikin muutamissa estekisoissa vanhemmalla iällä ehdittiin käydä. Artteri on säkäkorkeudeltaan 146 senttimetriä. Jälkeläisiä erilaisten suomenhevostammojen kanssa on kymmenen kappaletta. Ori omaa mahtavan ponnistusvoiman, vaikka painotuslaji ei sitä oikein anna ilmi.

Ainon isänemä, Irkku-Liina oli vaaleanpunarautias suomenpienhevostamma, joka on menestynyt kivasti niin koulu- kuin esteratsastuksen parissa. Irkku-Liina on varsonut vain kolme kertaa, koska kasvattaja ei halunnut tämän suvun yleistyvän. Hän sijoittui monesti kummassakin lajissa ja pariin kertaan myös kenttäratsastuksen puolella. Säkäkorkeudeltaan neiti on huimat 148 senttimetriä. Kouluratsastusta tasolla helppo A kilpaileva, esteratsastuksessa 80 senttimetriä korkeita esteitä ylittävä tamma on kuollut vanhuuteen vuoden 2007 alkupuolella. Aino-Kaisan emä, Aino on väritykseltään hieman poikkeava muista suvun hevosista. Hän nimittäin on voikko. Ainosta huomasi selvästi tämän olevan kouluratsastuspainotteinen hänen lukuisista voitoistaan ja sijoituksistaan. Kovalla tasollakin tamma kilpaili, nimittäin vaikea A. Tamma oli kierrellyt monia valmennuksia ja ennen eläkkeelle jäämistään saavutti tämän tason. Viiden varsan emä jyräsi esteen kuin esteen kokeillessaan pariin otteeseen estekonin elämää. Vaikka säkää löytyykin vain 143 senttiä oli tammalla sisua vaikka muille jakaa!

Ainon emänisä, Ykä-Linjuri oli hänkin rautias suomenpienhevosorii. Ori kilpaili koulua tasolla vaikea B ja ylitti helposti vielä 70 senttimetriä korkeat esteet. Säältään herra oli 145 senttimetriä. Orin pahe oli herkut, joita tämän omistaja antoi tälle harvasen päivä ja siksi vanhetessaan orista tuli päivä päivältä pyöreämpi ja huonokuntoisempi. Kisaamisen ori lopetti hieman aikaisemmin kuin tavallisesti ja jäi siinä samassa varhaiseläkkeelle viettämään leppoisia päiviä omistajan hellissä käsissä. Tamman emänemä, Ellan Toive oli vaaleanpunarautias, sekä korkeat sukat omaava suomenpienhevostamma, jolla oli säkää mukavat 146 senttiä. Ellan Toive varsoi elämänsä aikana 8 varsaa, joista kaksi oli Ykä-Linjurin kanssa saatuja. Tamma oli yleispainotteinen, mutta kilpaili silti eniten kouluratsastusta ja sitäkin tasolla helppo A. Ellan Toive hyppi 80 senttimetrin korkuisia esteitä niin rata- kuin maastopuolellakin. Tamma kokeili pariin kertaan myös miten pärjäisi ravurina, mutta ei häntä kyllä kovin nopeaksi voisi kehua.

Jalostusinfo

Jermu on tarjolla jalostukseen kolmipolvisille suomen(pien)hevostammoille. Toivottavaa olisi, että tamma kilpailisi edes satunnaisesti kouluratsastuskilpailuissa. Poikkeuksia voidaan suvun pituuden ja tamman painotuslajin suhteen tehdä, joten älä epäröi kysyä astutusta, mikäli Jermu täyttää toiveesi jalostusoriina. Orii astuu elämänsä aikana rajattomasti tammoja, riippuen kysynnästä. Mikäli olet kiinnostunut varaamaan itsellesi astutuksen, ota yhteyttä sähköpostitse oriin omistajaan!

