etusivu      ~      oritarjonta      ~      astutus info

Ch Kirsen Hento KTK-II

Virallinen nimi Kirsen Hento Rekisterinumero VH11-018-0153
Syntymäaika 05.02.2009 (ikääntyminen) Kasvattaja Kirsi Hento   
Rotu Suomenhevonen Sukupuoli Tamma
Väritys ja merkit prn, sma Säkäkorkeus 156cm
Painotuslaji Yleisratsastus Koulutustaso ko: Helppo A, re: 120cm
Omistaja ja kotitalli Daivive (VRL-05706), Suomenhevostalli Helmi Saavutukset Ch, KTK-II, YLA2
Entinen omistaja Vibaja (VRL-00727), VV

   

Kirsen Hento on hyvin energinen ja aktiivinen tamma. Se tahtoo aina olla kaikessa mukana ja tunkeekin uteliaisuudesta turpansa kirjaimellisesti joka koloon. Onhan se aina kiva, että hevonen on kiinnostunut ympärillään tapahtuvista asioista, mutta toisinaan se koettelee kovin hoitajansa hermoja. Hento on omapäinen ja tuppaa hoidettaessa hyöriä ympäri karsinaansa kuin mikäkin väkkyrä, taistella talutettaessa riimunnarua vastaan ja ratsuna pinkoa vauhdilla minne mieli tekee. Tästä erikoisesta luonteestaan huolimatta Hennossa on se jokin, mikä tekee siitä korvaamattoman ystävän.

Kuten jo aiemmin mainittua, ei Hento ole se kaikista helpoin hoidettava, vaan levoton ja herkkä. Tamma on aina hyvä sitoa kiinni ja jos vain mahdollista, hoitaa kaikki toimenpiteet käytävällä kummaltakin puolelta sidottuna - näin vältyt turhalta hääräämiseltä ja hermoromahdukselta. Levotonta liikkumista lukuunottamatta Hento on helppo hoidettava ja antaa mielellään harjata itseään. Kavioita puhdistettaessa saa kuitenkin käyttää kovin paljon voimia pitääkseen tamman jalan ylhäällä - Hento kun ei lainkaan viihdy kolmella jalalla, vaan pyrkii painamaan kavionsa maahan. Varusteet saa tamman ylle helposti, vaikka toisinaan Hento onkin juosta satulan alta pois valmiina pääsemään ulos tallista.

Hentoa ratsutettaessa on rautainen ote ja tiukka tuntuma ne tärkeimmät. Tamma on hyvin energinen ja purkaa joskus tekemisenpuutettaan säikkymällä olemattomia mörköjä ja nurkan takana vaanivia monstereita. Tämän takia on tärkeää pitää neiti kokoajan kiireisenä keksimällä sille uusia tehtäviä koko treenin ajan, aivan alkukäynneistä lähtien. Kun Hennon saa vihdoin keskittymään ratsastajaansa ja tämän antamiin ohjeisiin ja apuihin, on se mitä mainioin ratsu. Tamma kulkee pehmein ja joustavin askelin, ja tekee mielellään mitä siltä pyydetään. Kouluratsastus on tamman kanssa melkoista hikitreeniä, kun kokoajan saa olla tekemässä ja pitämässä neidin mielenkiinnon siinä tehtävässä liikkeessä. Esteillä tamma taas on hieman helpompi ratsastettava, kun se vihdoin pääsee hieman kaasuttelemaan ja purkamaan kasaantunutta energiaansa. Esteet ylittyy helposti ja hyvällä ilmavaralla.

Sukutiedot

i. Kivikko
rautias suomenhevonen, 150cm
ii. Samurai
prt sh 145cm
iii. Katana
prt sh 146cm
iie. Hime-Prinsessa
rt sh 147cm
ie. Vilona
prt sh 157cm
iei. Karski-Saku
rt sh 163cm
iee. Ilona
rn sh 160cm
e. Kirsen Heikko
ruunikko suomenhevonen 155cm
ei. Naputtaja
prn sh 159cm
eii. Naputus
prn sh 155cm
eie. Alma Neito
rt sh 158cm
ee. Hillikko
mrn sh 153cm
eei. Kokko
mrn sh 154cm
eee. Hilpeltäjä
trt sh 153cm

Hennon isä Kivikko on hyvin lempeä luonteinen oriksi, joka tammojenkin parissa on vaisu. Tämä rautias herra Vikko kilpailee esteillä metrin korkuisissa luokissa. Ori on muutaman kerran voittanut luokkansa, mutta usein se jää melkein sijoittumatta. Vaikka lempeä luonne on suurta plussaa, on sen hyppytyylissä suurta hiomista. Näyttelyissä herra on pärjännyt todella hyvin ja saanut monia kehuja tuomareilta. Vikko onkin kantakirjattu toisella palkinnolla. Vikko on kuitenkin vielä hyvin nuori, joten aikaa riittää. Muita jälkeläisiä herralla ei ole.

