etusivu      ~      oritarjonta      ~      astutus info

Mörkövaaran Jermu

Virallinen nimi Mörkövaaran Jermu Rekisterinumero VH11-018-
Syntymäaika 25.08.2011 (ikääntyminen) Kasvattaja Mörkövaara   
Rotu Suomenpienhevonen Sukupuoli Orii
Väritys ja merkit prt, lht sma ohrs llsi ahv, mej jvko, mtj ksk & vko Säkäkorkeus 147cm
Painotuslaji Kouluratsastus Koulutustaso ko: Vaativa B, re: 60cm
Omistaja ja kotitalli Daivive (VRL-05706), Suomenhevostalli Helmi Saavutukset KTK-II, 25 KRJ sijoitusta

   

Alkuun Jermu voi vaikuttaa mitä hankalimmalta suomenhevosorilta, oikealta jukuripäältä, joka ei kunnioita sitten ollenkaan hoitajaansa. Orille ei ole päivänselvä asia, että hoitaja on se jonka mukaan mennään, ja siksi se jaksaakin jatkuvasta koetella rajojaan tuntemattomien ihmisten seurassa. Mutta kun Jermuun malttaa pitkäpinnaisesti tutustua, eikä anna sen hyppiä nenilleen, paljastuu siitä mitä ihanin suomipoika. Ori tarvitsee paljon virikkeitä ja se rakastaakin kauheasti oman ihmisen kanssa touhuamista, ja on se siten ratsastettaessa myös oikein ihana, sillä se ei luovuta hankalimmankaan tehtävän edessä. Myös vauhtia ja virtaa tältä hevoselta kyllä löytyy jos keneltä, parhaimpina päivinä moni ei tahdo pysyä Jermun perässä, sen verran tehokas moottori kun pojalla on. Koska Jermu osaa olla mitä itsepäisin ja yhteistyökyvyttömin hevonen halutessaan, on sen kanssa vain yritettävä muistaa sen luonto ja pyrkiä pelaamaan tilanteet huumorilla.

Hoidettaessa Jermu käyttäytyy joko todella hyvin, tai sitten ei käyttäydy ollenkaan. Karsinassa ori tahtoo pyöriä sen minkä vain jaloistaan pääsee, ja siksi onkin suotavaa siirtää hevonen käytävälle, josta sen saa sidottua kiinni molemmin puolin. Ensiksi orin harjaaminenkin voi tuntua jo hyvin työläältä pojan luimiessa jatkuvasti ja nostellessa jalkojaan, mutta nämä Jermun mitättömät uhoamiskeinot on jätettävä täysin omaan arvoonsa. Kun hoitaja pysyy topakkana ja on välittämättä orin metkuista, niin alkaa Jermukin hiljalleen rauhoittua aloilleen ja nauttii vain saamastaan huomiosta. Ja kun tähän pisteeseen pääsee, on harjaaminenkin hyvin nopeasti ylitse. Sen sijaan kavioiden puhdistukseen voi etenkin hieman aremmalta hoitajalta vierähtää tovi, ori kun ei aivan hevillä kavioitaan maanpinnalta nostele. Hiki otsalla Jermun kavioita saa silloin tällöin maasta repiä, eikä Jermu ole muutenkaan kovin yhteistyönhaluinen missään tilanteessa, mikä liittyy kavioihin. Seuraavaksi päästäänkin laittamaan kamppeet Jermun niskaan, joka ei aina käykään yhtä helposti. Satuloidessa Jermu tyypillisesti pullistelee ja on hampaat irvessä, ja ehkä saattaa takakaviotaankin nostattaa. Siinä ei suorastaan auta hoitajalla muu kuin täysin viileä käytös, ja sillä se homma hoituukin. Suitsiessa Jermu käyttäytyykin yllättävän nätisti, ja siten se ottaa reippaasti kuolaimet suuhun kun ne vain kädellä uskaltaa suun ulottuville viedä. Hoidettaessa Jermu ei ole siis mikään lasten tai aloittelijoiden unelmaponi ja siksi se tarvitseekin rinnalleen hoitajan, joka ei hätkähdä pienen riiviön turhista tempauksista.

