Cataleya du Roch

selle francais-tamma, punaruunikko 163cm, rekisterinumero VH15-121-0061
syntynyt 25.07.2015 (2v), kasvattanut Le Château de Raconteur , omistaa VRL-05706
painotukseltaan kouluratsu, koulutustasoltaan Prix St. Georges

Voi minkälainen ranskatar me tänne Liljaan saatiinkaan… Selle Francais on kiehtonut rotuna jo pitkään sen elegantin ulkomuodon ja kauniiden liikkeiden takia. Rotu on aina ollut harvinaisempi näky kilparadoilla, mutta kun niitä on näkynyt, on näky ollut upea. Kun ystäväni Emmeline peri kaukaisen sukulaisensa linnan ja ryhtyi kasvattamaan näitä upeita puoliverisiä, tein tietysti samantien tilauksen varsasta kun kasvatustoiminta pääsi vauhtiin. Hänellä oli tarjota minulle kuulemma aivan minun näköinen varsa kahdesta omasta luottokilpuristaan. Isäksi oli valikoitunut Emmelinen ensimmäinen oma kasvatti Robillard ja emäksi Nouvionista ostettu tamma Chantal.

Noh, aivan minunlaiseni varsahan sieltä tulikin. Nimittäin omanarvonsa tunteva, herkkähipiäinen ja suuriliikkeinen pieni tamma - oikea unelma.

Hoidettaessa Cataleya on helposti nokkiinsa ottavaa sorttia. Se kuitaa vatsan alta, aristaa päätään ja vihaa kun jalkoja harjaa. Helpoimmalla pääset, kun kiinnität tamman käytävälle molemmin puolin ja hoidat välttämättömät toimenpiteet mahdollisimman ripeästi, mutta kuitenkin hellävaraisesti ja rauhassa. Parhaiten Cataleyan kanssa pärjää, kun pitää pään kylmänä, ei välitä neidin protesteista ja jättää primadonnan elkeet omaan arvoonsa.

Suustaan Cataleya on myös erittäin tarkka. Se ottaa kyllä kuolaimet vastaan, mutta vaatii ratsastajaltaan vakaan ja kevyen käden. Ja pohkeen. Ja oikeastaan koko istunnan ja olemuksen selässä. Tamma ei siis todellakaan ole aloittelijoiden hevonen, ei reaktiivisuutensa puolesta, kuten ei myöskään herkkyytensä takia. Matkamme on ollut pitkä ja kivinen, eikä vielä tänäkään päivänä jokainen treenikerta onnistu niin kuin elokuvissa. Ei edes kahden käden sormet riitä laskemaat niitä kertoja, kun olen päätynyt maistelemaan kentän tai maneesin pohjahiekkoja tamman ampaistessa altani avaruussukkulan nopeudella. Onneksi oma huumorintajuni riittää ymmärtämään tamman jokapäiväiset oikut, sillä herkkähipiäisempi olisi varmasti heittänyt jo hanskat kehään ja painellut kotiin vollottamaan. Niinä päivinä kun yhteistyö sujuu mutkitta, on ratsukko kyllä upea näky kentällä ja tamman kanssa tekeminen uskomattoman kivaa. Cataleyan ilmavat askellajit ja uskomaton kokoamiskyky ovat sen ehdottomia vahvuuksia.

Kilpailupaikalla Cataleya ei tietenkään osaa rentoutua yhtään sen enempää. Se tutkailee levottomana ympäristöään ja hyörii joka suuntaan. Helpointa on taluttaa vierellä liitelevää tammaa käsihevosauleella kuin seistä sen kanssa trailerin luona - se kun ei seiso. Hyvän verryttelyn jälkeen Cataleya kuitenkin antaa kouluradalla kaikkensa. Siitä oikein näkee kuinka se keskittyy ratsastajaansa ja suorittaa parhaansa mukaan. Tosin, on niitäkin kertoja tullut vastaan kun neiti päättää yhtäkkiä vaan poistua kouluaitojen sisältä komealla sivuloikalla ja tarjoaa vielä kaupan päälle komeat kiitopukkilaukat. Mamman pikku kultakimpale.

i. Robillard du Roch
174cm m sf
KTK-II, KV-II, Premier
ii. Romain du Belou 174cm m sf
KTK-III, Premier
iii. Remy du Belou 173cm mrn sf
iie. Adrienne 170cm mkm sf
ie. Perlenétt 167cm prn sf
KTK-III, Premier
iei. Florestan 170cm rt sf
iee. Perle 166cm tprn sf
e. Nouvion Chantal
163cm prn sf
Preferent
ei. Choix Risqué 169cm rn sf eii. Avoir Recours 175cm rn sf
eie. Amoreux 165cm m sf
ee. Bourdonnement 165cm rn sf eei. Comptoir Joueur 167cm rt sf
eee. Voyage de Nuit 170cm rn sf

06/11/2015 swb-t. Liljedahls Melodia, i. Marlon COS

Näyttelytulokset

VSN 15/01/2016 Alondra, Reserve Champion (RCH: 4-4-4½-4-4-3½-4-3½-4-4=39,5p), tuom. dookie

Kilpailustatistiikka

Ominaisuuspisteet porrastetuissa kilpailuissa:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

KRJ-kilpailuissa tasolla ( op.)

17.10.2015 - Kouluvalmennus, valmentajana Riesa
Tänään sainkin vaihteeksi valmentaa Daivivea ja hänen selle francais-rotuista tammaansa Cataleyaa. Cataleyalla näytti olevan kepeät, kauniit askeleet ja liikkeet, ja Daivive ratsasti sitä hellävaraisesti, aivan kuin silkkiä käsittelisi. Sitä tamma kyllä näytti vaativankin.
Valmennuksen aikana oli tarkoitus tehdä avo- ja sulkutaivutuksia ihan vain kentän pitkiä sivuja käyttäen. Ensiksi Daiviven piti tietysti lämmitellä Cataleya kunnolliseen työskentelykuntoon. Daivive tekikin sekä käynnissä että ravissakin Cataleyan kanssa pysähdyksiä sekä pieniä ympyröitä, eli toisin sanoen siis voltteja.
Heti kun Cataleya oli verrytelty, pyysin Daivivea alkaa tekemään sen kanssa aluksi käynnissä avo- ja sulkutaivutuksia molemmilla pitkillä sivuilla. Hetken päästä ratsukko siirtyikin jo tekemään niitä myös ravissa. Oikein hyvin Daiviven ja Cataleyan yhteistyö sujui! Tosin muutaman kerran Cataleya vähän heitteli päätään kun Daivivella oli sen mielestä liian lyhyt ohja.