Samurai on punarautias pienhevosori ja todellakin nimensä veroinen. Herra on hyvin voitontahtoinen, eikä kestä häviämistä, tuntuu että se taistelisi vaikkapa kuolemaan saakka. Oria kutsutaan Rakiksi sen luonteen takia myös. Rakki kilpailee koulussa helpoissa luokissa ja esteillä pannua riittää metrin korkeudelle. Ori tekee kaiken mitä vain ratsastaja pyytää, lähinnä varmaan koska se haluaa voittaa ja tuntea yleisön taputukset. Herra alkaa olemaan hieman vanha jo, joten kilpailu-ura tuskin kestää kauaa enää. Näyttelyissä herra pärjäsi nuorena ihailtavasti ja palkittiin kantakirjassa kolmannella palkinnolla. Jälkeläisiä sillä on todella monia, jotka ovat hienosti pärjänneet niin koulussa kuin esteillä. <Katana on tunnettu koulupainotteisena ratsuna. Se sijoittui arvokisoissa josta sen suosio jalostusorina on lähtenyt nousuun. Muutaman jälkeläisen myötä Katana myös kantakirjattiin, onhan se aina tiedetty myös hyvärakenteisena ja näyttävänä hevosena. Puhtaan pulmusen luonentta se ei silti omannut; Katanalta löytyy jonkunverran huonoja tapoja. Kuitenkin se on aina ollut ihmiselle sen verran nöyrä, että se on päätetty pitää orina. Sillä on mm huonoja tallitapoja, kuten puunpureminen ja hermoja raastava mekastaminen - ainakin sen aikaa kun se on ilman ruokaa. Hime-Prinsessa ei ole ikinä ollut varsinaisesti kilpakäytössä, vaikka se tutustuttanut joitakin nuoria kilparatsastukseen harrastekisojen muodossa. Prinsessa tiedetään selväpäisenä ja rauhallisena hevosena, joten se oli monelle turvallinen ja tärkeä ensihevonen.

Punarautias, kuten sulhonsakin, mutta paljon korkeampi Vilona on hieman äksy tamma. Oonasta ei koskaan tiedä mitä se tekee seuraavaksi. Tamma voi olla aluksi hyvin lempeä, mutta muuttuu nopeasti näykkijäksi ja hyvin ilkeäksi. Ratsastaessakin maastossa rauhallisesti, saattaa neito lähteä ryöstämään tuosta vain. Oonalla ei ole kilpailtu koskaan, paitsi kerran, jolloin lopputulos oli täysi fiasko. Oona toimii nyt siitostammana kasvattajallaan ja onneksi sen jälkeläiset eivät ole perineet emänsä luonnetta, mutta vain kaksi jälkeläisistä, Kivikko ja Kersan Kipinä, on kilpaillut ja menestynyt hienosti myös näyttelyissä. <Karski-Saku on aika hyvin nimensä mukainen - karski. Ei ole kovin epäselvää keneltä Vilona on perinyt pitkälti luonteensa. Saku ei näyki tai potki, mutta luimii ja uhittelee senkin edestä. Monesti siitä huomaa, että se tekisi mitä vain jotta saisi hieman näykkäistä hoitajan hihasta kun tämä kiristää satulavyötä niin ärsyttävän kireälle. Saku menestyi kouluratsastuksessa ja se tiedettiin hienoista, ilmavista liikkeistään. Ilona on luonteeltaan päinvastoin hyvin lempeä ja säyseä. Selvästi kyseinen geeni ei ole kovinkaan voimakas kun ajatellaan Ilonan jälkeläisiä, joista yksikään ei ole läheskään yhtä säyseä kuin emänsä. Ilona tunnettin hevosena jolle kävi kaikki - se oli reipas ja rehti työntekijä ja otti aina uudet ihmiset ilolla vastaan. Ilonalla kilpailtiin seuratasolla este- ja kouluratsastuksessa. Kahtena viimeisenä kilpailuvuotenaan Ilonalla oli yksi ja sama ratsastaja, jolloin se menestyi erinomaisesti voittaen useita kilpailuja.

Hennon emä Kirsen Heikko on samalta kasvattajalta kuin Hentokin ja ostettuani Hennon, kasvattaja kertoi että tamma on ihan kuin emänsäkin. Luonteeltaan Henna on mielenkiintoinen ja ratsastaessa se ei todellakaan anna mitään ilmaiseksi. Myös ulkomuodoltaan se on hyvin samanlainen kuin Hentokin. Henna on kilpaillut lähinnä koulussa helpolla tasolla, koska esteillä sitä ei olla saatu niin hyvin hallintaan. Menestystä on tullut heikosti, mutta muutama sijoitus on tullut. Jälkeläisiä tammalla on Hennon lisäksi kaksi, orit Kirsen Hiiva ja Kirsen Haaveilija. Molemmat ovat vielä nuoria, mutta pärjänneet näyttelyissä todella hyvin.