Ratsastettaessa ori ei anna ratsastajalleen mitään ilmaiseksi ja on muutenkin hieman omalaatuinen. Alkuun Jermu yleensä vain puksuttaa menemään eteen ja on hyvin malttamaton, eikä siten jaksa oikeastaan ollenkaan keskittyä ratsastajan ohjeisiin. Tietenkin ori testaa jokaisen selkään nousijan kunnon temppuilulla, sarjapukit ja kentälle jumittautumiset eivät ole mitään uutta ja ihmeellistä tältä hevoselta. Ratsastettaessa Jermu on hieman herkkä suustaan, eli mitään kummoista kiskomista se ei ohjasta siedä, muuten luvassa on ratsastajalle paljon ongelmia. Sen sijaan kylkiin tätä hevosta saa potkia niin paljon kuin jaksaa, mutta kannattaako se, siitä ei ota kukaan takuuta. Jermulta nimittäin löytyy vauhtia vaikka muille jakaa ja kun sitä alkaa hopuuttamaan eteen, niin silloihan sitä mennään ja vauhdilla! Osaavat ratsastajat saavat yleensä pojan aika nopeasti kuitenkin kuriin, kunhan vain muistaa topakat avut, eikä missään tilanteessa anna ohjaa Jermulle. Kunnon lämmittelyllä ja huolellisilla ohjeilla ori saattaa alkaa jo hiljalleen rauhoittumaan, keskittymään tehtäviin ja jopa näyttämään kouluhevoselta. Ja tällaisessa tilanteessa Jermu todennäköisesti kokoaa jo hyvin itseään ja on valmis kunnon hikitreeniin.

Kouluratsastus on ehdottomasti se Jermun oma laji, se omaa mukavat, kouluratsulle tyypilliseet askeleet joissa on helppo istua harjoitusravissakin. Kapasiteettia Jermulta löytyy koulupuolelle hienosti vaativa b tasolle asti, laukanvaihdot tai avo- ja sulkutaivutukset reippaammissa askellajeissa eivät siis tuota mitään ongelmaa. Ori tarvitsee vain hyvin näpsäkän kuskin selkäänsä, joka laittaa Jermun ruotuun ja työstämään niitä pieniä vikoja. Pitkäpinnaisella ratsastajalla orista saa kouluratsastuksesta paljon irti, sen uppoutuessa kunnolla suoritukseen nähdään mitä mallikkaimpia liikkeitä.

Esteratsastus ja Jermu eivät yksinkertaisesti vain sovi yhteen. Yleensä esteet nähdessään poika suorastaan yli-innostuu, ja silloinhan se on menoa jälleen. Kuumuu pienilläkin esteillä aivan tautisen paljon ja silloin ratsastajalla on paljon haastetta pitää Jermu jotenkin käsissä. Tuppautuu muutenkin säätelemään täysin omiaan, ei malta vauhdiltaan keskittyä tehtävänantoon ja sitten mennään miten sattuu. Rataesteille orilta kuitenkin löytyy kapasiteettia 60cm asti, jokseenkaan ei kovin hyvällä tekniikalla. Jermun kanssa pyritään välttämään esteratsastusta jalkojen säästämiseksi.

Maastossa poika on suorastaan naurettava, se saattaa alkaa säikkymään aivan pienimpiäkin asioita tuulesta lähtien. Kaikenmaailman rasahdukset saavat sen myös varuilleen, yleensä Jermu tosin säikähtäessään vain jumittuu paikoilleen eikä lähde tykittämään tallille päin. Halutessaan ori osaa olla maastovarma ja silloin sen kanssa on mukava käydäkin vauhdikkailla maastoreissuilla, mutta sekin vähän riippuu sen hetkisestä mielentilasta. Maastossa Jermu on loppujen lopuksi ehkä helpoimmillaan, siellä se menee säikkymistä lukuunottamatta nätisti kunhan vain topakasti pyytää.

Kilpailuissa Jermu on oikea sählääjä ja se tahtookin hommailla täysin omiaan, keskittymiskyky ei siis ole orilla mitenkään päätä huimaava. Matkat kilpapaikoille sujuvat orin kanssa yleensä ongelmitta, kunhan edessä on vain iso kasa matkapurtavaa ja hevostoveri vieressä. Kun kilpapaikalle päästään, alkaa se kauhea touhotus ja etenkin tammojen perään hinku on Jermulla todella kova. Alkuverkassa Jermu on edelleen hyvinkin malttamaton, se saattaa kilpailuhuumaan uppoutuneena unohtaa täysin ratsastajansa ja vedättää siten tätä aivan 6-0. Kilpailuissa poika vaatii siis hyvinkin jämäkän ratsastajan selkäänsä, ainakin silloin jos aikoo saada kohtuullisen hyvät prosentit tuomareilta. Jermulla kilpaillaan pääsääntöisesti vain kouluratsastuksen parissa, yleensä luokissa helppo a ja vaativa b. Itse kilpailusuoritus on täysin siitä kiinni, kuinka ratsastaja saa Jermun lämmittelyn aikana haltuunsa ja siellä liikkumaan eteen. Tosin välillä poika saattaa tajuta itsekin, että nyt on tosi kyseessä ja tekee siten parhaansa, mutta kovinkaan usein ei sellaisia suorituksia nähdä. Jermun kanssa on siis hyvä pitää huolta oikeanlaisesta lämmittelystä ja hyvän suorituksen takaamiseksi ratsastajan on tiedostettava tekonsa. (© Kasvattaja)