Tulevat astutukset

Astuu tamman Nimeltään 00.00.2012

Syntyneet varsat

5.5.2011 tamma Wuorelan Varjokas ei rek. Fiktion Myy
20.11.2010 tamma Suvannon Uniikki VH11-018-0737 TuuHa Unikka
01.05.2010 tamma Riiviöiden Varjolinna VH11-018-0145 Kasarmin Soma
26.11.2009 tamma Tarun Pirtuliina VH06-018-9751 Sannin Suometar
09.11.2009 ori Varjo-Puoli VH06-018-9871 Killan Susette
13.08.07.2009 tamma Juksulan Kultainen VH06-018-6632 LD Hunajainen
28.07.2009 tamma ILO Tanssitar VH06-018-5489 Sylitanssa NP
18.05.2009 tamma Virnan Ruusa VH11-018-0118 Lakean Hiirenvirna
23.07.2010 ori Tero-Tapani ILO VH06-018-9622 Tammihaan Terttu
18.07.2009 tamma ILO Varjotar VH06-018-8359 Koistilan Riidatar
25.06.2009 ori Raadelman Suikku VH06-018-6822 Soihdun ILO
30.04.2009 ori Viehättävän Kaino-Vaino VH06-018-1489 Sannin Ella
09.04.2011 tamma Joujanni ILO VH13-018-0026 Tammihaan Terttu

Kilpailukalenteri

Kilpailustatistiikka (laji: sijoitukset: voitto - toinen sija - kolmas sija)
Esteratsastus: 32: 8 - 6 - 9
Kouluratsastus: 52: 10 - 4 - 6
Näyttelyt: 2x MVAsert, 2x IRTOsert


Näyttelymenestys
Palkittu VIR MVA Ch-arvonimellä 2009
2.7.2009 Dromundur > MVAsert, pt. Anette N.
30.6.2009 Barrier Stall > MVAsert, pt. Anette N.
18.5.2009 Raadelman hevostila > IRTOsert, pt. Peppi S.
24.4.2009 Vihkala > IRTOsert, pt. Peppi S.


Kantakirjaustilaisuus 30.04.2009
19p + 18p + 17p + 20p = 74p = KTK-II
ktk lausuntoKRJ - kouluratsastuskilpailut
04.04.2009 Vihkala, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (3/34)
05.04.2009 Vihkala, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (4/34)
06.04.2009 Vihkala, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (1/34)
08.04.2009 Vihkala, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (5/34)
14.04.2009 Vintage Arabians, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (5/50)
17.04.2009 Vintage Arabians, KRJ-kouluratsastus: Vaativa A (3/50)
20.04.2009 Stonegarden, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (3/50)
22.04.2009 Vintage Arabians, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (7/50)
22.04.2009 Stonegarden, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (6/50)
11.04.2009 Graslund, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (4/50)
13.04.2009 Graslund, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (2/50)
16.04.2009 Vihkala, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (5/30)
17.04.2009 Vihkala, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (5/30)
19.04.2009 Vihkala, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (5/30)
19.04.2009 Vihkala, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (4/30)
21.04.2009 Rajaton, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (2/50)
22.04.2009 Rajaton, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (1/50)
05.05.2009 Barrier Stall, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (4/30)
17.05.2009 Barrier Stall, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (5/30)
18.05.2009 Barrier Stall, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (4/30)
11.05.2009 Fiacre, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (3/25)
15.05.2009 Rowland, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (6/50)
15.05.2009 Barrier Stall, KRJ-Cup: Vaativa B (8/300)
15.05.2009 Barrier Stall, KRJ-Cup: Vaativa A (8/250)
24.05.2009 Rowland Trakehners, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (4/50)
28.05.2009 Rowland Trakehners, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (7/50)
28.05.2009 Rowland Trakehners, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (5/50)
30.05.2009 Rowland Trakehners, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (5/50)
03.06.2009 Vintage Arabians, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (6/40)
04.06.2009 Vintage Arabians, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (6/40)
10.06.2009 Vintage Arabians, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (6/40)
18.06.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (4/40)
18.06.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (4/40)
19.06.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (1/40)
21.06.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (6/40)
26.06.2009 Aworei, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (1/40)
19.06.2009 Mistake, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (7/50)
20.06.2009 Barrier Stall, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (1/30)
24.06.2009 Barrier Stall, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (3/30)
25.06.2009 O'Polo WB, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (1/40), 80.873%
30.06.2009 O'Polo WB, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (1/40), 80.093%
28.06.2009 Vested, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (1/60) 92.798%
13.07.2009 Sarkasmi, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (4/100)
14.07.2009 Sarkasmi, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (2/100)
15.07.2009 Barrier Stall, KRJ-Cup: Vaativa B (3/270)
15.07.2009 Baya Dressage, KRJ-kouluratsastus: Helppo C (5/60)
20.07.2009 Revenance, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (5/70)
15.02.2011 Kisakeskus CK, KRJ-kouluratsastus: Helppo A (1/30)
21.02.2011 Fiktio, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (1/50)
21.02.2011 Hankivaara, KRJ-kouluratsastus: Vaativa A (6/50)
22.02.2011 Hankivaara, KRJ-kouluratsastus: Vaativa A (4/50)
25.02.2011 Hankivaara, KRJ-kouluratsastus: Vaativa A (2/50)