Tämä korkea herra Naputtaja on jo hyvin vanha papparainen ja myös sen ulkomuodosta sen huomaa. Selkä on painunut alas tällä 30 vuotiaalla herralla ja sen karvapeite ei enää kiillä kuin ennen. Nakke on kuitenkin muuten hyvässä kunnossa vielä, joten toivotaan että se eläisi vielä muutaman vuoden. Nuoruudessaan herra kilpaili ahkerasti koulussa vaativalla tasolla ja esteillä 110cm luokissa. Voittojakin ori keräsi roimasti, mutta ulkomuoto ei ollut parhain. Nakke palkittiin juuri ja juuri kolmannella palkinnolla kantakirjaan. Sen useat jälkeläiset kuitenkin ovat pärjänneet kilpailuissa isänsä tavoin ja muutama jopa näyttelyissä hyvin lupaavasti.

Emänisä Naputus on punaruunikko, hieman hölmön oloinen suomenhevonen. Tämä herra on lähinnä toiminut siitosoriin puuhissa, mutta kiertänyt myös jonkun verran koulukilpailuissa. Jälkeläisiä oriilla on tähänmennessä seitsemän, mutta on edelleen tarjolla jalostukseen.

Alma Neito on hyvin neitimäinen ja hienostunut tamma. Tämä neiti kiertää kuralammikot ja ojanpohjat kaukaa. Vauhtia Neidosta ei irtoa sitten millään, joten se on toiminut lähinnä kouluratsuna omistajansa siskontytöllä. Varsoja Neidolla on kolme.

Hillikko, tämä kaunis mustaruunikko tamma on ollut koko elämänsä harrastehevosena ja käynyt vain muutamassa estekilpailussa. Illi on luonteeltaan hyvin rauhallinen, mutta vauhtia piisaa. Tamma kuitenkin pysyy käsissä helposti. Valmennuksissa sillä käydään ahkerasti vieläkin, vaikka tälläkin ikä jo alkaa painaa. Näyttelyissä neidolla käytiin myös aikaisemmin, mutta ei pärjännyt kovinkaan hyvin. Jälkeläisiä Ilillä on Hennan lisäksi yksi, tamma Hontelo.

Kokko on tumma ja hyvin massiivinen orii. Vaikka se ei olekaan kovin korkea, löytyy lihasmassaa vaikka muille jakaa. Orii on toiminut lähinnä näytöshevosena kärryjä vetämässä. Valjakkokilpailuissakin on oriilla käyty piipahtamassa, ihan kelvollisin tuloksinkin vielä. Jälkeläisiä Kokko on jättänyt jälkeensä viisi kappaletta.

Hilpeltäjä on kauniin tummanrautias väriltään ja lempeä luonteeltaan. Tamma on ratsastettaesa kuuliainen, mutta osaamista ei juurikaan ole. Vaikka tammaa onkin koulutettu pikkuhiljaa vaativampiin luokkiin, on sen kanssa kilpailtu lähinnä helpon C:n luokissa. Hilpeltäjällä on kaksi jälkeläistä. (c. Vibaja /Cery / Daivive)

Jälkeläisinfo

Syntynyt Sukupuoli Nimi (saavutukset) Rek-nro Isä
22.03.2010 tamma Koistilan Helinä (KTK-III, YLA3) VH11-018-0698 Riivana TM
07.10.2010 ori Koistilan Kaihomieli (VIR MVA Ch, KTK-I) VH11-018-1223 Karkuri
24.05.2011 ori Koistilan Muisto (KTK-III) VH11-018-1066 Sumottaja
01.07.2011 tamma Koistilan Helmiira (KTK-III) VH12-018-0867 Kaamosritari
01.01.2012 tamma Helmen Hiisu (SV-II, KTK-III) VH12-018-0031 Vinkare

Kilpailukalenteri

Kilpailustatistiikka (laji: sijoitukset: voitto - toinen sija - kolmas sija)
Kouluratsastus: 52: 7 - 14 - 7
Esteratsastus: 60: 7 - 14 - 10
Näyttelyt: 1x MVAsert, 3x IRTOsert

Näyttelymenestys Kantakirjaus

Palkittu Champion-arvonimellä 10.10.2011

20.02.2011 Viehättävä, irtoSERT (LKV2), pt. Anette N
30.05.2011 VV, irtoSERT (LKV2), pt. Peppi S
30.06.2011 Toivoton, MVA-sert (BIS3), pt. Alina J
03.09.2011 Shawane Ranch, irtoSERT (LKV2), pt. Anniina K