Sukutiedot

i. Virnan Vekseli
trt suomenhevonen, 149cm, ko: Vaativa B
KRJ-II
ii. Bellin Halti (kuollut)
rt sh 155cm
iii. Manttelin Perijä
trt sph 147cm, YLA2, KTK-II, KRJ-III, KERJ-III
iie. Hienohelma
rt sh 156cm, YLA2
ie. Lasitaivas AK
rt sph 145cm
iei. Keulakuva
trt sh 159cm, VIR MVA Ch, YLA2, KTK-II, ERJ-II
iee. Taatelin Suklaaunelma
rt sh 152cm, SLA-II, YLA2, KRJ-II
e. Fiktion Loimu
vprt suomenhevonen 155cm, ko: Vaativa B
YLA3, KRJ-II, SLA-I, SV-I
ei. Fiktion Roomu (kuollut)
rt sh 155cm, YLA3, KRL-II, SLA-II
eii. Purje-Aatos (kuollut)
trt sh 155cm, YLA3, SLA-I
eie. Tiitun Vilima (kuollut)
vrt sh 153cm, YLA3, SLA-II
ee. Sannin Lotta
prt sh 153cm
eei. Laulun Voima
trn sh 151cm
eee. Leija-Lotta
vrt sh 155cm

Jalostusinfo

Jermu on tarjolla jalostukseen kolmipolvisille suomen(pien)hevostammoille. Toivottavaa olisi, että tamma kilpailisi edes satunnaisesti kouluratsastuskilpailuissa. Poikkeuksia voidaan suvun pituuden ja tamman painotuslajin suhteen tehdä, joten älä epäröi kysyä astutusta, mikäli Jermu täyttää toiveesi jalostusoriina. Orii astuu elämänsä aikana rajattomasti tammoja, riippuen kysynnästä. Mikäli olet kiinnostunut varaamaan itsellesi astutuksen, ota yhteyttä sähköpostitse oriin omistajaan!

Astutusinfo (hinnastot, tulevat astutukset ym.)

Syntyneet varsat

Syntynyt Sukupuoli Nimi (saavutukset) Rek-nro Emä
20.03.2012 ori Helmen Jamaika (VIR MVA Ch, SV-II, KTK-III) VH12-018-0727 Metsäkartanon Adele

Kilpailukalenteri

Kilpailustatistiikka (laji: sijoitukset: voitto - toinen sija - kolmas sija)
Kouluratsastus: 25: 0 - 2 - 4
Valjakkoajo: 0: 0 - 0 - 0
Näyttelyt: 2x MVAsert, 3x IRTOsert

NJ näyttelytKantakirjaus
Palkittu VIR MVA Ch-arvonimellä 00.00.2013
20.01.2012 Mabel 'n the tommyknockers, MVA-SERT (BIS2), pt. Pulmu N.
28.08.2012 Aavan Suomenhevoset, irtoSERT (LKV), pt. Shonna S.
11.10.2012 Viehättävä, irtoSERT (LKV1), pt. Peppi S.
12.10.2012 Rajaton, irtoSERT (LKV2), pt. Henna L.
15.12.2012 Kajon Suomenhevoset, MVA-SERT (BIS1), pt. Riikka A-H.

Kantakirjaustilaisuus 05.05.2013
18 + 17 + 18 + 18 = 71p = KTK-II
- Hyvät tyypit, pyöreä runko, leveästi liittyvä kaula, pyöreä lautanen, käyrät kintereet.