ERJ - esteratsastuskilpailut
06.04.2009 Hämy, ERJ-esteratsastus: 100 cm (5/30)
23.04.2009 Amable, ERJ-esteratsastus: 100 cm (3/30)
23.04.2009 Amable, ERJ-esteratsastus: 110 cm (3/30)
03.05.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (2/30)
04.05.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (3/30)
17.05.2009 Paroiso Showjumpers, ERJ-esteratsastus: 100 cm (5/30)
22.05.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (4/30)
21.05.2009 Jefton Ponies, ERJ-esteratsastus: 100 cm (7/60)
22.05.2009 Jefton Ponies, ERJ-esteratsastus: 100 cm (6/60)
31.05.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (1/30)
15.06.2009 Lexington, ERJ-esteratsastus: 100 cm (4/30)
17.06.2009 Lexington, ERJ-esteratsastus: 100 cm (2/30)
22.06.2009 Lexington, ERJ-esteratsastus: 100 cm (2/30)
30.06.2009 Desuka, ERJ-esteratsastus: 100 cm (1/60)
01.07.2009 DIF, ERJ-esteratsastus: 100 cm (3/30)
02.07.2009 Barrier Stall, KRJ-kouluratsastus: Vaativa B (3/30)
02.07.2009 Stud Monument, ERJ-esteratsastus: 100 cm (3/100)
03.07.2009 Stud Monument, ERJ-esteratsastus: 100 cm (8/100)
02.07.2009 VF Miniatures, ERJ-esteratsastus: 90 cm (6/72)
02.07.2009 Hafrena, ERJ-esteratsastus: 90 cm (7/60)
03.07.2009 Hafrena, ERJ-esteratsastus: 90 cm (3/60)
03.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (3/20)
04.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (1/20)
05.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (1/20)
05.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (3/20)
07.07.2009 Bluff 91, ERJ-esteratsastus: 100 cm (1/60)
09.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (2/20)
11.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (1/20)
11.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (2/20)
12.07.2009 Barrier Stall, ERJ-esteratsastus: 100 cm (1/20)
17.07.2009 Sarkasmi, ERJ-esteratsastus: 100 cm (2/40)
28.05.2011 Toivoton, ERJ-esteratsastus: 100 cm (1/30)

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnä

Kajo-Varjo ei ole vähään aikaan ollut tarjolla jalostukseen, eikä tule olemaankaan vielä hetkeen. Tällä hetkellä suuntana on Yleislaatuarvostelu, johon oriin ilmoitin tänä aamuna. Kun YLA:n tulokset saadaan, suunnataan myös kohti KRJ:n laatuarvostelua. Laatuarvostelua laatuarvostelun perään kun KRJ:n jälkeen on vielä tarkoitus hakea suomenhevosten omasta laatuarvostelusta palkinto kotiin. Kaikkien näiden laatuarvostelujen jälkeen Varjo tulee jälleen olemaan tarjolla muutamalle suomenhevostammalle, pitäkää siis silmät ja korvat auki!

Kun saavuin Helmen maneesille oli Cery jo lämmitellyt Varjon valmiiksi, joten pääsimme aloittamaan suoraan työskentelyn. Ori näytti eloisalta, mutta se hermostui huomattavasti jos käytti liian vahvoja apuja. Neuvoin Ceryä istumaan rauhassa ja hiljaa, ja käyttämään todella pehmeitä apuja. Tunnin teemana olivat vastalaukat kaarevalla uralla. Aloitimme kuitenkin ravityöskentelyllä, ja pyysin sinua tulemaan muutaman pitkän sivun lisätyssä ravissa, ja päinvastoin lyhyillä sivuilla lyhentämään ravia mahdollisimman paljon. Ravityöskentely sujui suhteellisen hyvin, ja aloitimme laukkatyöskentelyn. Lämmittelimme laukassa kahdeksikoilla, jossa keskellä tapahtui pysähdys ja sen kautta laukanvaihto. Varjo alkoi hieman ennakoimaan tehtävää, joten pyysin sinua pitämään viimeiseen saakka pohkeen kiinni ettei se pysähtyisi ennen aikojaan. Tehtävä sujui lopulta hyvin, ja pyysin sinua jatkamaan uraa pitkin. Tarkoituksena oli nostaa vastalaukka uralla, ja pitkän sivun keskeltä ottaa puoliympyrä vastalaukassa. Ensimmäisellä kerralla unohdit pitää sisäpohkeen kiinni ja Varjo vaihtoi laukan, mutta seuraavalla kerralla korjasit virheesi ja tehtävä sujui jo paljon paremmin. Pyysin sinua jatkamaan puoliympyrän sijasta kokonaisen ympyrän. Varjo tajusi yllättävän hyvin mitä siltä vaaditaan, ja vastalaukat sujuivat mutkitta. Jatkakaa samaan malliin!