Kantakirjaustilaisuus 30.04.2011
18 + 19 + 18 + 18 = 73p = KTK II
Suoraselkäinen, tiivis kokonaisuus. Korkea säkä, jalka-asennot ok. Erittäin hyvä tammaleima.
"Hyvät tyypit, pitkärunkoinen, suora selkäinen, hieman lihakseton kaula."
- hyvä ratsutyyppi, kaulassa hyvä pituus, ylälinja voisi kuitenkin olla parempi, hyvä säkä, tiivis runko, jossa hyvä syvyys, hyvä takaosa, jaloissa hyvä luusto, ej hyväasentoiset, otj kinnerkulma ja sääri eva

Laatuarvostelut

Yleislaatuarvostelu 5. maaliskuuta 2013
32 + 31 + 30 + 35 = 128p = YLA2

KRJ - kouluratsastuskilpailut ERJ - esteratsastuskilpailut
01.   03.03.2009 Ivor Arabianwarmbloods, Helppo A, 2/19
02.   03.07.2009 Barrier Stall, Helppo C, 3/30
03.   05.07.2009 Barrier Stall, Helppo C, 2/30
04.   07.07.2009 Barrier Stall, Helppo C, 5/30
05.   03.10.2010 Rownshock, Helppo A, 3/60
06.   13.10.2010 Forwice, Helppo A, 6/40
07.   14.10.2010 Forwice, Helppo A, 2/40
08.   15.10.2010 Virtuaalitalli Dei, Helppo B, 2/50
09.   16.10.2010 Mitar Warmbloods, Helppo B, 7/50
10.   16.10.2010 Paitsio, Helppo A, 4/60
11.   17.10.2010 Paitsio, Helppo A, 1/60
12.   17.10.2010 Virtuaalitalli Dei, Helppo B, 5/50
13.   11.02.2011 Katvusto, Helppo B, 4/30
14.   23.02.2011 Fiktio, Helppo A, 3/50 76.529%
15.   24.02.2011 Fiktio, Helppo A, 5/50 75.188%
16.   18.02.2011 Hiprakka, Helppo B, 5/100
17.   20.02.2011 Csatatér, KN Special, 3/40
18.   03.03.2011 Acantha Farm, Helppo A, 10/100
19.   04.03.2011 Acantha Farm, Helppo A, 2/100
20.   06.03.2011 Acantha Farm, Helppo A, 5/100
21.   12.03.2011 Dei, Helppo B, 2/50
22.   13.03.2011 Forwice, Helppo A, 1/30
23.   16.03.2011 Forwice, Helppo A, 5/30
24.   16.03.2011 Dei, Helppo B, 3/50
25.   21.03.2011 KK First Place, Helppo A, 4/40
26.   22.03.2011 KK First Place, Helppo A, 1/40
27.   23.03.2011 Fiktio, Helppo A, 4/50 75.583%
28.   25.03.2011 Rowland, Helppo A, 1/30 85.993%
29.   26.03.2011 Rowland, Helppo A, 3/30 83.735%
30.   11.04.2011 Härdelli, Helppo A, 2/40
31.   12.04.2011 Härdelli, Helppo A, 4/40
32.   19.04.2011 Viehättävä, Helppo A, 2/50
33.   14.05.2011 Wuorela, Helppo A, 1/30
34.   21.05.2011 Duren, Helppo A, 4/30
35.   23.05.2011 Duren, Helppo A, 5/30
36.   26.05.2011 VV, Helppo A, 2/30
37.   27.05.2011 VV, Helppo A, 5/30
38.   27.05.2011 Duren, Helppo A, 5/30
39.   29.05.2011 Duren, Helppo A, 1/30
40.   19.05.2011 Ride Club Gringsted, Helppo B, 2/40
41.   21.05.2011 KK Feiron, Helppo A, 5/30
42.   14.06.2011 Fiktio, Helppo A, 2/50 83.580%
43.   14.06.2011 Duren, Helppo A, 5/30
44.   15.06.2011 Pjortoi, Helppo A, 2/40
45.   16.06.2011 Pjortoi, Helppo A, 2/40
46.   17.06.2011 Pjortoi, Helppo A, 6/40
47.   18.06.2011 Fiktio, Helppo A, 5/50 79.944%
48.   19.06.2011 Pjortoi, Helppo A, 2/40
49.   23.06.2011 Dark Side Trakehners, Helppo A, 4/40
50.   24.07.2011 Alegre, Helppo A, 3/40 91.059%
51.   28.07.2011 Alegre, Helppo A, 4/40 87.709%
52.   29.07.2011 Cecam Shetlands, Helppo B, 1/40

