etusivu      ~      oritarjonta      ~      astutus info

Hilupetos

punarautias suomenhevosori, 156 cm
s. 26.11.2008, kasvattanut Cery , omistaa Oriasema Helmi VRL-02116
yleispainotteinen, ko: Helppo A, re: 80cm

   

Hilupetos, eli Peto on massiivinen ja orimainen hevonen. Se liikkuu kuin hidastetussa filmissä eikä sillä usein tunnu olevan kiire minnekkään. Sitä on myös aivan turha hoputtaa, se kun ei välttämättä tee mitään ellei itse tahdo. Pakottaminen vain pahentaa asiaa ja päinvastoin ruokkii sen katalaa sisimpää. Vaikka Petoa päällisin puolin luullaan aina kovapäiseksi oriksi, se on todellisuudessa kuitenkin hyvin sympaattinen hevonen, joka rakastaa rapsuttelua, kunhan vain oppii tuntemaan sen omalaatuisen olemuksen ja tavat.

Hilupetos ei ole kaikkien ystävä, ei todellakaan. Vain harvat ja valitut kuuluvat sen ystäväpiiriin eikä tähän kermaan helposti pääsekkään. Ori nauttii toisten pompottelusta ja usein ihmiset erehtyvät pelkäämään tätä irvistelevää isoa oria, toisinaan syystäkin. Peto on välillä kovin arvaamaton jos sille päälle sattuu. Hoitotilanteissa se on vaativa, etenkin jos hoitaja on sille uusi tuttavuus, eikä tiedä miten oria tulee käsitellä. Tuttavuutta kannattaa tehdä jossain aivan muualla kuin karsinassa. Pedon tapoihin kuuluu seinää vasten litistely ja näykkiminen. Onhan tuo potkiakin uhannut, mutta siihen se ei ole vielä ryhtynyt. Taitaa se takaraivossaan kuitenkin tietää mitä saa tehdä ja mitä ei. Peto on kuitenkin villin kiltti oripoika joka ei voi vastustaa pahantekoa! Ihan tuntemattoman ei siis kannata alkaa varustamaan sitä "mukavalle maastolenkille" ilman orille tutumpaa henkilöä. Peto ei kuitenkaan pullistelle ja ottaa mielellään kuolaimet ja hoitajan käden suuhunsa.

Ratsuna se on aina ollut taitava. Lieneekö painavin syy sen pitkälti koulupainotteisen suvun ja vanhempien, jotka ovat kumpikin kouluratsastuksessa menestyneitä. Pedon liikkeitä ja taitoja on jalostettu monien vuosien takaa eikä lopputulosta voi olla ihailematta. Kuitenkaan sitä ei suositella kokemattomalle ratsastajalle, sillä se on ensinnäkin hyvin reipas ja energinen ja vielä mukavampi yhdistelmä syntyy siitä, että Peto on myös kovin painava kädelle. Ori kannattaa ratsastaa verkkaaksi ihan ajan kanssa, jotta se alkaa itse kannatella päätään peräänannolla. Se yrittää viimeiseen asti saada ratsastajaa kantamaan päätään jotta pääsisi itse mahdollisimman helpolla, mutta siihen ei kannata sortua. Kun Pedolle kerran näyttää millä meiningillä mennään, se kulkee hyvin lopputunnin.

Liikkeet orilla ovat pettämättömän tasaiset ja selkeät. Sen kulkua on ilo katsella ihan sivusta päinkin, sillä se kulkee hyvin varmasti, reippaasti ja kuitenkin tarkasti. Orin koordinaatio on vertaansa vailla eikä se ole lainkaan hullumpi ratsu esteilläkään. Yksinkertaisesti sen hyppykapasiteetti ei riitä isompiin luokkiin, mutta esteratsastus on sille kivaa vaihtelua.

Sukutaulu

i. Keijulammen Petturi
SLA-II, YLA2, KRJ-III
ii. FNS Eepos
VIR MVA Ch, KTK-I, YLA1, KRJ-I
iii. Lähde-Leevi
iie. FNS Hemuli
ie. Hämypuron Mehiläisprinsessa
VIR MVA Ch, KTK-II
iei. Lavinian Hiekkakakku
iee. Kottaraisen Ajasta Ikuisuuteen
e. Unholan Hilaria
VIR MVA Ch, SLA-III, KTK-II, YLA2, KRJ-IV
ei. Rötösherra
esiKTK, ERJ-II
eii. Ryöväri
VIR MVA Ch, KTK-I, YLA2
eie. Suhinan Arkaparka
esiKTK, YLA1
ee. Neponen
KTK-II
eei. Volmari
eee. Nellatar

01. 13.01.2013 tamma Maanan Iloliekki e. Roihutar HUI omistaja Wolf VRL-06256
02. 06.02.2013 tamma Helmen Jemina e. Helmen Jasmiini omistaja Ram VRL-02286

Kilpailukalenteri ja meriitit

NJ-näyttelyt KTK-lausunto

12.10.2009 Fiktio, helppo B, 4/40
10.10.2009 Fiktio, helppo C, 6/40

12.10.2009 Fiktio, helppo B, 4/40
10.10.2009 Fiktio, helppo C, 6/40

Päiväkirja

27.11.2014 Omistajan merkintä

Aika sen kun kuuluu mutta Peto ei tunnu vanhenevan millään! Ikinuoruudella varmastikin on osuutta asiaan. Tähän asti Peto on kuitenkin saanut nauttia varsin leppoisasta elämästä, varsinkin viimeisen vuoden ajan. Asiaan on silti tulossa muutos kun tämäkin ori sai sivuilleen hieman päivitystä ja uusia tulevaisuudensuunnitelmia. Katsotaan mistä meidät hetken päästä löydetään. Toivottavasti ainakin kantakirjasta ehkä vielä tämän vuoden puolella!

24.01.2013 Omistajan merkintä

Äärimäisen hauska tilanne - vuosien jälkeen omistan taas oman kasvattini joka tietenkin sattuu oleman yhden hienoimman omistamani tamman jälkeläinen. Hilupetos muutti takaisin kasvattajalleen joulukuussa 2012 ja muutti Helmeen tammikuussa 2013. Tarkoitus on jatkaa hyvin alkanutta kilpauraa esteiden ja kouluratsastuksen parissa. Hitaasti mutta varmasti tulemme aloittamaan sillä Petoksella on ollut pitkä tauko kilpailemisesta.

Virtuaalihevonen / A sim-game horse
webdesign © daivive.net, background photo © Ramz
Horses photos © hold mouse on photo