Varjo täytti tänään pyöreät 10 vuotta! Herra on viimeisen vuoden aikana saavuttanut viimeiset vaadittavat sijoitukset kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun. Estesijoituksia tarvitaan vielä kymmenisen kappaletta, jonka jälkeen on suunta kohti tämänkin lajin laatuarvostelua. Juhlistimme Varjon hienoja saavutuksia ja syntymäpäivää väsäämällä herralle pienen porkkana- ja näkkileipäkakun, jonka Varjo hotkaisi melkein yhdellä suupalalla. Herkkujen lisäksi harjasin Varjon läpikotaisin kaikilla mahdollisilla harjoilla joita pakista vain löytyi. Harjauksen jälkeen herra pääsikin kaikista suurimpaan tarhaan nauttimaan kevätauriungosta ja vapaapäivästään. Päästessään tarhaan Varjo ravasi liidokkaasti tarhan ympäri muutaman kierroksen, jonka jälkeen päätti, että oli aivan liian puhdas äsköisen harjaustukion jälkeen ja asettui maahan piehtaroimaan. Naureskelin tarhan portilla herran, nyt harmaaläikykkäälle, kultaiselle karvapeitteelle. No, tänään oli sentään herran erityispäivä, joten eiköhän tällaiset pienet kommervenkit sallittaisi ilman harmaita hiuksia. Jätin Varjon tarhailemaan ja nauttimaan ensimmäisistä mullasta pilkottavista ruohonkorsista ja muista kasveista kaikessa rauhassa.

Toinen yhteinen valmennuskerta alkoi hyvin, saavuimme maneesiin samaan aikaan joten ohjeistin sinut verkkailemaan Kajo-Varjoa käynnissä ja ravissa tehden erilaisia kaarteita ja ympyröitä. Ori vaikutti hieman jäykemmältä mitä edellisellä kerralla joten verryttelyissä meni hieman kauemmin jotta ratsusi saatiin notkeaksi ja vastaamaan apuihin heti eikä kohta. Tämän päivän harjoitteluna olisi sulkutaivutukset ravissa ja laukassa sekä lopputunnista hieman laukanvaihtoja. Aloitimme sulkutaivutuksilla ravissa R pitkällä sivulla. Kajo-Varjo oli nyt hyvin kuulolla ja vastasi apuihin hyvin. Alussa taivutit oria turhan vähän joten muutama kierros meni siihen että saatiin taivutus kuntoon. Kunhan asentosi oli kunnossa alkoi taivutus näyttää oikein hyvältä joten siirryttiin laukkaan. Laukassa Kajo-Varjo tuntui innostuvan joten käskin rauhoitella oria erilaisin ympyröin ja voltein enne uutta yritystä. Hetken vääntämisen ja kääntämisen jälkeen tehtävä alkoi sujua laukassa niin hyvin että pääsimme siirtymään laukanvaihtoihin. Laukanvaihtoja tehtäisiin joka neljännellä askeleella maneesin keskihalkaisijalla. Annoin sinun aloittaa omaan tahtiisi tehtävän. Vaihdot oli aluksi hieman tönkköjä ja tasapainottomia mutta jo toisella kierroksella näytti paremmalta. Vaihdot osui hyvin kohdilleen ja muutaman toiston jälkeen annoinkin sinun jo alkaa loppuverryttelemään oria.