01.   22.02.2009 Viiala, 110cm, 3/14
02.   22.02.2009 Viiala, 120cm, 2/10
03.   29.11.2009 Hafrena, 90cm, 4/60
04.   29.11.2009 Hafrena, 120cm, 7/60
05.   30.11.2009 Hafrena, 90cm, 4/60
06.   30.11.2009 Hafrena, 100cm, 2/60
07.   01.12.2009 Hafrena, 90cm, 1/60
08.   13.11.2010 Kõrge Hobused, 110cm, 5/30
09.   09.12.2010 Kõrge Hobused, 100cm, 4/30
10.   09.02.2011 Crowahill's Castle, 120cm, 8/70
11.   12.05.2011 Duello, 120cm, 2/30
12.   16.05.2011 KK Louves, 120cm, 2/100
13.   21.05.2011 Bailee Showjumpers, 120cm, 2/20
14.   23.05.2011 Bailee Showjumpers, 120cm, 3/20
15.   25.05.2011 Kilpailukeskus Feiron, 120cm, 4/30
16.   29.05.2011 Crawford, 120cm, 6/50
17.   29.05.2011 Dimmanby Gård, 110cm, 2/30
18.   02.06.2011 Viehättävä, 120cm, 2/50
19.   03.06.2011 Viehättävä, 120cm, 5/50
20.   04.06.2011 Viehättävä, 120cm, 2/50
21.   05.06.2011 Viehättävä, 120cm, 5/50
22.   10.06.2011 Pjortoi, 110cm, 6/40
23.   11.06.2011 Pjortoi, 110cm, 1/40
24.   13.06.2011 Pjortoi, 110cm, 2/40
25.   14.06.2011 Kotitien Kilpailukeskus, 120cm, 2/30
26.   14.06.2011 Pjortoi, 110cm, 4/40
27.   27.06.2011 Glitter, 110cm, 2/30
28.   30.06.2011 Dark Side Trakehners, 120cm, 4/50
29.   01.07.2011 Viehättävä, 120cm, 3/50
30.   02.07.2011 Virtuaalitalli WD, 120cm, 8/100
31.   02.07.2011 Ravenhook, 120cm, 5/30
32.   04.07.2011 Viehättävä, 120cm, 2/50
33.   03.07.2011 Vanilla Sojourn, 120cm, 5/40
34.   11.07.2011 Riesenrad, 120cm, 4/100
35.   11.07.2011 Riot Ponies, 120cm, 2/30
36.   13.07.2011 Ponitalli Rotvalli, 110cm, 5/30
37.   19.07.2011 Katvusto, 120cm, 1/30
38.   11.09.2011 Bairdon, 120cm, 3/30
39.   23.09.2011 Dark Side Trakehners, 120cm, 3/30
40.   26.09.2011 Kuurakka, 120cm, 5/60
41.   27.09.2011 Kuurakka, 120cm, 2/60
42.   28.09.2011 Kuurakka, 120cm, 2/60
43.   03.10.2011 Rotvalli, 120cm, 1/30
44.   17.10.2011 Mörkövaara, 120cm, 3/30
45.   19.10.2011 Takapiha, 120cm, 1/50
46.   21.10.2011 Infinity, 120cm, 4/30
47.   24.10.2011 Wyonn Sportpaarden, 110-120cm, 4/40
48.   29.10.2011 Kaviokallio, 120cm, 6/50
49.   30.10.2011 Karon kisat, 120cm, 3/30
50.   30.10.2011 KK Bailador, 120cm, 7/50
51.   31.10.2011 KK Bailador, 110cm, 3/50
52.   31.10.2011 Takapiha, 110cm, 5/50
53.   31.10.2011 Takapiha, 120cm, 6/50
54.   31.10.2011 Infinity, 120cm, 5/40
55.   01.11.2011 KK Bailador, 110cm, 7/50
56.   02.11.2011 Taikakuun Kartano, 120cm, 3/50
57.   02.11.2011 Taikakuun Kartano, 120cm, 1/50
58.   03.11.2011 Taikakuun Kartano, 120cm, 3/50
59.   03.11.2011 Taikakuun Kartano, 120cm, 1/50
60.   04.11.2011 Taikakuun Kartano, 120cm, 6/50

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

26.04.2013 - Kouluvalmennus, valmentajana A.V.

Hentoa olin valmentanut jo kerran aiemmin kouluratsastuksen parissa, ja nyt tapasin tammatuttavuuden uudelleen. Tällä kertaa otimme silmätikuiksi piruetit, ja aloittelimme maneesissa hyvissä ajoin, jotta ehtisin vielä muihin päivän valmennuksiin Helmen suomenhevostallilla. Annoin Daiviven verytellä Hentoa kevyesti joka askellajissa ohjeistamatta sen kummemmin, lähinnä tarkistelin että hevonen oli pirteä ja vertynyt alkujunttailun jälkeen. Laukka oli hieman hidasta ja tahmeaa, mutta raviin Hento mukautui nopeasti ja ilmavin askelin. Aloitimme treenin, kun Hento oli verytelty molempiin suuntiin ja aloitimme ensin käynnissä kooten huolellisesti. Välissä teimme hieman väistöjä ja pitkiä linjoja, jotta Hento pysyisi hereillä, ja se oli mukavan herkkä ohjalle ja pohkeelle. Pirueteissa oli sopivaa näppäryyttä ja vaikka Daivivella oli aluksi työstämistä käännöksissä, alkoi treeni pian sujua ilman ylimääräisiä voltteja tai liian isoja linjoja. Vauhdin lisääntyessä Hennon motivaatio kyllä kasvoi, mutta tamma meinasi hieman hosua ja Daiviven täytyi olla kärsivällinen ja johdonmukainen - Hennon kaviot kun meinasivat osua ihan minne sattui. Laukassa Hento oli todella hyvin pyöreässä muodossa ja ryhdissä ja pääsi hitaudestaan, kun eritoten etuosan kanssa tehtiin vähän isompia harjoituksia. Piruetit sujuivat siispä laukkailun osalta loistavasti ja vaikka välillä tuntuikin että tamma veti itseään luotilinjan alapuolelle välttämään ohjaa, pikkuhiljaa toistaen Daivive sai suomineidon näyttämään hienoja askelia ja olin todella tyytyväinen ratsukon työhön! Lopussa teimme vähän lisäyksiä ja kevyttä perusharjoittelua, eikä moittimisen sanaa juuri löytynyt, kun Hento sai keskitettyä intonsa sinne minne pitikin.