KRJ kouluratsastuskilpailut
12.10.11, Holmium, Vaativa B, 03/50
17.10.11, Stecker, Helppo A, 03/50
17.10.11, Stecker, Vaativa B, 04/50
18.10.11, Dei, Helppo A, 02/50
19.10.11, Dei, Helppo A, 06/50
24.10.11, Hipsutus, Helppo A, 04/30
29.10.11, Fiktio, Helppo A, 05/50
30.10.11, Fiktio, Helppo A, 06/50
02.11.11, Fiktio, Vaativa B, 06/50
02.11.11, Yamera, Vaativa B, 07/50
03.11.11, Fiktio, Vaativa B, 07/50
03.11.11, Yamera, Helppo A, 03/50
05.11.11, Aavan Suomenhevoset, Vaativa B, 07/50
09.11.11, Aavan Suomenhevoset, Vaativa B, 06/50
10.11.11, Aavan Suomenhevoset, Vaativa B, 07/50
12.11.11, Taikakuun Kartano, Helppo A, 05/50
13.11.11, Taikakuun Kartano, Helppo A, 07/50
14.11.11, Effect Sporthorses, Vaativa B, 04/40
18.11.11 Viehättävä, Vaativa B, 04/50
19.11.11 Viehättävä, Vaativa B, 03/50
20.11.11 Crash Ponies, Vaativa B, 07/50
22.11.11 Hiprakka, Vaativa B, 04/60
24.11.11 Hiprakka, Vaativa B, 07/60
01.12.11 Fiktio, Helppo A, 02/50
03.12.11 Fiktio, Helppo A, 07/50

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

25.10.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Hawering
Nuori Jermu osallistui valmennukseen ensimmäistä kertaa ja oli mukava nähdä, että miten sen kanssa sujuu. Alkuun ori tahtoi pyöriä vain kentän keskellä ja katsella innoissaan tammojen perään, mutta kun tehtäviin päästiin, niin hyvin alkoi sujumaan. Alkuverkan ratsastaja sai tehdä huolella, Jermu hieman laittoi silloin tällöin ratsastajalleen vielä vastaan, mutta toimi kuitenkin kun näpäytti reippaasti raipalla takapuoleen. Orin ollessa vetreä lähdimme tekemään käynnissä paljon ympyröitä ja rataleikkaita, tänään kävimme läpi siis paljolti vain perusasioita. Ratsastaja sai asetettua orin hyvään muotoon ympyröillä, kunhan vain käytti topakasti pohkeita apuna. Käyntitehtävistä siirryimme raviväistöihin, jotka luonnistuivat Jermulta erittäin hyvin. Ratsastajan antaessa reippaat avut, lähti hevonen upeasti hallitussa ravissa väistämään jalkojaan ja suoritus näytti oikein hyvältä. Raviväistöjä otimme useaan otteeseen molempiin suuntiin, kunnes siirryimme temponlisäyksiin halkaisijalle. Ratsastajan antaessa hieman pohjetta lisää alkoi poika käydä vähän kierroksilla, jonka takia ratsastaja sai muistaa topakat pidätykset jottei ori aivan käsistä lähtenyt. Onnistuneiden temponlisäyksen jälkeen otimme molempiin suuntiin ravi-laukka-siirtymisiä. Ravista nostot eivät tuottaneet mitään ongelmaa, Jermu nosti aina ratsastajan pyynnöstä tasaisen laukan, mutta millään ei raviin olisi malttanut hidastaa. Ratsastaja sai jälleen pidättää ratsuaan huomattavasti, jotta saatiin se aina lopulta takaisin raviin. Nostojen jälkeen jatkoimme laukkaamista kahdeksikon muotoisella kiemurauralla, ja sen jälkeen ratsukko sai siirtyä itsenäiseen loppuverkkaan.