Olit jo maneesissa verryttelemässä oriasi kun vasta saavuin paikalle. Tarkkailin hetken työskentelyänne ja sehän näyttikin ihan mukavalta, Kajo-Varjo kulki kauniisti allasi ja kuunteli hyvin apuja. Kun olit aikasi oria verrytellyt käskin kävellä hetken vapain ohjin jonka jälkeen aloiteltaisiin kunnolla harjoittelu. Ensimmäiseksi harjoittelun kohteeksi olin valinnut siirtymiset peruutuksesta suoraan laukkaan, niitä hiottaisiin sitten ihan kunnolla. Hetken kävelyn jälkeen käskin ottaa ohjat tuntumalle ja ravailla hetken ennen tehtävän aloittamista. Ensimmäinen peruutus oli hieman hätäinen ja Kajo-Varjo kulki pää ylhäällä selkäänsä käyttämättä. Siirtymä laukkaan oli hieman hätäinen ja väliin tuli muutamia raviaskeleita. Ohjeistin ratsastamaan hevosen rennoksi ravissa ennen uutta yritystä. Kun ori oli rentona ja kuulolla otettiin uusi yritys. Nyt peruutus oli paljon parempi eikä laisinkaan niin hätäinen kuin ensimmäinen. Siirtyminen laukkaan olisi voinut olla parempikin mutta sitä kerettäisiin hioa vielä! Muutaman suunnan vaihdon ja useiden yritysten jälkeen alkoi tehtävä sujua oikein mallikkaasti ja olin tyytyväinen työskentelyynne.

Kävimme tänään Varjon kanssa pitkällä maastolenkillä. Pakkanen oli purevaa, mutta kun itse varustauduin kunnon lämpimin toppavaattein ja Varjolle puin päälle toppafleecen oli meno ihan mukavaa. Aloitimme lenkin kävellen maantietä pitkin kohti kylän keskustaa, mutta juuri ennen ensimmäisten keskustan talojen osuessa kohdalle, käännyimme metsään pienemmälle tielle. Kiersimme metsäreittiä muutaman pellon poikki tarpoen syvässä lumihangessa, yrittäen jopa laukatakin muutamaan otteeseen. Hanki oli ajoittain niin syvää, että se hipoi Varjon mahanalusta. Omat saappaani laahasivat myös aika-ajoin hankipeitettä, vaikka yritinkin ohjata Varjon aina matalimmasta kohdasta. Treeni teki hyvää Varjolle ja tämä olikin aivan puhki poikki kun saavuimme takaisin tallin pihaan. Kiinnitin Varjon käytävälle, jossa se puuskutti tyytyväisenä päästessään tallin lämpöön. Riisuin oriilta varusteet ja puin tälle kuivan fleeceloimen ja vein toppaloimen kuivaushuoneeseen. Viskasin Varjolle vielä ilta-annoksen ja jätin herran rouskuttelemaan ruokaansa kaikessa rauhassa jatkaessani muiden hevosten ruokintaa.

Vedimme tänään Varjon kanssa oikein kunnon hikitreenin omalla kentällä. Sisällytin treeniin niin koulujuttuja kuin esteitäkin, eikä Varjo pistänyt pahakseen monitoimitreenistä. Aloitin ensiksi lämmittelemällä oria kaarevilla urilla taivutellen ja vaihdellen tempoa. Varjo oli pirteällä tuulella ja kuunteli apujani moitteetta. Muutaman kerran jouduin ottamaan hieman kovemmin kiinni herran touhottaessa eteenpäin, mutta muuten vältyttiin turhalta repimiseltä ja paukuttelulta. Siirtyessäni esteille, oli Varjo jo sen verran hyvin kuulolla, ettei pahemmin kiihdytellyt ja rynninyt esteitä kohden. Teimme muutamia lähestymistreenejä pystyille joiden jälkeen sain pystytysapua muutamalle sarjalle ja okserille. Varjo pudotti sarjalla muutaman kerran viimeisen esteen tullessaan aivan liian pitkänä ensimmäiseltä esteeltä, eikä saanutkaan sovitettua askeliaan ennen seuraavaa hyppyä. Kun jääräpäisesti ohjasin oria kohti sarjaa ja annoin selkeät avut ja tosissani pidätin herraa esteiden välillä, saatiin askeelet sopimaan ja viimeinenkin este pysymään pystyssä. Hyvän treenin jälkeen kiitin Varjoa runsain taputuksin ja kehuin ja siirryin uralle loppuverryttelyä varten. Varjo puuskutti ja puhkui ja hiki valui paksuina noroina sen jalkoja pitkin kohti maata. Treenin jälkeen annoin herralle viilentävän suihkun, jonka jälkeen päästin sen tarhaan käyskentelemään loppupäiväksi.