25.04.2013 - Kouluvalmennus, valmentajana A.V.

Kirsen Hento, osuvasti kasvattajaansa viittaava, pirtsakka ja tammamainen neiti isolla ännällä, oli toinen valmennettavani tänään. Lohikäärmekuori oli kuitenkin vain pintaa ja Daiviven verkatessa vähän jähmeä hevonen oli säpsyilystään huolimatta kovin ystävällinen ja keskittyi hommaan hienosti. Askeleet olivat eritoten ravissa pitkät ja joustavat mutta silti hyvin helposti muunneltavissa, vaikkakin Hennon mieliala tuntui kulkevan ojasta aallikkoon ja punaruunikon mieli majaili välillä siellä sun täällä - se ei oikein osannut päättää, mitä halusi ja mitä ei. Työstöä oli tehtävä eritoten keskiaskellajien kohdalla, sillä taivuttelut sujuivat todella näppärästi. Hennolle täytyi oikeasti löytää tekemistä ja paljon, sillä se kyllästyi duuniin todella helposti, mutta sen sijaan että olisimme tulipalokiireellä etsineet uusia tekemisenkohteita keskityimme siihen, että ne työn alla olevat harkat sujuisivat oikeasti hyvin. Kun Hento ymmärsi jujun, alkoi touhu luistaa paremmin. Peruutuksissa Hento oli vähän epäröivä mutta luotti ratsastajaan ja askellajinvaihdoissa sekä sarjoissa reagoi hyvin nopeasti ja nätisti. Laukkaillessa Daiviven tuli keskittyä ylävartalon asentoon ja käsiin, jotta Hento ei jäänyt vähän matalaksi vaan eteni tarpeeksi korkein askelin ja pysyi ryhdissä ja ohjan ja pohkeen välissä. Eteen ja alas- harjoituksissa motivaatiota löytyi enemmän ja vaikka Hento vähän tylsistyikin, kärsivällisyyden puihin ei ollut pahemmin pistämistä ja tamma alkoi keskittyä paljon paremmin loppua kohden.

11.03.2013 - Kouluvalmennus, valmentajana Maella

Minua oli etukäteen varoitettu hevosesta, joka olisi täynnä ylimääräistä pöllöenergiaa ja kuvaus vastasi kyllä täysin kentällä pyörivää tammaa. Yleensä alkukäynnit tavataan ottaa rauhallisesti, mutta Daivive sai tehdä Hennon kanssa mitä ihmeellisimpiä kiemuroita, että tamma pysyi reitillä eikä lähtenyt kaahoilemaan ties minne. Ratsukon hetken hyörittyä pyysin heitä ottamaan ensin askellajiharjoituksia, voltteja ja siirtymisiä. Hentoa oli hyvin vaikea saada keskittymään ja se kaahottikin aluksi hyvin epätasaista, tahditonta pomppuravia ja täyttä laukkaa pää pilvissä. Pikkuhiljaa Daiviven avut alkoivat mennä läpi. Tamma pyöristyi ja sai askeliaan tasattua pehmeämmiksi. Väistöharjoitus meni oikein hyvin, siinä oli tammalle jo vähän enemmän tekemistä ja tunnin päätteeksi Hento oli aivan kuin eri hevonen. Olin hyvin ylpeä ratsukosta ja kiitin heitä mielenkiintoisesta valmennuksesta.