04.11.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Hawering
Tänään Jermu oli hieman malttamaton, se ei ollenkaan toiminut miten ratsastaja pyysi ja siten koko valmennus oli yhtä säätöä. Jo alkuverkassa Jermu tahtoi vain pukitella ja yrittää pomottaa ratsastajaansa, ja selässä oli todella ongelmia pitää ori hallinnassa. Kun tarkoituksenamme oli aloittaa taka- ja etuosakäännöksillä, voi vain kuvitella, että kuinka siinä kävi. No kyllähän se ori aina ympäri saatiin, mutta eri asia oli, että pysyivätkö tietyt jalat aina nätisti uralla. Tulin neuvomaan ratsastajaa aivan kädestä pitäen ja yritin saada ratsukon pelittämään jotenkin yhteen, mutta kieltämättä hieman työlästä se oli. Jermu sai päästää hieman höyryjään tehtävän jälkeen, ratsastaja ajoi vain ratsuaan eteen ja siten pyörittiinkin melkoisella vauhdilla ympäri maneesia. Hiljalleen jatkoimme ravitehtävillä, avo- ja sulkutaivutuksilla. Ensinhän Jermu ei taipunut sitten yhtään, kunhan vain juosta köpötteli suoraan ratsastajan ohjeista huolimatta. Tässä vaiheessa ratsastajalta viimein paloi pinna ja sen sai myös ori tuntea nahoissaan. Pienen väännön jälkeen Jermu hieman jo keskittyi tehtävään ja saatiinkin hyvän näköisiä taivutuksia aikaseksi. Laukassa teimme tänään laukanvaihtoja käynnin kautta, jälleen Jermu nosti laukat todella hyvin, mutta käyntiin takaisin ei ihan helposti päästy. Lukuisat puolipidätteet ja vähän reippaammatkin pidätteet alkoivat loppua kohden upota oriin ja siten käyntiinkin asti jopa päästiin. Tänään Jermu ei mitä ilmeisemmin ollut kovin yhteistyönhaluinen ratsastajansa kanssa, mutta kovalla väännöllä saimme pojasta sentään jotain irti.

11.11.2011 - Kouluvalmennus, valmentajana Hawering
Daivivella ja Jermulla sujui valmennuksessa tänään ihmeen hyvin, ori oli suhteellisen yhteistyökykyinen ja ratsastajakin oli hyvin hereillä selässä alusta alkaen. Alkuverkassa Jermu tietenkin hieman yritti ryöstää ohjaa ratsastajaltaan ja lähteä oman pään mukaan liikkumaan, mutta topakoilla otteilla Daivive sai hyvin orin menemään ohjeiden mukaisesti. Ratsukko lämmitteli alkuun reippaalla ravilla, tehden samalla paljon ympyröitä ja huolellisia teitä ympäri maneesia. Jermu asteli kevein askelin eteen Daiviven antaessa sillä huolellisia apuja, ja siten ratsukon meno näytti oikein hyvältä. Lähdimme ensiksi tekemään käynnissä avo- ja sulkutaivutuksia, joita kyllä harjoittelimme Jermun kanssa edellisessäkin valmennuksessa, mutta hyvähän se kerrata nekin. Daivive sai Jermun nopeasti hyviin asetuksiin sulkutaivutuksissa ja ori työskentelikin ihan mielellään, eli niiden parissa ei ongelmia ilmennyt. Avotaivutuksissa ratsastaja sai käyttää vähän napakampia otteita, jotta Jermu kulki niin kuin pyydettiin. Kun taivutukset luonnistuivat hyvin molempiin suuntiin, jatkoimme harjoitusravissa eteen tehden paljon rataleikkaita ja kiemurauria. Daivive sai jälleen paljon taivutella hevostaan, joka kyllä ravasi yllättävän nätisti ratsastajan alla. Välillä ori tahtoi kiihtyä vähän reippaammalle askeleelle, mutta huolellisilla pidätteillä ja uppoutumalla kunnolla satulaan, sai Daivive hyvin Jermun takaisin rauhalliseen raviin. Jatkoimme samaa myös välillä keskiravia koittaen, Jermu nosti nätisti tahtiaan ja piti reipasta, mutta hallittua keskiravia hyvin yllä ratsastajan toimesta. Hyvien ravisuoritusten jälkeen lähdimme hieman laukkailemaan, tarkoituksena oli ottaa keskiympyrällä laukkaa niin, että mukaan tuli paljon suunnanvaihtoja ja siten myös laukanvaihtoja. Jermu lähti aluksi laukassa menemään vähän kovempaakin vauhtia, mutta kun ratsastaja alkoi pyytämään hevosta hommiin vaihtojen merkeissä, alkoi askellaji hieman tasaantua. Suunnanvaihdot onnistuivat keskiympyrän sisällä hyvin, Daiviven merkistä Jermu teki hallitun kiemuran kääntyen toiseen suuntaan, samalla tietenkin tehden hyvän laukanvaihdon. Toistimme ympyrää molempiin suuntiin niin kauan, että asetukset olivat ympyrällä hyvät ja että vaihdot onnistuivat mallikkaasti. Sen jälkeen ratsukko saikin siirtyä itsenäiseen loppuverkkaan. Koska Jermu oli tänään hieman mukavemmalla tuulella kuin normaalisti, saimme valmennuksesta paljon irti ja mallikkaita suorituksia aikaiseksi.

Virtuaalihevonen / A sim-game horse
webdesign © daivive.net, background photo © Ramz
Horses photos © hold mouse on photo