Alkuun Varjo liikkui niin kevyesti eteen, että oli suoranainen ihme, että se oli täysin ratsastajan kontrollissa. Kunhan ori oli ensin saanut hieman purkaa energiaansa, alkoi tasainen tempo löytyä ja askel vakinaistua. Aloitimme kokoamalla askellajit käynnistä raviin ja laukkaan. Varjo toimi hyvin, polki hienosti takapäällään ja kulki vaadittavassa muodossa. Ympyröillä ratsastaja asetti sen taitavasti sisään ilman, että etu- tai takapää karkaili. Ori oli hyvällä tuulella ja kuunteli moitteettomasti, vaikka välillä säpsähtelikin kovaa tuulta. Niinpä valmennus sujui kaiken kaikkiaan hyvin. Teimme paljon käynti- ja ravityöskentelyä, vasta lopussa työstimme laukkaa. Heti kun oikea tempo löytyi, sulkutaivutus onnistui hyvin ravissa ja käynnissä. Laukassa se oli teille aavistuksen vaikeampaa, mutta kunhan ratsastaja muisti pitää johtavat avut tasaisina. Heti kun Varjo sai selkeät avut, sulut onnistuvat hyvin. Lopussa laukanvaihto kahdeksikossa meni hyvin putkeen, vaikka ratsukko olikin jo hieman väsynyt, siitä plussapisteitä! Valmennus sujui kokonaisuudessaan hyvin, eikä moittimista ollut etenkään yhteistyössä.

Varjon estevalmennus aloitettiin verkan jälkeen maapuomeilla ja niiden jälkeen pystytetyllä esteellä. Tarkoituksena oli keskittyä askeleiden sovittamiseen ja sitä kautta sopivien teiden ratsastamiseen. Alussa orin energia purkautui pienoisena kaahotuksenakin, mutta pääasiassa se liikkui enemminkin hyvin reippaasti ja lennokkaasti. Loppupuolella pystytimme muutamia esteitä 80-100cm ja sovelsimme oppimaamme (askeleiden sovitus) erilaisin variaatioin, tehden tiukempia ja laajempia teitä. Laitimmaisin este oli tarkoituksellisesti peitetty ohjaajan kirkkaalla takilla, jotta voitiin harjoitella myös orin siedättämistä 'kummallisiin esteisiin'. Varjo ei onneksemme kauaa kyttäillyt vaan hyppäsi jo ensimmäisellä kokeilulla esteen, vieläpä mukavalla varalla. Yleisesti ottaen positiivinen tunti, suosittelin ratsastajaa jatkamaan erikoisempien esteiden harjoittelua, jotta Varjo saataisiin niillä vieläkin rohkeammaksi.

Kajo-Varjolle myönnettiin tänään VIR MVA Ch-arvonimi! Anomus lähetettiin jo kun viimeinen MVA-SERT saatiin varmistettua, mutta myönnytys arvonimeen tuli vasta tänään. Meidän hieno oriherramme onkin nyt sitten virtuaalinen muotovalio sekä champion ja kaikenlisäksi kantakirjattu II-palkinnolla. Nyt jos koskaan olisi oiva hetki pistää orimainos Varjosta kiertämään.

Varjo saapui maneesiin kimakan hirnunnan säestämänä, se oli selkeästi täynnä virtaa. Alkulämmittelyn aikana se oli hieman keskittymätön, mutta kuin taikaiskusta syventyi täysin kuuntelemaan, kun aloimme harjoitella. Valmennuksen aikana orin liikkuminen oli mahtavan näköistä, energistä mutta kuitenkin hillittyä, ja orista paistoi selkeä innokkuus ja nöyryys. Avotaivutuksissa ratsastajan hieman epäselvä tehtävänanto sai orin pohtimaan tehtävän suorittamista kahteen kertaan, ja se alkoi vetää uralta kohti maneesin keskustaa kuin protestiksi. Kun ratsastaja kuitenkin sai orin hienosti hallintaan ja selkeämmät avut käyttöön, hevonen ymmärsi ettei ole leikin aika. kaiken kaikkiaan Varjon meno oli hyvännäköistä ja yhteistyö ratsastajan kanssa mainiota, paljon paremmin ei orihevosen kanssa mennä. Superplussana ratsastajan jatkuvasti pysynyt kaunis istunta ja muutenkin eleetön ja kevyt ratsastus.