18.02.2013 - Kouluvalmennus, valmentajana jey

Ratsukko suoritti alkuverkkaa minun saapuessani maneesiin. Hento kulki reippaasti eteenpäin ja välillä säikähtäen jotakin olematonta. Alkuverkan jälkeen annoin ratsukolle tehtäväksi ravata voltteja, ympyröitä ja tehdä väistöjä, jotta Hento keskittyy oleellisen eikä ala säikähtelemään olemattomia mörköjä. Vähitellen tamma alkoi rentoutumaan ja kuuntelemaan Daivivea. Ravin tempo hidastui ja askellus oli joustavaa. Laukkatyöskentelyssä ratsukko sai tehdä erikokoisia voltteja ja siirtymisiä. Hetken Daivive sai taas koulia tammaa, jonka keskittyminen tuntui taas lähtevän raiteiltaan. Laukka oli eteenpäinpyrkivää ja Hento joutui Daiviven tiukassa kurissa keskittymään tehtäviin. Hetken vääntämisen jälkeen laukka parani huomattavasti ja muuttui tahdikkaammaksi. Onnistuessaan ratsukkoa oli oikein mukava katsoa. Valmennuksen päätyttyä annoin palautetta Daivivelle ja kiitin heitä hyvästä valmennuksesta.

03.04.2012 - Keväinen metsälenkki ja vapaapäivän viettoa

Sydäntä lämmittää kun karsinassa on vastassa hörökorvin hörisevä tamma. Hymyssäsuin avasin karsinan oven ja talutin Henun käytävälle. Ulkona oli kaunis ilma, joten päätin ottaa neidin ulos keväiselle metsälenkille. Linnunlaulu selkeästi piristi hevosia ja Henukin oli pirteänä jo harjattaessa. Steppailu ei ottanut loppuakseen ja kun vihdoin talutin tamman varustettuna tallipihalle, tanssahteli se levottomana vierelläni. Selkään nousu oli jälleen oma taitolajinsa, mutta kun vihdoin pääsimme matkaan henkäisin raitista ilmaa syvään. Henu jolkotteli rennosti vielä pienten lumipenkkojen reunustamaa hiekkatietä joka johdattaisi meidät vakiomaastoreitillemme. Annoin neidin köpötellä omaan tahtiin vuoroin ravia ja vuoroin käyntiä, nauttiessani itse pikkuhiljaa esiinpuskevista vihreistä lehdennupuista ja kauniista linnunviserryksestä mikä selkeästi viesti, että lempivuodenaikani oli hyvällä vauhdilla taas lähestymässä. Muutaman hyvän laukkasuoran jälkeen käänsin tamman pienemmälle metsäpolulle ja jatkoimme mutkittelevaa metsäneläinten tallomaa polkua aina kotinurkille asti. Cery olis aanut jo hoidettua ison osan aamuaskareista palatessani talliin, joten sain keksittyä hieromaan Hennon rennoksi ja päästämään tämän tarhaan. Neidin vapaapäivä alkoi rauhallisesti ja jatkuu toivottavasti samaan tahtiin!

Lunta oli tupruttanut viimeiset kolme päivää ja lunta tuntui tulevan aina vaan enemmän mitä nopeammin sitä kolasi tallipihalta pois. Tänäpäivänä lunta ei kuitenkaan tullut, vaikka sää muuten olikin pilvinen. Keli oli kuitenkin mitä mainioin kunnon hankitreenille! Läheinen pelto soveltui siihen erinomaisesti. Lunta oli suunnilleen Hennon polviin asti. Treenistä ei tulisi kovinkaan pitkä, sillä Hento teki paljon töitä ja pitkällä ohjalla ja käynnissä. Kun käyntilämmittely oli ohi, Cery kokosi ohjat ja pyysi ravia. Hento sai edelleen pitää pitkän kaulan, tavoite oli saada se ravaamaan rennosti ja eteenpäinpyrkiväksi. Ympyrä oli iso, mutta pikkuhiljaa pohkeellereagointia alettiin testaamaan ympyrän pienetämisellä. Hento reagoi apuihin hyvin ja pienensi ja isonsi ympyrää pienelläkin pohjeavulla. Seuraavaksi ohjat koottiin ja Hento oli tarkoitus saada hyvin kokoon ja kantamaan itseään. Cery ja Hento teki paljon kahdeksikkoa, ympyrällä suunnanvaihtoa ja siirtymisiä. Lopuksi laukattiin niin lujaa kun jaloista lähti ja rennolla ohjastuntumalla. Henullakin oli selvästi kivaa, vaikka hien pukkasikin pintaan.

Hento pääsi yhdessä Jasliinan ja Ikiroudan kanssa aamupäivällä maastoon. Sää oli mitä parhain kun aurinko paistoi ja mittari huiteli muutaman miinusasteen puolella. Hento pärski rennosti ja johti hevosjoukkiota. Hennon kanssa on mukava maastoilla kun voi keskittyä rentoutumiseen, sillä tamman kansas voi huoletta ratsastaa pitkälläkin ohjalla. Hento ei ole turhan säikky eikä menevä maastossa, ainoastaan jos kaverit innostuu niin varmasti innostuu Henukin. Matka oli pitkälti yli puolenvälin kun Jasliina sai päähänsä jonkinsortin mörön metsätiellä ja paineli jonon perältä Henun ohi. Lopulta möys Ikirouta panikoi ja Hento selvästi punnitsi vaihtoehtoja lähteekö kavereiden perään vai järkeileekö tilanteen. Ikirouta ja Jasliina pysähtyivät kuitenkin pienen matkan päähän kun ratsastajat saivat tilanteen haltuun. Hento näki helpommaksi vaihtoehdoksi köpötellä kaikessa rauhassa muiden luokse. "Aika yllättäjä tuo Hento!"

Oli aikainen aamu kun Hento ja Cery lämmitteli maneesissa. Tammaa ratsastettiin ympyröillä ja halkaisijalla siirtymisiä tehden. Kahdeksikolla Hento saatiin hyvin avuille ja reagoimaan nopeasti. Lämmitellyn jälkeen siirryttiin tekemään paljon laukkapainotteisia tehtäviä. Keskiympyrällä laukka saatiin pyöriväksi ja energiseksi. Keskiympyrältä jatkettiin koko uraa pitkin ja pitkillä sivuilla tehtiin voltti. Idea oli koota laukkaa niin paljon, että Hento teki mahdollisimman pienen voltin. Tehtävä vaati ratsukolta paljon, mutta onnistui erinomaisesti. Muutama onnistunut suoritus ja ratsukko sai kävellä hetken. Seuraavaksi alettiin tekemään kolmekaarista kiemurauraa ravissa. Cery sai keventää ja idea oli keskittyä Hentoon ja oikeisiin asetuksiin. Hento kokosi itsensä hienon näköiseksi ja hikosi työskentelyn lomassa jo kovasti. Hento antoi itsestään paljon ja oli äärimmäisen hyvä!

Hento liikkui energisesti Ceryn istuessa satulassa ja hakien hyvää tuntumaa ja kontaktia tammaan. Hento liikkui hyvällä temmolla, mutta kuitenkin rennosti venyttäen kaulaansa. Maapuomit eivät tuottaneet ongelmaa kun niille tultiin sopivalla vauhdilla. Ohjia kootessa Hento hieman leikki kuolaimella ja yritti hieman laittaa vastaan lyhyelle ohjalle. Sisäpohje oli kuitenkin hyvin läpi mikä sai Hennon pitämään keskittymisen itse työssä. Kavalettisarja oli helppo homma Hennolle ja lopuksi sen perään lisättiin pieni pystyeste. Sarjan aikana oli tärkeää pitää vauhti yllä ja sehän ei ollut tälle tammalle vaikeaa. Päinvastoin hosuminen tuotti välillä ongelmia. Lopuksi sarjassa oli yksi kavaletti, ristikko ja kaksi pystyä. Sarja oli sinänsä haastava Hennolle, mutta kuten aina, se yritti kaikkensa ja onnistui erinomaisesti. Loppuveryttelyssä se sai ravata oikein pitkänä, välillä Hento hieman innostui ja nosti jopa laukan. Treeni loppui hyvään ja rentoon fiilikseen!

Olin tehnyt Kirsen Hennosta tarjousta muutaman muun suomenhevosen ohella, kun Vibaja päätti luopua muutamasta ratsustaan ajanpuutteen vuoksi. Kiinnostuin Henusta sen kauniin ruunikon värityksen ja mielenkiintoisen suvun takia ja päätin koeratsastaa tämänkin. Henun lutuinen ilme ja ehtymätön energia vievät sydämeni täysin - tämä tamma minun olisi aivan pakko saada! Koska hankittuja hevosia oli useampi, jouduin lainaamaan ystävältäni suuren kuljetusauton, johon kaikki neljä ostostani mahtuisivat samaan aikaan. Vibaja oli jo valmistellut hevosia muuttoa varten, mutta ehdin kuitenkin vielä mukaan pukemaan suojia ja harjailemaan näitä. Hento oli yllättävän rauhallinen, vaikka vilkuilikin hieman epäröiden ympärilleen kun tammaa topattiin kuljetussuojin. Yllätyksekseni henu oli erittäin helppo lastattava ja kulki perässäni autoon kuin koiranpentu. Sujautin tamman suuhun muutaman palan porkkanaa ja kipitin hakemaan viimeisetkin kyytiläiset mukaan. Matkan ajan trailerista kuului pauketta ja melua, mutta en tietenkään osannut arvata kuka neljästä hevosesta siellä metelöi. Kun pääsimme kotipihaan sain apua lastin purkamisessa ja ei aikaakaan kun hevoset jo rouskuttivat tyytyväisinä heinää uusissa karsinoissaan. Hento tervehti kimein hirnahduksin uusia tallitovereitaan mutustelun ohesta ja taputin tammaa kaulalle ennen kuin suljin oven ja siirryin seuraavaan tehtävään.

Virtuaalihevonen / A sim-game horse
webdesign © daivive.net, background photo © Ramz
Horses photos © hold mouse on photo