Kajo-Varjo sai tänään ensimmäisen muotovalio-sertinsä! Osallistuimme Drómundurin järjestämien kylmäverinäyttelyiden oriluokkaan ja sijoituimme hienosti luokkavoittajiksi. Varjo käyttäytyi alkuun hieman hermostuneesti muiden orien keskuudessa, mutta rauhottui jonkin verran kun oli meidän vuoromme siirtyä arvosteltavaksi. Paikallaanseisominen oli pienoinen ongelma, mutta onneksi se jäi pelkäksi paikallaansteppailuksi niin, että tuomari pystyi kuitenkin hoitamaan arviointinsa kunnolla. Raviosuudella Varjo liisi vierelläni sellaista vauhtia, että omatkin askeleeni hipoivat yliluonnollisen pitkiä yrittäessäni pysytellä herran perässä. Tuomari hymyili hengästyneelle esittäjälle huvittuneesti, nyökkäsi ja siirtyi seuraavaan arvosteltavaan. Päästessämme jatkamaan BIS-kehään en voinut uskoa korviani! Olin niin ylpeä oriistani, ettei tosikaan. BIS-kehässä sijoituimme neljänsiksi, eli kehän viimeisiksi, mutta olin silti ylpeä koko kehään pääsemisestä! Ennen pitkää kotimatkaa annoin Varjolle vielä pitkän hierovan hoitotuokion ja paljon namupaloja - olihan se ne ansainnutkin!

Tänään kävimme Kajo-Varjon kanssa kantakirjaustilaisuudessa. Puunasin Varjoa koko eilisen päivän hiki hatussa ja pidin herran karsinassa, vaikka ulkona olikin ihan kohtuullinen tarhailukeli - edellisviikon sateiden takia pohja vaan oli pelkkää kuravelliä. Päästessämme tilaisuuspaikalle, oli Varjo yllättävän rauhallinen. Se peruutti kaikessa rauhassa ulos trailerista ja antoi tehdä viimehetken puunaukset ilman sen kummempia kommervenkkejä. Kun oli meidän vuoromme siirtyä arvosteltavaksi, otti Varjo kuitnekin taas kiukkuroolin päälle, eikä olisi millään tahtonut kuunnella taluttajaansa. Kun olisi pitänyt seistä nätisti paikoillaan rakennetta arvosteltaessa, teki Varjo kaikkea muuta kuin seisoi aloillaan. Se steppasi, pureskeli kuolaimia, heitteli päätään, nousi pystyyn ja protestoi kaikin mahdollisin tavoin komennuksiani vastaan. Naama punaisena odottelin sitten tuomareiden kommentteja ja pisteitä, odottamatta mitään sen suurempia numeroita Varjon käyttäytymisen ansiosta. Tuomarit kuitenkin päätyivät pisteyttämään Varjon 74 pisteellä, joka sijoitti oriin toiselle palkinnolle. Talutin Varjon hieman häpeispäissäni ulos maneesista ja takaisin trailerille, kuitenkin iloiten saamistamme pisteistä!

Varjo oli hieman viirolla päällä kun talutit pojan kentälle. Ori oli hieman reipaan oloinen. Kun nousit Varjon selkään se lähti heti eteen päin. Varjo ravasi halukkaasti eteen päin kun pyysit sitä. Asettelin sillä välin puomeja niin että Varjo kulkisi päätyympyröitä. Varjo ravasi hyvin puomien yli vaikka välillä kuuluikin kolahduksia. Varjo tuli puomit myös laukassa hyvin, mutta kolahdukset kuuluivat silti. Rakensin yhden okserin ja yhden pystyn kentälle niin että ne olivat päätyympyröillä. Sitten käskin sinun tulla ne ensin ravissa. Varjo oli hieman innostunut ja pyrki koko ajan laukalle. Se hyppäsi kuitenkin puhtaasti moleimpien esteiden yli oikealla hetkellä. Sitten tein pari lisä estettä. Kahdesta pystystä muodostui nyt sarja päätyympyrälle ja okserin lisäksi toiselle päätyympyrälle tuli pieni muuri. Nämäkin esteet Varjo selvitti tyylipuhtaasti. Valmennus sujui hyvin sekä ratsastajalta että hevoselta.

Virtuaalihevonen / A sim-game horse
webdesign © daivive.net, background photo © Ramz
Horses photos © hold mouse on photo